Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En gåta med ett oväntat svar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En gåta med ett oväntat svar."— Presentationens avskrift:

1 En gåta med ett oväntat svar

2 En fråga Okej, du ska få höra en berättelse och sedan få svara på en fråga. Lätt lätt lätt!

3 Vem är kirurgen?  ”En pappa och hans son är ute och kör bil, pappan kör för snabbt och krockar bilen in i en skog. Pappan förs till sjukhus där han dör, och sonen förs till en operationssal för att opereras. En kirurg kommer in i rummet för att operera sonen. Då utbrister plötsligt kirurgen: ”Men vänta lite, det här är ju min son!”. Läs gärna berättelsen en gång till.

4 Sitt tyst Kika inte på de andra Skriv vad du tror svaret är.
Vänd sen på lappen så att svaret inte syns

5 Vad trodde ni Jämför era resultat
Diskutera varför ni trodde som ni gjorde Försök nu enas om ett svar

6 Svaret: mamman Okej, en pappa och hans son är ute och kör bil. Dom krockar, pappan dör och sonen förs till kirurgen. När kirurgen kommer in så utbrister kirurgen ”De här är ju min son”. Du kanske tror att pappan var homosexuell och att sonen var adopterad, men så är det inte. Kirurgen är mamman till sonen. En kirurg kan både vara kvinnlig eller manlig.

7 Språket lurar oss Vårt omoderna svenska språk lurar oss ofta till att tro att bara män till exempel är kirurger. Ett annat exempel är ord som "44-åring". En 44 åring förknippar vi med en man. Medan kvinnor får epitet som 44-årig kvinna.

8 Gärningsman är ett annat exempel
Gärningsman är ett annat exempel. Vi hör ju aldrig talas om nån gärningskvinna, bara kvinnliga gärningsmän. Som om att det är normalt för en man att bryta mot lagen och onormalt för en kvinna. Och en mördare är aldrig en kvinna, utan istället använder vi ordet kvinnlig mördare.

9 Nya ord Varför är det såhär? Ett konkret sätt att förändra samhället är att införa nya ord till Svenskan. Vi behöver könsneutrala namnförslag till följande ord: Gärningsman, Talman, Våldtäktsman, Ombudsman. Sen har vi ett ord som sjuksyster, det är en nackdel för män.  Skriv förslag på nya namn!

10 Är män och kvinnor lika eller olika?
Tjänar mamma mer än pappa? Tjänar män mer än kvinnor? Är arbetsmiljön sämre för kvinnor? Vilka blir chefer? Har killar bättre betyg än tjejer? Vilka är det flest av på statusutbildningar?

11 Om yrken löner, könsfördelning, mm
Lite statistik Om yrken löner, könsfördelning, mm

12 Andel chefer Källa:

13 Könsfördelning i vanliga yrken
Yrke enligt SSYK Antal % kvinnor % män Vård- och omsorgspersonal 87 13 Försäljare, detaljhandel. 62 38 Säljare, inköpare, mäklare m.fl. Ingenjörer och tekniker 18 82 Övrig kontorspersonal 95 953 79 21 Fordonsförare 94 151 7 93 Företagsekonomer, marknadsförare 90 479 54 46

14 Löneskillnader mellan könen
Antal % kv %m lön kv män Kemister 3    Grundskoll. 6    Vårdbiträden 12   200 17 300 Maskinoper   Revisorer 21    Statistik från medlingsinstitutet

15 Tjejer går om... För kvinnliga gymnasieelever ligger betygspoängen på 14,7. Killarna har 13,4. På alla program utom ett - energiprogrammet - har tjejerna högre betyg än killarna. Och färre killar (86 procent) än tjejer (91 procent) får behörighet till högskolestudier.

16 Ja till KTH ? På frågan ”Kan du tänka dig att läsa på KTH” svarade
38 procent av kvinnorna och 30 procent av männen ja, medan 21 procent av kvinnorna och 26 procent av männen svarade ”vet ej”. Undersökningen baseras på ett urval av personer i åldrarna år och är gjord av det oberoende undersökningsföretaget Zapera QuickWise.

17 Mer om KTH De senaste fem åren har antalet nyantagna kvinnliga studenter vid KTH ökat från 849 till Undersökningen baseras på ett urval av personer i åldrarna år och är gjord av det oberoende undersökningsföretaget Zapera QuickWise.

18 Övriga länkar Kvinno- och mansyrken om sjukdagar
om sjukdagar

19 Hoppas det gav något att tänka på

20 Varför tror man att de är gay?

21 Varför skapade de uppgiften så här?
Vad betyder lika olika? Lika är de som det finns flest av? Men lika många kvinnor som män Olika = annorlunda, fel Olika grupper kan vara lika olika.


Ladda ner ppt "En gåta med ett oväntat svar."

Liknande presentationer


Google-annonser