Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Madeira – Graciosa - Lanzarote 2009-09-30  2009-10-15.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Madeira – Graciosa - Lanzarote 2009-09-30  2009-10-15."— Presentationens avskrift:

1 Madeira – Graciosa - Lanzarote 2009-09-30  2009-10-15

2 Vi släpper förtöjningarna i Calheta, Madeira den 27 september och sätter sikte mot Graciosa, en lite sandig ö som ligger strax norr om Lanzarote. En segling på ca 2,5 dygn. Det är 285nm till hamnen. Det blir inte mycket segling då vinden endast blåser de första 12 timmarna sen är det motorgång hela vägen. Men vi får se många sköldpaddor på vägen som dessutom kommer riktigt nära båten. Det är svårt att förstå vad dessa långsamma djur äter på 2-3000m djup ca 100nm ifrån närmsta kust. Men de är ett roligt avbrott ifrån motorgången. Vad gör vi när vi ligger på havet i 2 dygn? Helena väljer att ta det väldigt piano, sova är en berikande upplevelse för Helena. Tobbe sover sina timmar också då det inte händer mycket annat.

3 Vi kommer fram till Graciosa runt 13:00 och förstår fort att detta är ett mycket pittoreskt ställe där det inte händer mycket. Precis ett sådant ställe som många långseglare gillar. Sen att hamnavgiften är den lägsta på hela resan gör det inte sämre. Det enda man kan klaga på är att det är sand överallt. Finns knappt några vägar på hela ön. Graciosa, mycket platt sand ö med Lanzarote i bakgrunden. Typisk väg på Graciosa

4 Hit skall vi på en promenad Det var inte mera spännande än så här. Mycket sand var det. Men det var fina och STORA surfvågor på norr sidan av ön. Fint att kolla på när vi åt våran picknick.

5 Vi lämnar sömniga och mycket sandiga Graciosa efter 4dygn. Eftersom hamnkaptenen är på semester så slipper vi betala hamnavgift också. Vi går ca 30nm till Puerto Callero på Lanzarotes sydöstra sida. På vägen dit får vi napp på spöet och rullen börjar rusa, men efter lite kämpade sliter sig fisken. Tur var det kanske för när vi kollar på vårat drag som är 20cm långt är det tydliga och djupa bit märken. Puerto Callero påminner lite om ett nybyggt marstrand. Många flashiga butiker och en del stora dyra båtar med besättning på. Helena passar på att tvätta lite å båten förvandlas åter igen till ett zigenarläger.

6 Efter några dagar får vi nog och flyttar oss antagligen den kortaste sträckan på hela resan. Vi åker till Marina Rubicon som ligger endast 10nm bort. Vi har även Annie som passagerare som tycker att våran badbalja rör sig alldeles för mycket om man jämför med Bonnie af Stockholm. Vi påstår att det är en vanesak och klappar om Mare. Rubicon är lite känt i seglar kretsar då den har en egen pool som endast hamngäster får använda. Det blir några latar eftermiddag där. Här hyr vi även en bil och tar oss en sväng runt på Lanzarote. Vi kör mot den enda aktiva vulkanen på Kanarieöarna. Good Camel! Tydligen fick vi inte traska runt de aktiva vulkanerna utan bara slussas runt i turist buss. Men tur var det då vi antagligen inte vågat köra på vägarna i området. Det var ”ganska” brant ibland.

7 Tydligen var det nästan igår om man mäter i geologisk- tidräkning som denna vulkan hade utbrott. Det skedde mer exakt tidigt 1700 tal och höll på i 30dagar. Hela ön blev täckt av aska och allt som levde dog.

8 Vi hittar ett IKEA vilket passar bra då vi har glömt att ta med oss glögg. Vi pratade om vi skulle gör ett försök med rom, men vi har givit upp den iden Vy över Graciosa. Pilen pekar på den plats vi hade när vi låg där tidigare. Utsikten från lunch haket. Där satt vi med de lokala förmågorna och åt tapas.

9 Efter fem nätter är det dags att lämna Lanzarote för att segla till Teneriffa, närmare bestämt Santa Cruze som ligger på nordöstra spetsen. Från Marina Rubincon var det ganska precis 130nm vilket passar oss mycket bra då det brukar vara ett dygns segling. Det blir en spännande resa från start. Vi blir utsatta för en den berömda accelerations zonen där vinden ökar lokalt med ca. 10m/s samtidigt tror vi att vi ser en haj på ca 3-4m. Under natten ser vi 3st båtar som är under ”no command” enligt AIS´n de ligger sonika och driver sakta söder ut (svårt för fartygen att ankra på flera tusen meters djup). Under små timmarna får Helena ett mycket konstigt napp på spöet. Först tror hon att det är en plast påse som har fastnat, hennes panlampa är så dålig att hon inte kan se vad det är även när den har hamnat i spannen. Med nya batterier är där emot fångsten bestämd till en större 10armad bläckfisk. Men fiskelyckan är inte slut där ca 1timma innan hamn så får vi en 3-4kg guldmakrill. Och vad gör man med en sådan här? Vi kollade lite i böckerna och fick tips om hur man tar hand om bläckfisk. Efter lite pill så blev halva friterad (mycket gott) och resten marinerad sen stekt. Totalt var det 2st middag +1 lunch på denna rackare.

10 Simma lugnt tills vi ses nästa gång. Torbjörn & Helena Vi får dela upp Kanarier holmarna i två stycken annars blir det för mycket för er att läsa på jobbet. Vi vill ju inte att ni skall få skit för oss Nä vi skall inte ha er som undanflykt för att vi är lata och inte skriver men det finns många tidsfördriv här! Men nästa mästerverk kommer inom kort och kommer handla om resterande av resan innan vi sticker över atlanten Hade ingen rolig bild denna gången, så det får duga med lite gubbar istället. Titta och njut. Här är det spansk tempo som gäller.


Ladda ner ppt "Madeira – Graciosa - Lanzarote 2009-09-30  2009-10-15."

Liknande presentationer


Google-annonser