Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att välja - Hur gör man?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att välja - Hur gör man?."— Presentationens avskrift:

1 Att välja - Hur gör man?

2 Att välja – hur gör man? - Kunskaper om mig själv
- Kunskaper om alternativen Det är framför allt två saker som man behöver ha kunskap om för att kunna göra ett bra val. - Kunskaper om mig själv: Vad är jag intresserad av? Hur vill jag arbeta? Ute/inne, tillsammans med andra/ensam, dagtid/skift, vill jag jobba praktiskt med händerna eller mer teoretiskt med huvudet, kan jag tänka mig att flytta för att få jobb, lång/kort utbildning. Det kanske känns självklart att man har kunskaper om sig själv men man behöver ofta sätta dem på pränt/skriva ner dem för att de ska framträda tydligare. Du kan också göra intressetest för att få ett hum om i vilket område/bransch dina intressen ligger. - Kunskaper om alternativen: Samla information - För arbetssökande – Yrken och Framtid – Yrken A-Ö. Här finns över 1500 yrken beskrivna. Det du inte vet finns kan du inte heller välja!

3 Aktiviteter i skolan Intressetest/övningar
Studiebesök på företag/gymnasieskolor Gymnasiemässan/Yrkesmässan i åk 9 Information om gymnasiet/Film om gymnasieprogrammen Vägledningssamtal Besöka gymnasieprogram/Öppet Hus Informationsveckan i åk 8/8:or startar företag ELSA i åk 7/skugga yrken

4 Du låter väl inte slumpen avgöra din framtid?
Varför ska man välja? Du låter väl inte slumpen avgöra din framtid? Att "vänta och se" är en låt-gå-metod som kan lyckas ibland, om rätt saker råkar dyka upp vid rätt tillfälle. "Jag tar det lugnt - det löser sig så småningom". Det är ingen aktiv metod och rekommenderas ej. Förr i tiden gick i stort sett alla i sina föräldrars fotspår. Var pappan bonde blev sonen bonde. Var pappan smed blev sonen smed. I det samhället fanns ofta få valmöjligheter. Idag när vi har möjlighet att välja och påverka vår framtid ska vi ta tillvara den chansen! Men det kräver att ni lägger ner lite tid och arbete för det är något som inte gör sig själv.

5 Kunskaper om alternativen
Steg 1: Informera dig! Samla kataloger från intressanta skolor Gå på mässor och Öppet Hus Leta information på Internet Gör studiebesök – utnyttja din praktik Samtala om yrken, studier, framtid Hur får man då kunskaper om alternativen? Gymnasiemässan i Hässleholm är onsdagen den 24 november 20 november är det Öppet Hus på Ekbackeskolan här i Osby och på Haganässkolan i Älmhult. Prata om yrken, studier och framtid. Håll diskussionen levande. Det framtida yrkesvalet är en process som tar tid som som tar sig sin form under många år.

6 Kunskaper om mig själv Steg 2: Vem är jag? Mina starka sidor
Mina mindre starka sidor Min ambition Mina intressen Vad engagerar dig? Du kan göra intressetest Det finns övningar som man kan göra där man skriver ner intressen, egenskaper, sätter ett mål och formulerar hur mycket tid och kraft man är beredd på att lägga ner för att nå sitt mål.

7 Vad påverkar mig i mina val?
Arv och miljö Kön Kompisar Trender Forskningen visar att man påverkas mycket av sina föräldrars utbildningsbakgrund/yrken Jag är själv uppväxt i vad man brukar kalla ett ”arbetarhem” och det dröjde ända tills jag var 39 år innan jag började läsa på Högskolan. Detta berodde mycket på min bakgrund och att jag inte hade någon hemma eller i släkten som hade gått på högskola tidigare. Mina föräldrar har gått 7 respektive 8 år i grundskola vilket var normalt på den tiden och de trodde att när deras barn gick ut gymnasieskolan så var det något STORT och att vi skulle få fina jobb. Men samhället förändras och det gäller att man hänger med. När mina föräldrar slutade grundskolan var det lätt att få jobb. När jag slutade gymnasieskolan 1987 var det betydligt svårare att få jobb och idag 2010 är det andra saker som krävs. Kön påverkar och vissa yrken känns manliga eller kvinnliga. Detta har börjat att luckras upp något men styr fortfarande ganska starkt. Det är ganska vanligt med kompisval till gymnasiet men det är inget som rekommenderas. Trender och reklam styr också mycket och man bör läsa reklam kritiskt.

