Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

DATORN Av: Sebastian Robin Mikael Joachim Christian.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "DATORN Av: Sebastian Robin Mikael Joachim Christian."— Presentationens avskrift:

1 DATORN Av: Sebastian Robin Mikael Joachim Christian

2 Den första datorn (Eniac)
Hur ser/såg en dator ut? År 1946 År 2002 Den första datorn (Eniac) Den vägde ca 30 ton Vanlig hemma dator Den väger ca 18kg

3 Vad har/hade datorn för kapacitet?
LÄS Ca: 3,2 gigahertz processor Ca: 250 gigabytes minne Ca: 1 gigabyte ddr ram Ca: 256 megabyte video minne Detta är en av de bästa hemmadatorerna som finns på marknaden för tillfället. En sån här dator kostar runt kr 64 kb ram 40 kb minne 5,25 tums floppy drive med 160 kb minne Detta är eniacen från 1946(den första datorn) Eniacen kostade runt 10 miljoner dollar

4 Vad använde man datorn till?
Dom första datorerna användes till att räkna ut svårare matematik. Lite senare så började man även att använda dom till att konstruera nya krigsmedel. Eniacen var programmerad till att räkna ut höjden, styrkan och räckvidden på nya bomber, raketer och missiler under utveckling. Eniacen var konstruerad av fysikern John Mauchley och ingenjören Presper Eckert.

5 Vad använder man datorn till idag?
Dom vanligaste användningsområdena för datorerna är i jobbet. Man använder dom oftast till att hålla koll på sin ekonomi. Men även till att skicka ut fakturor och hålla koll på kalendern. Användning av hemmadatorer är oftast till att surfa och spela spel, men den används även till skolarbeten och distansarbeten. Det mesta spelandet står barn under 18 år för. Det är väldigt få vuxna som använder datorn till spel. Undersökning av hur ungdomar använder datorer

6 Vilka funktioner har en dator?
Det går egentligen inte att säga alla en dators funktioner i ett power point arbete så vi tar några av de viktigaste. En bra sak med datorer är att den aldrig gör fel så länge den inte är programmerad till det. Till exempel en bankomat ger en aldrig för mycket eller för lite pengar. Den är utmärkt till att hålla koll på saker inom näst intill alla jobb. Till exempel banker, elkraftverk och bilfabriker. Folk använder ofta datorer för att slippa sitt eget arbete. När man väl har programmerat den till att göra ens arbete så gör datorn det åt en. Men då finns det en risk att man får sparken för att man inte behövs när datorn gör ens jobb. Man kan göra skolarbete på dom. Man kan spela spel på dom.

7 Hastigheten LÄS Eniacen använde elektron rör och hade ett effektbehov av watt. Den gjorde svängningar per sekund. En vanlig dator använder idag inte mer än en TV. Om man tar antalet svängningar som eniacen använde under en sekund och multiplicerar det med 9 miljarder så får du hur många svängningar en vanlig 3072 MHz dator gör på 3 millisekunder.

8 Vad innehåller en dator?
En data innehåller en massa viktiga saker, men dom viktigaste sakerna är: moderskortet, processorn, grafikkortet, hårddisken och nätverkskortet. Datorn har ca 670 miljoner användare vilket är väldigt mycket. Det är därför viktigt att datorn inte gör fel. Datorn gör aldrig fel. Det är därför den används i banker tillexempel.

9 Lite fakta om BESK BESK är en förkortning för Binär, Elektronisk, Sekvens, Kalkylator. Den var Sveriges första elektroniska dator Den var mestadels konstruerad av Erik Stemme och togs i drift i december 1953. Den var under en kort tid världens snabbaste dator. Den avvecklades år 1966.

10 Musikens utveckling Musik har man kunnat spela i nästan alla år men det börjar bli intressant när man kan lagra musiken och spela upp den igen. Den första maskinen som kunde göra det var Fonografen. Den uppfanns av Tomas Edison år 1877. Bara 10år senare uppfann den tyske konstruktören, Emile Berliner Trattgramofonen. Det blev efterträdaren till fonografen. Berliner hade förbättrat en del på Edisons fonograf Han hade löst problemet med det låga ljudet och ljudet lagrades nu På lackskivor. På 30-talet kom Stenkakan. Den hade En speltid på ca: 3 min. Efter Stenkakan kom vinylskivorna (LP-skivan). Man hade nästan fått bort allt brus i ljudet och speltiden låg mellan min. På 1930-talet kom också den första bandspelaren. Där de första banden var gjorda av stål. Bandspelaren var stor och klumpig. 1963 kom det första kassettbandet och det är samma band vi använder idag. Sen kom den digitala CD:n. Den första CD:n var lite större än dem vi har idag. Utvecklingen av CD:n har gått fort. Läs

11 mp3 Står för MPEG 1 och Audio Layer-3.
Läs Står för MPEG 1 och Audio Layer-3. Ljudfilerna komprimeras till ca en tiondels storlek vilket gör det lättare att skicka dom via nätverk eller över internet. En mp3 fil har lika hög kvalité som en vanlig cd. Skivbolagen förlorar miljarder varje år för att folk laddar ner låtarna som mp3 i stället för att köpa cd-skivor. Den internationella skivbranschorganisationen The International Federation of Phonographic Industries, IFPI, räknade med att det varje dag laddades ner omkring tre miljoner musikstycken från Internet.

12 Nationalencyklopedin
Källor Biblioteket Nationalencyklopedin The End


Ladda ner ppt "DATORN Av: Sebastian Robin Mikael Joachim Christian."

Liknande presentationer


Google-annonser