Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE"— Presentationens avskrift:

1 GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE
Sug och sughantering

2 Påminnelse Stäng av, eller sätt mobilen i tyst läge!

3 Övergripande målsättningar
Att sätta ord på hur man upplever sug. Att inse att sug är en normal företeelse vid beroendetillstånd. Att känna till att sug kan utlösas av både inre och yttre faktorer. Att få kunskap om effektiva tekniker för att lära sig hantera/stå emot sug.

4 ÖVNING 1: Veckoregistrering
Fyll i veckoregistreringen för hur du har spelat (om du har spelat) och för hur du utfört dina alternativa aktiviteter under veckan som har gått. Lämna veckoregistreringen till kursledarna när du är färdig.

5 Agenda – session 3 Övergripande målsättningar Agenda Närvarolista
Återkoppling till förra sessionen Genomgång av hemuppgiften Spelsug Sätt att hantera spelsug Sugkurvan och sugsurfing Övningar Hemuppgifter till nästa session Summering och frågor

6 Återkoppling till förra sessionen
Övergripande målsättningar Agenda Närvarolista Återkoppling till förra sessionen Genomgång av hemuppgiften Biopsykosocial förklaringsmodell för spelberoende Hjärnans belöningssystem vid spelberoende Vilka andra saker kan göra att man fortsätter spela? Övningar Hemuppgifter till nästa session Summering och frågor

7 Genomgång av hemuppgiften
Berätta för personen bredvid dig hur det gick när du: Genomförde din alternativa aktivitet

8 Spelsugets mekanismer
Sug är vanligt förekommande vid beroende. Det finns spår i hjärnan som kopplar ihop inre och/eller yttre triggers (stimuli) med spelande. När något i omgivningen påminner om spel sätter dessa triggers (stimuli) snabbt igång mekanismer i hjärnans belöningssystem. Man kan dock lära sig att reagera på dessa triggers (stimuli) med andra beteenden än att spela.

9 Exempel på hur suget fungerar
Brynolf går alltid förbi ett bageri på väg till tobaksaffären. Hans hjärna har kopplat ihop lukten av nybakat bröd med den pirrande känslan av att ”jag ska snart få röka”. Han slutade röka för 3 veckor sedan. Imorse när han var och handlade mat kom en brödleverans till affären. Helt plötsligt blev han extremt röksugen. Alla tankar kretsade kring cigaretter och strax därefter hade han köpt ett lite paket och satt utanför affären och blossade. Vad hände här egentligen?

10 Faktorer som kan trigga spelsug
Rastlöshet Stress Oro Personer man tidigare spelat med Platser Tidpunkter

11 Olyckliga kombinationer
Ofta handlar punktåterfall i problembeteenden om kombinationer av olika triggers som tillsammans skapar möjligheter för att agera på suget. T.ex. för Brynolf: Lukten av nybakat bröd Handlar utan sällskap Lågt blodsocker Behov av tröst efter bråk hemma

12 Sug är unikt för alla Sug upplevs olika av olika personer. Kan vara:
Kroppsligt (pirr i magen, som en hunger) Tankemässigt (påträngande tankar) Känslomässigt (en stark längtan) Sugets intensitet varierar över tid.

13 ÖVNING 2: Hur upplever du sug?
Intervjua din bordsgranne om spelsuget. Ställ följande frågor: Hur upplever du sug? Hur vet du att det du känner är just spelsug?

14 Vad kan man göra åt spelsug?
I början är det bäst att undvika faktorer som man vet triggar sug hos en. Vissa saker hör vardagen och livet till och är svåra att undvika. Det finns saker som man inte har kontroll över själv, t.ex. vem man träffar på i mataffären. Det finns olika sätt att hantera sådana situationer när man ofrivilligt utsätts för triggers som sätter igång spelsug hos en.

15 ÖVNING 3: Befintliga strategier
Berätta för din bordsgranne vad du gör i dagsläget för att hantera spelsug och vilka av dessa strategier som visat sig vara effektiva. Fundera över i vilka situationer det ni gör inte har hjälpt er att stå emot när spelsuget kommer.

16 Sätt att hantera spelsug
Passiv sughantering Alternativa aktiviteter Att tala med någon Avslappning

17 Sugkurvan och passiv sughantering
1 10 2 3 Sug 4 Tid

18 Hur fungerar passiv sughantering?
När spelsug väcks låter man bli att svara på det genom att spela. Man kämpar inte emot utan låter bara suget finnas där, man ”surfar” på det. Man kan hantera det genom att: Känna efter var i kroppen suget sitter och exakt hur det känns Påminna sig om att sug är helt naturligt och ofarligt Ta tid från det att det väcks tills det försvinner. Passiv sughantering ger möjlighet att uppleva att suget så småningom avtar utan att man tvingas spela. Det ger en känsla av kontroll och ökat självförtroende.

19 Passiv sughantering Metaforen ”Badbollen”

20 Hemuppgifter Öva på att surfa på suget. Låt suget komma och försök inte att bli av med det på något sätt. Lägg märke till hur lång tid det sitter i för dig. Välj en alternativ aktivitet från din lista och utöva den. Välj ett område från din värderingskompass och skriv ned och genomför tre saker under veckan som kan leda till att du närmar dig ditt mål på det området. Använd formuläret Värderingskompassen.

21 Summering och frågor Vad har vi gjort idag? Har ni några frågor?


Ladda ner ppt "GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE"

Liknande presentationer


Google-annonser