8 Börja brett Håll dörren öppen! Brainstorming
Skriv upp alla utbildningar du kan tänka dig att gå. Redan i mycket tidig ålder börjar vi begränsa oss och skapa en zon av yrken som vi tycker verkar möjliga för oss själva. När väl den zonen är skapad är det mycket svårt att se de yrken som ligger utanför den här zonen. Därför är det bra att försöka hålla dörren öppen när man funderar på framtida utbildningar/yrken. I början är det bra att skriva upp allt som verkar intressant.

9 Begränsa dig Utesluta Rangordna Sortera
Rangordna dina alternativ med det ”hetaste” längst upp. Därefter är det dags att börja begränsa sig. Gå igenom din lista och sortera, stryk och möblera om tills du har 3-4 riktigt intressanta alternativ.

10 Lista för- och nackdelar
Gå igenom dina huvudalternativ och lista för- och nackdelar med respektive utbildningar/yrken. Har du svårt för att välja ut vilket program som är bäst av de som blev kvar på din lista kan man göra en lista på för- och nackdelar.

11 Häng inte upp dig på detaljer
Gör inte kompisval Fall inte för lockelser och utbildningsreklam som gratis dator, körkort m.m Fråga dig vad som är huvudskälet till att du dras åt ett visst håll? Ni som elever är mycket viktiga för skolorna. Utan elever får skolorna lägga ner. De satsar därför jättemycket pengar på att locka eleverna just till sin skola. Här gäller det att vara kritisk så att man INTE väljer ett program eller en skola enbart för att de erbjuder en dator eller gratis körkort. Fråga dig varför du väljer just den utbildningen du valt. Är det ämnena och utbildningen i sig eller är det något annat som lockar?

12 Prata med studievägledaren
När du gjort grovjobbet och har något så när kunskaper om: Alternativen och Vem du är DÅ är det dags att prata med studievägledaren Då kan vi ha ett mycket djupare samtal än om du kommer och säger att du inte har en ”aning om nånting alls”. Jag kan hjälpa dig att sortera dina tankar, väga för- och nackdelar, visa var du kan hitta mer information, via min erfarenhet kan jag kanske se saker du inte själv tänkt på.

13 Tänk om jag ångrar mig! Valet är inte livsavgörande
Det går att välja om I dagens samhälle behöver man ofta utbilda sig många gånger under en livstid. Det är alltså inte för sent att växla in på ett nytt spår längre fram. När sista dagen för gymnasievalet börjar närmar sig är det många som blir oroliga, ändrar sina val och känner allmän panik och ångest. MEN Valet är inte livsavgörande Valet kommer att göras någon gång i februari-mars. Därefter kommer det en omvalsperiod på ca 4 veckor.

14 Verkställ beslutet Gör ditt gymnasieval på www.skanegy.se
Skriv ut ditt val Skriv under med din namnteckning Be din vårdnadshavare att skriva under Lämna in din ansökan till din studievägledare i tid. Ni gör ert gymnasieval på Internet på Ni kan gå in där redan nu för där finns bra information om gymnasievalet. När valet är klart skriver du ut din valblankett och du + dina föräldrar skriver under den. Därefter lämnar du in din valblankett till mig. Mer information om gymnasievalet kommer ni att få senare när det börjar närma sig.


Ladda ner ppt "Att välja - Hur gör man?."

Liknande presentationer


Google-annonser