Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Staden Geografi åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Staden Geografi åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Staden Geografi åk 4

2 De flesta bor i städer I Sverige finns det gott om plats för alla människor, men vi bor inte jämt utspridda över landet. De flesta bor i en stad eller i en tätort. I en stad finns mycket samlat på samma plats. Det är nära till skolan, affärer och bibliotek. Det finns också mycket annat nära till hands. En viktig sak som lockar människor till städer är att det ofta finns gott om arbete och universitet om man vill studera. Göteborg ligger där Göta älv rinner ut i havet. Här ligger Sveriges största hamn.

3 Så bildas en stad En del städer har vuxit upp runt en handelsplats där Först kom folk dit för att köpa och sälja varor och sen bosatte man sig där. Andra städer har vuxit upp runt en stor fabrik där många människor arbetar. Staden Kiruna ligger på en plats där det finns mycket järnmalm. Där finns en stor gruva dit folk flyttade för att arbeta. En del städer har vuxit upp vid älvar eller stora hamnar vid havet.

4 Städer liknar varandra
Mitt i staden finns ofta ett torg med butiker, banker, kyrkor m.m. Det kallas för centrum. I utkanten av staden ligger ofta stora byggnader som sjukhus, simhallar och stora mataffärer. I förorten utanför staden finns många bostäder. En förort är nästan som en egen stad. Här finns skolor, affärer och annat man behöver.


Ladda ner ppt "Staden Geografi åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser