Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Blodgrupper Det finns 30 olika grupper av antigener som förekommer på ytan av de röda blodkropparna, och som är med och definierar en blodgrupp. Genom.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Blodgrupper Det finns 30 olika grupper av antigener som förekommer på ytan av de röda blodkropparna, och som är med och definierar en blodgrupp. Genom."— Presentationens avskrift:

1 Blodgrupper Det finns 30 olika grupper av antigener som förekommer på ytan av de röda blodkropparna, och som är med och definierar en blodgrupp. Genom kombinationer av dessa ämnen har över 600 blodgrupper identifierats, men de flesta är mycket ovanliga eller begränsade till etniska grupper. De vanligaste indelningarna är AB0 och Rh.

2 blodgrpper Den vanligaste och mest frekvent förekommande indelningen är AB0. Den utarbetades av den österrikiska biologen Karl Landsteiner i början på 1900-talet. Han fick Nobelpriset i medicin 1930 för sitt arbete. Det finns två antigener, A och B, och fyra kombinationer av dem:

3

4 Blodgrupper A Har antigener av typ A på sina röda blodkroppar och bildar antikroppar mot B-antigenen. B Motsatsen till A, har B-anigenen och bildar antikroppar mot A-antigenen. AB Personen har både A- och B-antigener och saknar antikroppar mot någon av dem. Det förekommer varken A- eller B-antigener, men antikroppar mot båda typer bildas.

5 Att ärva blodgrupp

6 Det finns fyra blodgrupper

7

8


Ladda ner ppt "Blodgrupper Det finns 30 olika grupper av antigener som förekommer på ytan av de röda blodkropparna, och som är med och definierar en blodgrupp. Genom."

Liknande presentationer


Google-annonser