Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Perfekt Particip... motsvarar svenskans ”har gjort – ätit – sovit – arbetat” osv. konstrueras på samma som på svenska, dvs. med ett hjälpverb och ett huvudverb:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Perfekt Particip... motsvarar svenskans ”har gjort – ätit – sovit – arbetat” osv. konstrueras på samma som på svenska, dvs. med ett hjälpverb och ett huvudverb:"— Presentationens avskrift:

1 Perfekt Particip... motsvarar svenskans ”har gjort – ätit – sovit – arbetat” osv. konstrueras på samma som på svenska, dvs. med ett hjälpverb och ett huvudverb: ”har gjort – har sovit” ligger ofta ganska nära i tiden...är ett av flera tempus för att beskriva en händelse som ligger bakåt i tiden Richard Jensen, Sandeplanskolan, Höllviken - www.lektion.se

2 Hjälpverb och huvudverb he has ha hemos habéis han Svenskans hjälpverb är ”har” Spanskans hjälpverb är ”haber” På svenska förblir ”har” oförändrat genom alla personerna Spanskans ”haber” måste böjas för att spegla den person som talar/man talar om:

3 Till hjälpverbet läggs huvudverbet som får en av två ändelser. Verb som slutar på –ar får ändelsen –ado Verb som slutar på -er och –ir får ändelsen –ido He hablado Hascomido Hemossubido hablar comer subir Lägg märke till att verb på –er och –ir får samma ändelse

4 Några exempel: Jag har redan ätit Har du frågat honom? Har farmor och farfar kommit? Vad har hänt här? Har mamma gått ut? Ya he comido ¿Le has preguntado? ¿Han venido los abuelos? ¿Qué ha pasado aquí? ¿Ha salido mamá?

5 Men så kommer det som är oregelbundet.. Som alltid är det en del verb som ställer till det riktigt ordentligt: Decir (säga) =dicho (he dicho) Hacer (göra) = hecho (has hecho) Ver (se) blir=visto (hemos visto) Poner (sätta, ställa) =puesto (han puesto) Det finns fler oregelbundna verb. 90 % av verben följer dock mönstret vi sett nu. Inte illa – eller hur?


Ladda ner ppt "Perfekt Particip... motsvarar svenskans ”har gjort – ätit – sovit – arbetat” osv. konstrueras på samma som på svenska, dvs. med ett hjälpverb och ett huvudverb:"

Liknande presentationer


Google-annonser