Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fjällen Geografi åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fjällen Geografi åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Fjällen Geografi åk 4

2 Fjällen i Sverige Fjäll är berg som är så höga att inga träd kan växa där. Runt omkring fjällen finns vildmark med stora myrar, brusande forsar och urskogar. Det bor nästan inga människor i dessa områden. Ju längre upp man kommer på fjället desto kallar och blåsigare blir det.

3 Fjällnatur Längst ner på fjället finns det barrskog.
Längre upp växer fjällbjörk som är låga och krokiga. Trädgränsen är gränsen för hur högt upp träd kan växa. På kalfjället växer inga träd eller byxor utan bara kort gräs. Här är det snö större delen av året. Snögränsen är gränsen för när snön smälter, ovanför är det snö året om. På toppen av fjället finns glaciär. Det är is som aldrig smälter.

4 Långa vintrar och ljusa somrar
Vintrarna är långa, mörka och kalla i norra Sverige. Det kan finnas snö från oktober till juni. Norr om polcirkeln är det mörkt dygnet runt i december. Då går solen aldrig upp. På sommaren är det tvärt om. Då lyser solen hela natten. Det kallas midnattssol.

5 Nationalparker Fjällen är en av de sista stora vildmarkerna i Europa. För att skydda det unika området har man skapat nationalparker som Sarek. I en nationalpark får man inte jaga, fiska eller skada och förändra naturen på något sätt.

6 Bo i fjällen Här är det långt mellan husen och byarna. Många byar har ingen skola eller affär för de är så små. Många får åka flera mil till jobb och skolor varje dag. Områden där det inte bor så mycket folk kallas glesbygd. Många kommer till fjällen på semester, man kan åka skidor, vandra, fiska m.m.


Ladda ner ppt "Fjällen Geografi åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser