Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bank och finans.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bank och finans."— Presentationens avskrift:

1 Bank och finans

2 Konsumenternas Bank- och finansbyrå
Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter. Kontakt via telefon, e-post och brev. 5400 ärenden (2015). Återkopplar konsumentproblem till branschen och myndigheter. Vi lämnar gratis information och vägledning inom området bank och finans. Vi kan kontaktas via telefon, e-post eller brev. Vår telefonrådgivning har öppet vardagar mellan kl. 09–12. Vi kan inte agera som ombud för konsumenter i tvister eller utreda enskilda ärenden. Vi kan heller inte pröva tvister. Det ingår inte i byråns arbetsuppgift att ge privatekonomisk rådgivning.

3 Konsumenternas Bank- och finansbyrå
Huvudmän Finansinspektionen Konsumentverket Svenska Bankföreningen Fondbolagens Förening Svenska Fondhandlareföreningen

4 Vanliga frågor från seniorer
BANK OCH FINANS Vanliga frågor från seniorer Finansiell rådgivning. Sparkonton med insättningsgaranti. Seniorlån Frågor om kontokort. Frågor inom dessa fyra områden är vanliga från seniora personer.

5 Webbplatsen www.konsumenternas.se
BANK OCH FINANS Webbplatsen Gemensam webbplats med Konsumenternas Försäkringsbyrå. Här hittar du jämförelser, information och rättsfall.

6 Finansiell rådgivning
BANK OCH FINANS Finansiell rådgivning Många äldre blir uppringda av finansiella rådgivare. Att lämna finansiell rådgivning kräver tillstånd från Finansinspektionen. Vilka bolag som har tillstånd ser du i Finansinspektionens företagsregister på . Banker, försäkringsbolag, försäkringsförmedlare och värdepappersbolag erbjuder rådgivning om finansiella placeringar. Oavsett vem du får rådgivning av finns det lagar som ska skydda dig i samband med rådgivningen. Reglerna gäller när du får individuella råd utifrån just dina ekonomiska förutsättningar och behov. Ren försäljning och/eller marknadsföring av finansiella placeringar omfattas däremot inte. Den du träffar ska tydligt klargöra för dig om det är fråga om rådgivning eller försäljning. Är du osäker så fråga! För att få lämna råd om finansiella placeringar krävs tillstånd från Finansinspektionen. Vilka bolag som har tillstånd kan du se i Finansinspektionens företagsregister.

7 Finansiell rådgivning
BANK OCH FINANS Finansiell rådgivning Problem vi ser och hör om: Konsumenten vet inte vad de investerat i för produkt. Konsumenten förstår inte risken med produkten. Konsumenten förstår inte produktens konstruktion. Konsumenten vet inte var investeringen placerats. Försäkringsförmedlaren som gett rådgivningen har upphört med sin verksamhet. Svårt att komma i kontakt med utländska försäkringsbolag.

8 Finansiell rådgivning – checklista
BANK OCH FINANS Finansiell rådgivning – checklista Kontrollera företaget. Rådgivare eller säljare? Behovsprövad rådgivning? Se till att du förstår placeringen. Ha inte bråttom! Se till att få kopia av dokumentationen! Kontrollera företaget Kontrollera att företaget finns i Finansinspektionens företagsregister. Rådgivare eller säljare? Kontrollera att personen du träffar är rådgivare och att han/hon avser att lämna råd om de placeringar som kan vara aktuella för dig. Behovsprövning Vid rådgivning gör rådgivaren en bedömning av vilka placeringar som är lämpliga för dig bland annat utifrån din ekonomiska situation och den risk du är beredd att ta. Se till att du förstår placeringen Se till att du förstår placeringen du gör. Förstår du inte den information du får så ställ frågor tills du känner dig nöjd. Ha inte bråttom! En teckningsanmälan och andra avtal som du skriver under är bindande. Det finns sällan någon ångerrätt. Se till att få kopia av dokumentationen All rådgivning ska dokumenteras. Läs igenom noga och kontrollera att det som står där stämmer.

9 Sparkonton med insättningsgaranti
BANK OCH FINANS Sparkonton med insättningsgaranti Jämför aktuella räntor och villkor för sparkonton på vår webbplats. Alla konton i vår jämförelse har insättningsgaranti. Om du binder pengarna under en viss tid kan du ofta få högre ränta än om du väljer ett konto med fria uttag. Banker Kreditmarknadsbolag Se vår jämförelse på Du kan ha ett sparkonto hos en bank eller hos ett kreditmarknadsbolag. För att få ta emot pengar från privatpersoner och företag för insättning på konto måste de ha tillstånd av Finansinspektionen. Sparandet på dessa sparkonton skyddas av en statlig insättningsgaranti. Det betyder att om företaget går i konkurs får du ut dina pengar från Riksgälden. På Riksgäldens webbplats kan man hitta mer information om anslutna institut

10 Sparkonton Andra aktörer som erbjuder sparkonton:
BANK OCH FINANS Sparkonton Andra aktörer som erbjuder sparkonton: Inlåningsföretag Ej insättningsgaranti. Max kr. Sparkassor Ej insättningsgaranti.

