Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sveriges natur Geografi åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sveriges natur Geografi åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Sveriges natur Geografi åk 4

2 Många olika naturtyper
Sverige är långt och smalt. Det är 157mil mellan norr och söder. Halva Sverige är täckt av skog. I södra Sverige finns stora slätter. I nordväst finns höga berg. Sverige har en väldigt lång kust, 250 mil lång.

3 Vad är speciellt med sverige?
Det är inte många länder som har: En så lång kust i flera väderstreck. Stor skillnad i naturen mellan norr och söder. Så många sjöar Så mycket skog Fyra årstider

4 Väder och klimat Väder är det vi har nu, klimat är vädret under många år. I Sverige har vi olika klimat i de olika delarna. Vilken natur och djur som finns beror på klimatet. I Sverige har vi stor skillnad mellan våra fyra årstider. Årstiderna kommer inte samtidigt i hel landet.

5 Kallare i norra Sverige
Sverige ligger nära Nordpolen och därför är det kallare klimat än länder närmare ekvatorn. På vintern kan det vara -15° i norr och 0° i söder. Vi lever anpassat efter vårt klimat & bygger hus som tål kyla. I varma länder bygger man hus som skyddar mot värme.

6 Naturtyper i sverige Sverige har många berg och en del fjäll. Fjäll är berg som är högre än 900meter. Här finns inga skogar, träd kan inte växa så högt upp. Skanderna heter vår fjällkedja. Sverige är en halvö med vatten på tre sidor. Det är Östersjön, Kattegatt och Skagerack . Det finns många sjöar, stora och små. De största är Vänern och Vättern. Det finns många älvar i fjällen som rinner från fjällen ut i havet. Halva Sverige är täckt av skog, olika typer av skog. I norr barrskog och i söder mer lövskog. I söder finns bästa odlingsmarken. Runt de stora sjöarna är odlingsmarken bördig. I Sverige finns olika typer av våtmark. Myr mark är ett exempel. En myr är mycket fuktig mark.

7 Människan använder naturen
Det som som människan använder i naturen kallas naturresurser eller naturtillgångar. Skogen är en viktig naturresurs. Från den får vi trä, papper och möbler. Vi säljer mycket av skogen till andra länder. Odlingsmarken ger oss mat av olika sädesslag och grönsaker. Lantbrukare ger oss också kött från djur. Berggrunden ger oss värdefulla metaller, olja och kol. I Sverige finns det mycket järnmalm som vi även säljer till andra länder. Av järnmalm gör man stål. Vatten är en viktig naturresurs. Den ger oss fisk och det forsade vattnet i älvarna kan bli energi


Ladda ner ppt "Sveriges natur Geografi åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser