Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vilhelm Moberg 1898-1973.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vilhelm Moberg 1898-1973."— Presentationens avskrift:

1 Vilhelm Moberg

2 Vilhelm Moberg Vilhelm Moberg föddes den 20 augusti 1898 i ett litet soldattorp i Algutsboda socken i Småland. Han gick bara sex år i en halvtidsläsande skola. Han fick hjälpa sin far i lantbruket. Han arbetade också i skogen och på glasbruk. Det var ett hårt kroppsarbete.

3 Han ville läsa mer och läste på en folkhögskola
Han ville läsa mer och läste på en folkhögskola anställdes han på Vadstena Läns tidning. Han kom sedan till Alvesta där han blev redaktör för Nya Växjöbladet. Han gifte sig och bildade familj.

4 Vilhelm Moberg fick nu råd att skriva romanen Raskens år 1927.
Romanen Raskens handlade om en soldat och hans familj i Småland. Soldaten och hans familj hade ett hårt arbete för att tjäna pengar till mat och kläder. Den finns även som tv-serie, men den kom efter Mobergs död.

5 Vilhelm Moberg blev författare på heltid 1929 och flyttade till Stockholm.
Han upprördes över orättvisor i samhället och skrev om det. Vilhelm Moberg , som var uppvuxen på landet i Småland trivdes inte i storstaden.

6 1948 reste han till USA för att forska kring den stora emigrationen
1948 reste han till USA för att forska kring den stora emigrationen. Ordet emigration betyder utvandring . Mellan år 1850 till 1930 utvandrade över en miljon svenskar till Amerika.

7 Utvandrarna Vilhelm Moberg var mycket intresserad av emigrationen för det var speciellt många från Småland, som utvandrade till USA eller Amerika, som de sade. Hans mest kända verk är Utvandrarserien från Dessa böcker finns även som filmer. De började spelas in 1971.

8 Vilhelm Moberg hade själv tänkt att emigrera till Amerika
Vilhelm Moberg hade själv tänkt att emigrera till Amerika. Han skriver om strävan att komma bort från landsbygden och att bli någon betydelsefull person. Tyvärr upptäcker hans personer i romanerna att livet i storstaden inte alltid blir så bra som man tänkt sig. De längtar tillbaka.

9 Vilhelm Moberg var en debattör och samhällskritiker
Vilhelm Moberg var en debattör och samhällskritiker. Han var republikan och kritiserade svenska kungahuset. På senare år skev han om Min svenska historia, berättad för folket. Han ville skriva om de vanliga människorna – soldater, bönder och kvinnor.

10 Vilhelm Moberg hade under de sista åren svårt att skriva.
Han blev deprimerad och dränkte sig den 8 augusti 1973 utanför sitt hus i Söderäng i Roslagen.

11 Han räknas av många som den störste författaren på 1900-talet i Sverige.
Det finns många böcker av Vilhelm Moberg som har filmatiserats.


Ladda ner ppt "Vilhelm Moberg 1898-1973."

Liknande presentationer


Google-annonser