Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen."— Presentationens avskrift:

1 PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen

2 Svårighetsnivå: Svårighetsgrader: Antal spelare: Antal kort: Spelets mål: Extra tillbehör: Årskurs 1 och äldre. (Mindre barn kan också delta). Två varianter. Den ena är mellansvår, medan den andra är lite svårare. 2 - 5 I den lättaset varianten av spelet använder man kort med belopp upp till och med 110kr plus fyra specialkort, medan den andra är lite svårare och innebär att man använder alla kort i kortleken. Att bli kvitt sina kort innan de andra spelarna. 1 st timglas (1min.) kan användas för att begränsa tiden man tar på sig per runda. Kan beställas på www.getsmart.no.

3 Varje spelare börjar med fem kort. Utöver det läggs ett kort (med framsidan upp) bredvid bunken mitt på bordet. Det kortet är början på högen. Dina kort befinner sig nederst på bilden. Motståndaren sitter på den andra sidan av bordet. Vid fler än två spelare, används fler sidor av bordet. De första gångerna man spelar SmartMatch, är det värt att spela med öppna kort. Då kan de andra spelarna hjälpa dig om du är osäker på om du kan lägga på ett kort eller inte. Den här genomgången visar den lättaste varianten av spelet och alla kort med belopp över 110kr har därför tagits ut ur kortleken.

4 Reglerna i SmartMatch 1 är följande: Man vill bli kvitt sina kort. Man kan lägga på samma färg eller samma belopp som kortet överst i högen. Speciella ”vänd- kort” med bild av en säck med pengar uppe i vänster hörn kan alltid spelas ut, man bestämmer då vilken färg som gäller för nästa spelare. Det finns också fyra specialkort i kortleken. De korten har bilder av draken Gecko och har speciella egenskaper. Gemensamt för specialkorten är att man bestämmer vilken färg som gäller för nästa spelare. Övriga regler förklaras i den vidare genomgången av spelet.

5 Spelarna har dragit lott om vem som ska börja, och du hade tur och vann. Du ser att det ligger ett blått kort med beloppet 23kr på bordet. Efter att ha kollat lite på dina egna kort, ser du att kortet som är inringat nedanför också visar 23kr. Du lägger därför på det kortet. (Du kunde ha valt att lägga på ett blått kort i stället).

6 Ett grönt kort med beloppet 23kr ligger på bordet.

7 Motståndaren har varken gröna kort eller kort med 23kr. Men, han har ett specialkort av draken Gecko. På kortet står det: ”Alla motståndare måste dra två kort”. Han lägger på det kortet och säger: ” Jag vänder till gult”. Ifall han inte hade haft det kortet, hade han varit tvungen att dra intill två kort från bunken på bordet. Om han fortfarande inte hade kunnat lägga på, hade turen gått vidare till nästa spelare.

8 Ett specialkort med texten: ”Alla motståndare måste dra två kort” ligger på bordet.

9 Du drar därför in två kort från bunken.

10 Som tur är var ett av de två korten du drog in, gult. Motståndaren vände till gult och därför kan du lägga på ditt gula kort.

11 Ett gult kort med beloppet 40kr ligger på bordet.

12 Motståndaren kollar sina kort och hittar inget med värdet 40kr. Men han har tur och har ett gult kort som han lägger på.

13 Ett gult kort med beloppet 57kr ligger på bordet.

14 Du har inga gula kort och inga kort med 57kr. Som tur är har du ett ”vänd-kort”. Du lägger på det kortet och vänder till grönt.

15 Ett rött kort med beloppet 17kr har lagts ut.

16 Du har vänt till grönt och det visar sig att motståndaren inte har den färgen. Han har heller inte ett kort med beloppet 17kr. Därför måste han dra från bunken. Han har tur, och drar ett kort med värdet 17kr.

17 Därför lägger han på det kortet.

18 Ett gult kort med värdet 17kr ligger på bordet.

19 Du har tyvärr varken gula kort eller kort med ”rätt” belopp. Därför måste du dra från bunken. Du har tur, och får hjälp av Gecko. Specialkortet har texten: ”Hoppa över nästa spelare”.

20 Du lägger på det kortet och vänder till grönt.

21 Specialkortet ligger på bordet:

22 I och med att ni bara är två spelare, är det din tur igen och du lägger på ett av dina gröna kort.

23 Ett grönt kort med 85kr ligger på bordet.

24 Motståndaren har inga gröna kort, men han har ett rött kort med 85kr.

25 Han lägger därför på det kortet.

26 Ett rött kort med 85kr ligger på bordet.

27 Du har varken ett rött kort eller ett kort med 85kr. Därför måste du dra från bunken på bordet. Som tur är får du ett ”vänd-kort”.

28 Du lägger på det kortet och vänder till blå.

29 Ett grönt kort med 70kr ligger på bordet. Du har vänt till blå.

30 Det visar sig att motståndaren har ett blått kort. (Även om man spelar med öppna kort, är det vanligt att dölja korten när spelet närmar sig slutet). Han lägger därför på det kortet och säger: ”Ett kort på hand”. Hade han glömt att säga det och de andra spelarna hade upptäckt det hade han varit tvungen att dra in två kort från bunken.

31 Det blå kortet med 13kr ligger på bordet.

32 Du har flera blå kort och lägger på ett av dem.

33 Ett blått kort med beloppet 70kr ligger på bordet.

34 Motståndaren har bara ett rött kort och det har inte ”rätt” belopp. Han måste därför dra från bunken på bordet.

35 Han har tur och drar ett kort med beloppet 70kr. Motståndaren lägger därför ut det kortet och säger: ”Ett kort på hand”.

36 Ett rött kort med beloppet 70kr ligger på bordet.

37 Du har varken kort med ”riktig” färg eller ”riktigt” belopp, och måste därför dra kort.

38 Du drog ett kort med värdet 13kr. Tyvärr kan du fortfarande inte, och drar därför igen.

39 Den här gången drog du ett blått kort med värdet 17kr. Du kan fortfarande inte lägga på. Därmed är det motståndarens tur.

40 Motståndaren jublar. Han lägger på sitt röda kort och vinner spelet.

41 Motståndarens sista kort har lagts ut och spelet fortsätter tills endast en spelare är kvar. Många väljer att hellre börja om spelet så fort någon har vunnit.


Ladda ner ppt "PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen."

Liknande presentationer


Google-annonser