Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Människan: Blodomloppet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Människan: Blodomloppet"— Presentationens avskrift:

1 Människan: Blodomloppet

2 Blodets sammansättning
Blodet består av fyra huvudkomponenter; Blodplasma ca 50 % av de 4-6 liter blod vi har, trögflytande, genomskinlig vätska som består av vatten, salt, kolhydrater, protein och hormoner. Röda blodkroppar Vita blodkroppar Blodplättar Bildas i den röda ryggmärgen i form av blodstamceller som sedan specialiseras till de olika typerna av blodkroppar.

3 Röda blodkroppar Runda och tillplattade celler ca 7,5 µm i diameter.
Saknar cellkärna med eget DNA (ej riktiga celler) Vetenskapligt namn är Erytrocyter Funktion; Transportera syre / koldioxid till/från celler och vävnader med hjälp av proteinet hemoglobin. Hemoglobin innehåller järn. För att vår syretransport ska fungera optimalt måste vi se till att äta järn i kosten.

4 Blodplättar Vetenskapligt namn är Trombocyter.
Har som främsta uppgift att koagulera blodet vid skador. De hjälper då till att bilda ett nät av fibrin ”sårskorpa”. Blödarsjuka innebär att blodplättarna inte fungerar som de ska, blodflödet stoppas inte vid blödningar.

5 Vita blodkroppar . Det finns olika typer av vita blodkroppar (leukocyter). Ätarcellerna: Neutrofiler T-hjälparceller T-mördarceller T-minnesceller - B-celler (minnesceller) Alla har olika funktioner i vårt immunförsvar. Av alla vita blodkroppar är en mängd av dem ute i kroppens olika vävnader och ”kontrollerar” så att inte kroppen angripits av några främmande virus eller bakterier.

6 Blodets immunförsvar Vid ett angrepp av främmande patogen ( bakterie/virus) sker detta; Neutrofiler attackerar och ”äter” upp bakterierna. T-hjälparceller ”analyserar” patogenen och signalerar till B-celler och ”ätarceller” ifall de behövs. T-mördarceller dödar vissa patogener (främst virus) direkt. B-celler rycker in och bildar antikroppar. Antikropparna binder in till bakterieväggarna och förstör ytan så patogen spricker och dör. Ifall samma patogener infekterar kroppen kommer sk.minnesceller (finns både T- och B-minnesceller) agera direkt och bilda mängder av antikroppar så vi hinner inte bli sjuka. Vi har blivit immuna.


Ladda ner ppt "Människan: Blodomloppet"

Liknande presentationer


Google-annonser