Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hjärtat och blodet Blå grupp.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hjärtat och blodet Blå grupp."— Presentationens avskrift:

1 Hjärtat och blodet Blå grupp

2 Vad gör blodet? Ditt blod är som en budfirma, som fraktar mellan olika delar i kroppen. Det hämtar bland annat upp syre som du andas in och för ut det till alla celler. Blodet hämtar också andra ämnen som kroppen inte behöver.

3 Vad blodet består av Röda blodkroppar : för med sig syre och koldioxid. De vita blodkropparna är kroppens försvarare. De tillverkar antikroppar som dödar bakterier. Blodplättarna rusar till när du har skadat dig. Blodplasman är mest gjord på vatten, i dem finns många näringsämnen och sånt kroppen inte behöver längre.

4 Hjärtat Hjärtat är en ihålig muskel som aldrig blir trött av att arbeta. Det pumpar ut blod i kroppen ungefär 90 gånger varje minut dygnet runt. När blodet sedan kommer tillbaka till hjärtat pumpas det först ett varv till lungorna. Där lämnar det av koldioxid och fyller på med nytt syre. Sedan rinner blodet till hjärtat igen och pumpas ut i kroppen för att lämna av syre och andra ämnen. Ditt hjärta är ungefär like stort som din knytnäve.

5 Hjärtat har 4 rum 2 förmak och 2 kammare
Hjärtat har 4 rum 2 förmak och 2 kammare. I mellan rummen sitter klaffar, som kan öppnas och stängas när blodetgår igenom hjärtat. Därför kan blodet bara komma in på ett hål så det är ingen risk att blodet på väg ut från hjärtat blandas med blod som är på väg in i hjärtat. Varje gång ditt hjärta slår, trycks blodet ut i artärerna med kraftiga stötar. Det kan du känna genom att hålla några fingrar mot halsen på det sättet kan du också ta pulsen genom att räkna dina hjärtslag under en minut.

6 Blodets vägar Vener: tillbaka till hjärtat går vener (syrefattigt).
Artär: kan man också kalla pulsådror. Det är ett större organ (från hjärtat med syrerikt blod. Kapiller: är omkring 100 mm och är den minsta vägen. De är mycket små.

7 Varför behöver du en lever?
Blodet med alla näringsämnen, som sugits upp i tunntarmen kommer till levern. I levern renas blodet. En del av ”skräpet” blir bajs och en del fraktas med blodet vidare till njurarna. Levern lagrar fett och socker och portionerar ut lagom mycket när det behövs i kroppen. Levern sitter till höger uppe i bukhålan. Den är ganska stor och skyddas av revbenen.

8 Hur fungerar ett vaccin?
Sjukdomar som kikhosta och polio kan du vaccinera dig emot. När vaccinet kommer in i kroppen så börjar de vita blodkropparna att tillverka antikroppar mot infektionen. Om du haft t.ex. vattkoppor så kan du inte få det igen. Dina vita blodkroppar känner igen vattkoppsviruset och dödar det snabbt.

9 Allergier Ibland kan kroppen börja tillverka antikroppar, även om du inte har en infektion. Om du har en allergi så reagerar kroppens försvar på ämnen som inte har bakterier i sig.


Ladda ner ppt "Hjärtat och blodet Blå grupp."

Liknande presentationer


Google-annonser