Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sportkörning-vad är det?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sportkörning-vad är det?"— Presentationens avskrift:

1 Sportkörning-vad är det?
Hur går det till? Vad krävs av kusk, groom och häst? Vilken utrustning behövs?

2 Innan du anmäler… …ska hästen/ponnyn vara vaccinerad och ha licens.
…bör ponnyn ha mätintyg (annars startar den som ”häst”) …ska du vara medlem i en SvRF ansluten klubb samt ha licens och ”grönt kort”. …bör du ha läst igenom TR (tävlingsreglemente) I som är allmänt för alla grenar samt TR V som är specifik för körningen.

3 Hur går det till? Man tävlar i tre moment: dressyr, maraton och precision. Antingen var för sig eller fullständig tävling. För att starta maraton krävs godkänd dressyr. Det finns olika klasser: från LB Clear round till Svår klass. Och speciella regler för barn och FU (funktionsnedsatt kusk). Man tävlar i olika anspänningar: enbet, par, tandem och fyrspann. Kan slås ihop om färre än 3 ekipage.

4 Du kör ett program som bedöms av en domare
Du kör ett program som bedöms av en domare. Programmets svårighet är anpassat till klassen. Det gäller att utföra alla moment så korrekt som möjligt. Även poäng för kuskens inverkan/position och ekipagets presentation (ej i clear round). I clear round gäller 50% av poängen för att vara godkänd. Det gäller att ha så höga poäng som möjligt, varje moment kan ge max 10 poäng. Utifrån poäng räknas ”straff” ut. Exempelvis om 150 poäng är max och du fick 100 poäng så har du 50 ”straff” med dig till det fullständiga resultatet. Groomen får inte tala till kusken under körningen. Dressyr

5 Maraton För att starta i maraton krävs att du kört ett godkänt dressyrprogram. Maraton består av 3 sträckor: A, B och transport/skrittsträcka. (LB endast B-sträckan) där A- sträckan är uthållighetskörning i skog och mark/på vägar och B- sträckan innehåller hinder. Olika långa beroende på klass. Det gäller att hålla angivet tempo, köra rätt vägar i hindren och passera pliktportar i rätt ordning längs vägen. I själva hindren ska du köra genom portar i rätt följd. Vattenhinder kan ingå. Groomens viktigaste gren! Det gäller att hålla koll på körschema, tider och vägar i hindren för att hjälpa kusken. Det krävs bra kondition och mod av hästen för att göra ett bra maraton.

6 Körschema E-sträcka Lätt A, blå km-skyltar
Start E 1 km Hinder 1 2 km Hinder 2 3 km Hinder 3 Hinder 4 4 km Hinder 5 5 km 500 m till mål Mål E Hinderskiss maraton Banskiss maraton

7 Precision I precision ska man passera ett antal portar, bestående av två koner, vit nummerskylt till vänster och röd till höger. På konerna ligger bollar, en riven boll ger 3 ”fel”. Felfri och snabbast tid vinner, överskriden maxtid ger 0,5 straff/sekund. Avståndet mellan konerna är olika stort beroende på klass. Ex. LB är det vagnens spårvidd+35 cm. Man ”går banan” för att memorera ordningen, groomen får varken tala till kusken eller ”grooma”, alltså hjälpa till att balansera upp vagnen.

8 Hästens utrustning och vagn
I LB ska utrustningen vara hel och säker, inga krav på draglinor/baksele i dressyr och precision (rekommenderas dock). Fri vagnsvidd, LA minst 125 cm. Samma vagn måste användas i dressyr/precision. Den måste ha plats för medhjälpare. Vagnen måste vara försedd med reflexer (röda bak, vita fram, orange åt sidan) i svår klass även lyktor i dressyr. Huvudlag med bett och nosgrimma är krav. I maraton måste hästen ha skor/hovboots.

9 Kusken och groomens uppgift, utrustning och klädsel
Det är bara kusken som får hantera tömmar/pisk under tävling. Groom måste alltid finnas på vagnen. Hjälm (hatt i högre klass), handskar, körförkläde är obligatoriskt för kusk. Samt pisk i handen (maraton får den stå på vagnen). Hjälm/handskar för groom. Samt skyddsväst/ryggplatta i maraton för samtliga på vagnen. Om groomen kliver av vagnen erhålls straff, likaså om denne talar till kusken under dressyr/precisionsmomenten.


Ladda ner ppt "Sportkörning-vad är det?"

Liknande presentationer


Google-annonser