Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Reach 2018 Hitta dina medregistranter och förbered en gemensam registrering.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Reach 2018 Hitta dina medregistranter och förbered en gemensam registrering."— Presentationens avskrift:

1 Reach 2018 Hitta dina medregistranter och förbered en gemensam registrering

2 Syftet med denna presentation
Denna presentation, med anteckningar, har sammanställts av Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa), för att hjälpa dig att förbereda en presentation om Reach 2018, dvs. den sista tidsfristen för registrering av infasningsämnen. Avsikten är att du ska kunna välja relevanta bilder och ändra dem efter din målgrupp, oavsett om det är ledning, arbetstagare, yrkesverksamma på arbetsmiljö- och säkerhetsområdet, myndigheter eller andra som du ska rikta dig till. Du kan använda den utan ytterligare tillstånd. Denna presentation ger dig en kortfattad översikt över fas 2 (Hitta dina medregistranter) i Echas färdplan för Reach Den ingår i en serie presentationer som avser Reach 2018, som finns på Echas webbplats. Vi välkomnar kommentarer och förslag på: Rättsligt meddelande: Informationen i denna presentation är inte avsedd som juridisk hjälp och representerar inte nödvändigtvis Europeiska kemikaliemyndighetens officiella ståndpunkt ur rättslig synvinkel. Europeiska kemikaliemyndigheten friskriver sig från ansvar när det gäller innehållet i detta dokument. Publiceringsdatum: Maj 2017

3 Reach-registrering 2018 Fas 2-aktiviteter
Ta reda på om dina ämnen redan är registrerade Verifiera dina förhandsregistreringar Hitta och kontakta dina medregistranter Fastställ ämneslikvärdighet Förbered samarbetet inom SIEF-forumet Denna presentation ska vägleda dig inom identifieringen av företag med vilka du kommer att registrera gemensamt. Det finns fem centrala aktiviteter i denna fas av dina förberedelser för registrering.

4 SIEF – Forum för informationsutbyte om ämnen
Samarbete mellan företag för gemensam registrering av samma ämne Öka dina kunskaper om ditt ämne Sänk allas kostnader för registrering Undvik upprepade djurförsök Dela data om ämnet och kostnaderna Förhandsregistrering > förhands-SIEF > SIEF > gemensam registrering I Reach-lagstiftningen föreskrivs att samma ämne ska registreras gemensamt. SIEF är en specifik samarbetsform för företag som registrerar samma ämne enligt Reach. Den återspeglas vanligtvis i ett formellt avtal. SIEF-deltagarna måste samarbeta för att komma överens om datapaketet för registreringen och delningen av kostnaderna för data. Gemensam registrering är bra för alla, eftersom data och kostnader kan delas, vilket gör att kostnaderna kan sänkas och upprepade djurförsök undvikas. Startpunkten för att hitta dina medregistranter är din förhandsregistrering i Reach-IT. Alla företag som har förhandsregistrerat samma ämne genom ett EG-nummer, eller ett CAS-nummer eller kemiskt namn har tillgång till en särskild sida i Reach-IT, där samtliga dessa företag och deras kontaktuppgifter finns angivna. Denna sida i Reach-IT kallas förhands-SIEF-sidan. Efter att medregistranterna har enats om att de har samma ämne bildas SIEF-forumet och gäller skyldigheterna för datadelning och att besvara förfrågningar om data.

5 Ta reda på om ditt ämne redan är registrerat
Echas databas med registrerade ämnen Förteckning över ledande registranter I Reach-IT: Meny  Gemensamma inlämnanden  tillhandahåll ditt ämnes identitetsbeteckningar I den första aktiviteten ingår att ta reda på om ditt ämne redan har registrerats av andra eller inte. Som en första åtgärd kan du snabbt kontrollera de registrerade ämnena på Echas webbplats. Lägg märke till att registrerade ämnen läggs till i databasen några veckor efter att de registrerats, varför du kan behöva kontrollera igen några veckor senare för nyligen registrerade ämnen. Utöver de genomförda registreringarna visar förteckningen över ledande registranter ämnen som den ledande registranten har börjat registrera genom att upprätta det gemensamma inlämnandet i Reach-IT. Du finner samma information i Reach-IT för ämnen som du har förhandsregistrerat. Vad händer sedan? Om ditt ämne inte är registrerat måste du bilda ett nytt SIEF. Om det har registrerats måste du gå med i det befintliga forumet. Användbara länkar: https//echa.europa.eu/information-on-chemicals/registered-substances NEJ: bilda ett nytt SIEF JA: gå med i ett befintligt SIEF

6 Verifiera din förhandsregistrering
Ger dig rätt att finnas på marknaden fram till den 31 maj 2018 en förhandsregistrering krävs för varje ämne du måste registrera I Reach-IT se till att du har tillgång till ditt konto: ditt användarnamn och lösenord behövs Startpunkt för medregistranterna att hitta varandra se till att dina kontaktuppgifter är uppdaterade Dina förhandsregistreringar ger dig rätt att finnas på marknaden fram till tidsfristen för registrering, den 31 maj 2018, varför det är viktigt att du kontrollerar att du har en förhandsregistrering för varje ämne du behöver registrera. Du behöver ett användarnamn och ett lösenord för att få tillträde till Reach-IT. Om du har glömt ditt namn eller lösenord, följ anvisningarna på Echas webbplats för att hämta dem. Se till att rätt kontaktperson anges i förhandsregistreringen och att e-postadressen är uppdaterad. Om du inte har en giltig förhandsregistrering eller registrering för ditt ämne efter den 31 maj 2017 måste du lämna in en förfrågan till Echa och registrera ditt ämne innan du kan tillverka eller importera det. Användbara länkar:

