Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till föreläsningen om Hjärtat & blodomloppet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till föreläsningen om Hjärtat & blodomloppet"— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till föreläsningen om Hjärtat & blodomloppet

2 Hjärtat Är stort som din knutna hand
I vila slår det ca. 70 slag /minut (pulsen) Är en ihålig, stark muskel. Har en höger och en vänsterhalva. Varje halva innehåller två rum ett förmak och en kammare

3 Klaffar I hjärtat finns två system av klaffar som styr blodet åt rätt håll. Segelklaffar- mellan förmak och kamrar Fickklaffar- mellan kamrar och ärtärerna Klaffarna öppnas i en riktning och stängs automatiskt.

4 Hjärtat

5 Blodtryck Blodtrycket i artärerna pendlar mellan ett högsta och ett lägsta värde. T ex 120/80 (120 över 80). Högsta- när hjärtat pumpar ut blodet i aorta. Lägsta- när hjärtat slappnar av mellan två hjärtslag. Blodtrycket ökar vid stress, aktivitet & ålder. Hjärtat styrs av elektriska impulser (EKG)

6 Blodtrycksmanschett

7 Hjärtat 2

8 Blodomloppet En människa har ungefär 5 liter blod som pumpas runt av hjärtat i ett slutet system. Blodet transporterar ämnen inom kroppen. Det deltar även i kroppens försvar samt reglerar och fördelar kroppsvärmen.

9 Dubbelt kretslopp Människans blodomlopp är indelat två kretslopp, ett litet och ett stort. Det lilla kretsloppet leder blodet mellan hjärtat och lungorna där blodet hämtar syra och lämnar koldioxid. I det stora kretsloppet sprids blodet genom hela kroppen där bla. Syre och näring lämnas till cellerna. I människans blodomlopp blandas aldrig syrerikt och syrefattigt blod, jämfört med djurens.

10 Dubbelt kretslopp 2

11 Så fungerar hjärtat

12 Artärer- vener

13 Artärerna Blodkärlen som leder från hjärtat kallas artärer.
Den stora kroppspulsorder kallas för aorta. Aorta är kroppens största artär och finns närmast hjärtat. Från aorta förgrenar sig allt mindre artärer till kroppens olika delar. Vid varje hjärtslag, då blod stöts ut i aorta, sprids en tryckvåg genom artärerna. Tryckvågen= pulsen. ( hals och handled)

14 Artärer

15 Kapillärerna Artärerna förgrenar sig mikroskopiskt till små kärl som kalls kapillärer. De genomkorsar alla vävnader och organ. Det är från kapillärerna som blodet lämnar syret och närningen till cellerna.

16 Kapillärer

17 Venerna Kapillärer strålar samman i vener som för blodet tillbaka till hjärtat. Venerna innehåller klaffar som ser till att blodet förflyttas i rätt riktning.

18 Vener

19 Hur kommer blodet tillbaks till hjärtat?

20 Bilder tagna från vår biologibok samt från http://www
Sidan ovan är kan vara bra att titta på när ni ska skriva om hjärtat.


Ladda ner ppt "Välkommen till föreläsningen om Hjärtat & blodomloppet"

Liknande presentationer


Google-annonser