11 BANK OCH FINANS Sparkonton Tänk på Kontrollera att sparkontot har insättningsgaranti så får du tillbaka dina pengar om företaget går i konkurs. Insättningsgarantin ersätter max kronor per kontohavare och företag. Fundera på om du vill kunna göra uttag från kontot när du vill eller om du kan tänka dig att binda pengarna en viss tid för att få högre ränta. När du sparar hos ett inlåningsföretag finns det ingen insättningsgaranti. Det innebär att du riskerar att förlora hela det insatta beloppet om företaget skulle gå i konkurs. Därför får inlåningsföretag högst ta emot kronor från en och samma konsument.

12 Seniorlån Riktar sig till äldre. Flera konstruktioner och upplägg.
BANK OCH FINANS Seniorlån Riktar sig till äldre. Flera konstruktioner och upplägg. Obelånat värde i fastigheten fungerar som säkerhet. Oftast betalas ingen ränta löpande. Många äldre personer har svårt att få lån, eftersom långivarna menar att de inte kommer klara av att betala ränta för lånet med sin pension eller månadsinkomst. Ett seniorlån tas med det obelånade värdet i bostaden som säkerhet. Lånet är amorteringsfritt och du behöver inte betala ränta med pengar från din månadsinkomst. För att inte riskera att bli tvungen att sälja bostaden vid slutet av lånets löptid kan du välja att belåna den bara till en liten del av dess värde. På så sätt finns det ett obelånat värde kvar när lånets löptid går ut, vilket kan ge dig möjlighet att förnya lånet istället för att sälja bostaden.

13 Seniorlån Olika konstruktioner av seniorlån:
BANK OCH FINANS Seniorlån Olika konstruktioner av seniorlån: Seniorlån med skulduppräkning. Seniorlån med ränteuppräkning. Seniorlån med försäkringslösning. Tre olika konstruktioner av seniorlån: Seniorlån med skulduppräkning: Erbjuds av de fyra storbankerna; Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB (erbjuds inte längre/nov 2016) Seniorlån med ränteuppräkning: Erbjuds av bolaget Svensk Hypotekspension (enda kvarvarande aktör som erbjuder seniorlån/nov 2016) Seniorlån med försäkringslösning: Erbjuds av Folksam i samarbete med SBAB (kreditgivare). Produkten ”Seniorkapital” förmedlas ofta av fristående försäkringsförmedlare. (Erbjuds inte längre/nov 2016.)

14 BANK OCH FINANS Seniorlån Tänk på att … Låna inte mer än du behöver. En orsak är att det kostar att låna. En annan orsak är risken att du tvingas sälja bostaden vid slutet av lånets löptid om det inte finns ett tillräckligt stort obelånat värde kvar. Seniorlånens konstruktion varierar mycket mellan olika långivare, så det är extra viktigt att känna till villkoren för lånet. Läs igenom villkoren noga, ställ frågor och ta god tid på dig innan du skriver under något avtal. Se vår information om seniorlån på

15 Kontokort Kortet är en värdehandling. Din kod är personlig.
BANK OCH FINANS Kontokort Kortet är en värdehandling. Din kod är personlig. Obehöriga uttag ersätts i vissa fall av banken. Om din kod har använts är självrisken 1200 kr. Om du varit grovt oaktsam får du stå för max kr.

16 Kontokort Obehöriga eller behöriga uttag?
BANK OCH FINANS Kontokort Obehöriga eller behöriga uttag? Obehörigt – uttag som gjorts av någon annan utan godkännande. – kunden har bevisbördan för att transaktionen är obehörig. Behörigt – kortet kvar, chip avläst, personlig kod använd. Ett obehörigt uttag är när någon annan än du själv, utan din tillåtelse, har tagit ut pengar med ditt kort eller använt det för att betala med. Detta kan hända om ditt kort kommit i orätta händer, till exempel om du har tappat kortet eller det har blivit stulet. Har någon dessutom lyckats komma åt din kod så är det enkelt att missbruka kortet. Det förekommer också att någon skriver av alternativt på teknisk väg kopierar din kortinformation eller helt enkelt sett när du själv använt koden och med hjälp av dessa uppgifter gör obehöriga uttag eller köp. Det förekommer även att en närstående person gör obehöriga uttag eller inköp med kortet. Obehöriga uttag regleras i en särskild lag; Lag (2010:738) om obehöriga transaktioner med betalningsinstrument.

17 BANK OCH FINANS Kontokort Tänk på att … Ha alltid uppsikt över ditt kort i stökiga miljöer. Skydda din kod när du betalar och tar ut kontanter. Lämna aldrig ut kortnummer och kod till okända. Var observant på länkar och e-post. Lämna aldrig kortet i bilen eller på hotellrummet. Banken kontaktar dig aldrig via e-post. Se vår jämförelse över kontokort Där hittar du information om årsavgifter, valutaväxlingspåslag och uttagsavgifter. I många kontokort ingår en reseförsäkring eller en olycksfallsförsäkring.

18 Många jämförelser hittar du på vår webbplats www.konsumenternas.se
BANK OCH FINANS Många jämförelser hittar du på vår webbplats Sparkonton Bolåneräntor Seniorlån Kontokort Bankavgifter Hemförsäkring Bilförsäkring Olycksfallsförsäkring

19 Kontakta oss Konsumenternas Bank- och finansbyrå Telefon 0200-22 58 00
Vardagar –12.00


Ladda ner ppt "Bank och finans."

Liknande presentationer


Google-annonser