7 Om ämnet ännu inte har registrerats
Hitta dina medregistranter i förhands-SIEF via Reach-IT Kontakt: genom e-post Som samordnare för upprättande av SIEF (SFF) kan du ange i Reach-IT att/var du vill hitta och diskutera med medregistranter SIEF-forum kan vara små, du kan till och med vara enda registrant På förhands-SIEF-sidan i Reach-IT kan du hitta kontaktuppgifterna till dina medregistranter. Om ditt ämne är avgörande för din affärsverksamhet bör du ta initiativet till att starta dialogen. I Reach-IT kan du också ange att du vill börja upprätta SIEF-forumet genom att klicka på knappen för samordnare för upprättande av SIEF och sedan skicka ett meddelande i Reach-IT till dina medregistranter. Du kan till exempel lämna information om SIEF-forumets status eller fler kontaktuppgifter, såsom adressen till en relevant webbplats. Det är viktigt att du är aktiv i kontakten med andra deltagare i förhands-SIEF och svarar på deras e-post för att ta reda på vem som blir dina medregistranter, alltså vem som går med i SIEF-forumet. Tänk på att inte alla som har förhandsregistrerat också kommer att registrera, så även om förhands-SIEF-forumet kan vara stort, kan det hända att SIEF-forumen bara ha ett fåtal deltagare. Det kan också hända att du blir den enda registranten för ämnet, varför det är viktigt att ta reda på detta tidigt genom att ni kontaktar varandra och genom att du svarar på e-post från andra som kontaktar dig.

8 Ämnesidentitetsprofil (SIP)
Namn Andra identitetsbeteckningar (t.ex. EG, CAS) Sammansättning (gränssammansättning) för det gemensamt registrerade ämnet SIP är namnet, identitetsbeteckningarna, till exempel EG- och CAS-numren och sammansättningen, för ämnet som registreras gemensamt. För att registrera gemensamt måste ni först diskutera om ni har samma ämne och enas om det namn och de identitetsbeteckningar som ska användas. Ni behöver också komma överens om vilken sammansättning det är som ska registreras och som ska kopplas till de lämnade uppgifterna. Resultatet av dessa diskussioner blir ämnesidentitetsprofilen.

9 Fastställ ämneslikvärdighet
Följer av din ämnesidentifiering Medregistranterna fastställer namnet på sitt ämne i enlighet med Echas vägledning, med hänsyn till sammansättningen och typen av ämne Om ämnets namn är detsamma, är det samma ämne Fastställ tillsammans ämnesidentitetsprofilen (SIP) och gränssammansättningen(arna) för det ämne som ska registreras gemensamt När du väl har identifierat dina potentiella medregistranter måste du säkerställa att ni alla har samma ämne. Om ni har samma ämne måste ni registrera gemensamt. Om ni inte har samma ämne kan ni inte registrera gemensamt. Alla registranter behöver kontrollera sina analysdata och fastställa namnet på sitt ämne i enlighet med de regler som beskrivs i Echas vägledning. Om ditt ämne redan är registrerat ska en ämnesidentitetsprofil (SIP) redan finnas tillgänglig. Om sammansättningen av ditt ämne inte täcks av SIP men du ändå behöver registrera gemensamt på grund av att ni har samma ämne, kan du utöka den tillgängliga gränssammansättningen, eller om detta inte är möjligt och det krävs en annan uppsättning data, lägga till en andra gränssammansättning i SIP.

10 Gränssammansättning Definieras huvudsakligen genom identiteten hos
beståndsdelarna och deras koncentrationsintervaller Kan även inkludera ytterligare identitetsbeteckningar t.ex. för UVCB-ämnen Kan utvecklas över tid Säkerställ att ditt ämnes sammansättning ligger inom den avtalade gränssammansättningen Gränssammansättningen definieras huvudsakligen genom identiteten hos beståndsdelarna, inräknat föroreningar, och deras koncentrationsintervaller. Den kan även innefatta ytterligare identitetsbeteckningar; för UVCB-ämnen behöver till exempel beskrivningen av tillverkningsprocessen också lämnas in. SIP kan utvecklas över tid, till exempel när en ny deltagare, som tillverkar ett ämne med andra koncentrationsnivåer, går med i registreringen. Varje registrant ansvarar för att se till att de data som inlämnas i den gemensamma registreringen passar hans eller hennes specifika sammansättning och att det egna ämnets sammansättning ligger inom den avtalade gränssammansättningen för den gemensamma registreringen. Användbara länkar: Vägledning om identifiering och namngivning av ämnen enligt Reach och CLP, bilaga 3 (

11 Om ämnet redan är registrerat
Kontrollera förteckningen över registranter på Echas webbplats Du kan hitta kontaktuppgifterna till den ledande registranten genom att söka efter det gemensamma inlämnandet i Reach-IT för dina förhandsregistrerade ämnen Du kan ha fått e-post från SIEF-forumet Kontakta SIEF-forumet per e-post Kontrollera att din ämnesidentitet passar den gemensamma registreringens SIP

12 Ord på vägen Kontrollera vilka av dina ämnen som redan är registrerade och vilka som inte är det Om ditt ämne inte är registrerat måste du bilda ett nytt SIEF med dina medregistranter Om ditt ämne redan har registrerats måste du gå med i ett befintligt SIEF. Kontakta förhands-SIEF/SIEF-deltagarna eller den ledande registranten. Var aktiv Enas om ämneslikvärdighet Identifiera de ämnen för vilka du är ensam och inte har några data. Sök hjälp ifall dessa ämnen är avgörande för din affärsverksamhet Stöd finns på


Ladda ner ppt "Reach 2018 Hitta dina medregistranter och förbered en gemensam registrering."

Liknande presentationer


Google-annonser