Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ORDKUNSKAP Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ORDKUNSKAP Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning."— Presentationens avskrift:

1 ORDKUNSKAP Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning

2 Svenska 8-9 Kärlek och samlevnad Ord och dess betydelse
Ord och dess betydelse I det här arbetsområdet kommer vi att jobba med ord och ordens betydelser. Ni ska få träna på att analysera, argumentera och skriva texter med olika budskap och känslor.

3 Samla på Er så mycket fakta och kunskap ni kan inför slutprodukten, som är att var och en av er ska skriva en sångtext till en låt. Texten ska innehålla en argumenterande del, exempelvis att det är bra att man går vidare efter att ett förhållande gått i kras. Ni kommer att betygsättas på hur ni bygger upp texten och på ert användande av ord. Här gäller det att få med det ni lär er under genomgången. Tänk på att beskriva detaljerat känslor, tankar och allt runt omkring. Ni ska kunna använda ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ni ska även kunna använda ord och begrepps nyanser och värdeladdningar.

4 Kärlek, passion och samlevnad – vad är det och hur känns det
Kärlek, passion och samlevnad – vad är det och hur känns det? Det finns massvis med ord som man kan använda för att beskriva detta. Det finns också ord som man kan använda där budskapet är underförstått, exempelvis om någon säger: -Jag vill VERKLIGEN vara ensam, med ironisk ton (då är det underförstådda att man INTE vill vara ensam). Att tänka på: Ibland måste lådan öppnas för att man ska veta innehållet, fast samtidigt kan det vara mer spännande innan den öppnas. Innehållet kan vara en besvikelse…

5 ANALYSERA Att analysera innebär att man lyssnar eller läser något, tänker efter, och hittar en innebörd/en betydelse av något. I en analys av en text kan man ifrågasätta sig olika saker. Oftast handlar det om innehåll, budskap, betydelser och tankar. Man kan ställa sig frågorna Vad, hur och varför? När man analyserar går man in på djupet i alla olika delar. Exempelvis: Vem handlar det om, hur uppstod konflikten och varför tog det slut?

6 Likt en svan Likt en svan du är hos mig var jag än går,
Likt en svan du är hos mig var jag än går, Du bär på mitt liv och mitt hjärta Dig ska jag älska i vinter som vår Du är den enda rätta Fast det är mörkt ett ljus du ger Din godhet är varm och öm Av dina kyssar vill jag bara ha mer Du är som en ljuvlig dröm Så vacker, så mjuk du är unik Du lämnar inte ditt bo Du avstår från allt som hör till panik Du ger mig lugn och ro

7 En analys på dikten: En simpel kärleksdikt kan man tycka, men vad handlar den om? Kärlek.. Tvåsamhet.. Tillit.. Närhet.. Ömhet.. Vissa skulle kanske bara svara kärlek medan någon annan skulle nämna orden ovan. Tänker man på svanen som en metafor för människan så menas det att den människan är trofast mot sin partner tills döden skiljer dem åt (så är det för svanar). Dikten hänvisar också till ett flertal känslor som inte bara handlar om kärlek utan även lugn och ro. Så en djup analys skulle vara att personen som det handlar om är den älskade och omtänksamme partnern som fyller den andre med så mycket kärlek och lycka att den känner all glädje i världen. Tryggheten och närheten hos kärleksparet är stort och de delar en djup och sann kärlek.

8 ARGUMENTERA När man argumenterar för något så bör man först och främst ha en stark åsikt för det eller emot det. För att argumentera i en text så behöver man först veta vad man vill lyfta fram. Det kan exempelvis handla om otrohet, våld eller missbruk där partnern har svårt att lämna sin ”kärlek” trots all smärta. Argumentationen här kan då vara att man anser att personen ifråga borde lämna den partnern som sårar/skadar denne. Man kan beskriva sin frustration och ilska över beteendet och trycka på att det bästa är att förhållandet tar slut.

9 LYCKLIGARE NU- Linnea Henriksson
Jag har sökt den värmen
Den värmen som man får när nån är hemma 
och inte bara plötsligt går sin väg och varken säger vart han ska och vad han gör
Det är väntan som fördärvar och förstör Jag har vakat många nätter
Förhandlat med mig själv
Jag har sagt ”du borde lämna denna mannen nu ikväll”
Det tog allt för många år
för mig att bli äntligen bli fri
Det har slitit mig itu
Det fanns ingen bara du
Men jag är lyckligare nu
Jag är lyckligare nu Läs Hela:

10 Argumentationen i texten är att hon borde ha lämnat honom tidigare, förhållandet var inte bra och att hon är lyckligare nu. Man kan säga att sångerskan argumentera för ett lyckligare liv! Det är väll något att eftersträva, alla förtjänar ju att vara lyckliga. Det går också att vända på det och tänka sig att hon motsätter sig att man finner sig i elände alldeles för länge. Då mer som en argumentation på att man ska stå på sig, vara modig och lyckas ta sig ur något som inte är bra så fort som möjligt. När man argumenterar så är det ju ens egna åsikter man ska föra fram, ingen annan kan avgöra vad just du tycker och tänker.

11 OLIKA BUDSKAP När en text skrivs på ett sätt så att den kan tolkas olika beroende på vad den som läser/lyssnar fastnar för (eller fokuserar på). Det finns många texter som har fler budskap i sig, är man medveten om detta så hittar man det lättare. Man kan också använda sig av ”dolda budskap” i texter (och filmer), då det framgår saker utan att de ordagrant berättas. När man själv skriver texter med innehåll av budskap så bör man tänka på vad det är man vill få fram, oavsett om det är dolt eller inte, så det inte blir otydligt och svårt att förstå.

12 Exempel på olika budskap: Petra Marklund - Händerna mot Himlen
Tror du att du och jag kommer att ses igen? Tror du att du och jag, har en framtid tillsammans? Tror du att du och jag kommer att leva länge än? Det tror inte jag. Tror du att du och jag kommer att minnas den här kvällen? Tror du att du och jag kommer att drömma oss tillbaka? Tror du att vi kommer leva lyckliga i alla våra dar'? Även om vi aldrig mer ses. Händerna upp i luften. Pannan mot baren, nu spränger vi taket. Hamnar i himlen, där änglarna gråter. Stan är vaken, allt är förlåtet älskling! Vi ska bli fulla, livet är meningslöst. Vem bryr sig? Natten är vacker, du är som natten. Och jag är en vinnare igen.

13 Läs mer: http://artists. letssingit
LetsSingIt - Your favorite Music Community Uppgifter till svenskan hittar ni under uppgifter där finns följande uppgifter till detta samt extra uppgifter för dem som önskar. Lycka till med ert arbete!


Ladda ner ppt "ORDKUNSKAP Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning."

Liknande presentationer


Google-annonser