Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hjärta & Blodomloppet. Blodkärl I hela kroppen är det fullt utav blodkärl, bara för att varje cell ska få vad den behöver. Man skulle kunna se blodkärlen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hjärta & Blodomloppet. Blodkärl I hela kroppen är det fullt utav blodkärl, bara för att varje cell ska få vad den behöver. Man skulle kunna se blodkärlen."— Presentationens avskrift:

1 Hjärta & Blodomloppet

2 Blodkärl I hela kroppen är det fullt utav blodkärl, bara för att varje cell ska få vad den behöver. Man skulle kunna se blodkärlen som vägar Det finns två typer utav Blodkärl: Vener – där syrefattigtblod finns (undantag lungvenen) och de går alltid till hjärtat. Artärer – där syreriktblod finns (undantag lungartären) och de går alltid från hjärtat. Kärlen har namn efter hur stora de är. Blodkärl heter de största och de minsta heter kapillärer

3 Blodets funktion I blodet finns det flera olika celler de heter: Röda blodkroppar De har till uppgift att transportera syre och koldioxid. Detta gör de med hjälp av ett ämne som heter hemoglobin. Blodets uppgift är att transportera ämnen till och från cellerna Vi skulle likna blodet vid transportbilar som åker omkring och lossar och lastar. Deras uppgift är att försvara oss mot infektioner. En slags ambulanser som åker omkring och hjälper till om det behövs. Blodplättar Dess funktion är se till att blodet levrar sig om det uppstår ett sår. Man säger att blodet koagulerar. Vita blodkroppar

4 AB0 - systemet Alla människor tillhör en blodgrupp, de blodgrupper som finns är: Om man skulle behöva blod vid en operation måste man känna till hur blodgrupperna fungerar för att kunna ge rätt sorts blod. Ens blodgrupp kan vara positiv (rh+) eller negativt (rh-)

5 Hjärtats uppbyggnad Höger förmak Vänster förmak Höger kammare Segelklaffar Fickklaffar Vänster kammare Aortan Lungartärer Lungvener Hålven SyrefattigtblodSyreriktblod

6 Hjärtats uppgift Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i alla blodkärlen i hela kroppen. Detta kräver att hjärtat är starkt och klarar trycka ut blodet. Ett hjärta pumpar ungefär 30l blod i minuten och slår 70 slag i minuten. Som tur är behöver vi inte tänka för att hjärtat ska slå, utan det sker automatiskt uppe i hjärnan. Ett hjärtslag är varje gång hjärtat drar ihop sig. Om du lyssnar på ditt hjärta kan det låta Dunk Dunk. Det är när segelklaffarna öppnas och stängs.

7 Stora och lilla kretsloppet Lilla Kretsloppet Stora kretsloppet Syrefattigtblod Syreriktblod


Ladda ner ppt "Hjärta & Blodomloppet. Blodkärl I hela kroppen är det fullt utav blodkärl, bara för att varje cell ska få vad den behöver. Man skulle kunna se blodkärlen."

Liknande presentationer


Google-annonser