Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer"— Presentationens avskrift:

1 KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer

2 Aggregationsformer Din kropp, maten du äter, luften du andas och allt annat runt omkring dig består helt och hållet av kemiska ämnen. Det flesta ämnen kan man i naturen hitta i tre olika former: fast, flytande och gas. Ett aggregationstillstånd är ett fysikaliskt tillstånd som ett ämne kan befinna sig i. På jorden förekommer materia vanligtvis i de tre formerna gas, flytande och fast tillstånd. De olika formerna kallas aggregationsformer.

3 Aggregationstillstånd
De olika aggregationstillstånden hos ett ämne betecknas med (g), (l) respektive (s) efter formeln hos ämnet (beteckningarna står för gas, liquid respektive solid). Ett exempel är vatten, som har formeln H2O. Det skrivs då som H2O (g) när det gäller vattenånga, H2O (l) när det är flytande vatten vi menar, samt H2O (s) när vi pratar om is. Det är bland annat temperaturen som bestämmer om ett ämne är i fast, flytande eller gasform.

4 Fast Fasta ämnen har en fast form som inte ändras.
Atomerna eller molekylerna i ett fast ämne sitter tätt packade. Krafterna mellan dessa partiklar är mycket starka.

5 Flytande Vätskor tar samma form som det kärl som de befinner sig i.
Partiklarna sitter inte lika tätt tillsammans som i fast material. Krafterna mellan partiklarna är inte lika stark som i fast material. Partiklarna rör sig långsamt och byter plats med varandra.

6 Gas Gaser sprider ut sig, tills de fyller hela kärlet som de är inneslutna i. Partiklar i en gas är långt ifrån varandra. Krafterna mellan partiklarna är svaga. Partiklarna rör sig snabbt.

7 Övergång från fas till fas
En övergång från fast fas till vätskefas kallas för smältning. En övergång från vätskefas till fast fas kallas för stelning. En övergång från vätskefas till gasfas kallas för förångning. En övergång från gasfas till vätskefas kallas för kondensation. En övergång direkt från fast fas till gasfas eller tvärt om kallas sublimering.

8

9 Blandningar Rena ämnen, alltså ämnen som består av en enda sorts atomer, är ganska sällsynta. Det är istället blandningar av olika ämnen som finns runt omkring oss. Vissa blandnigar är lätta att upptäcka som tex. om man blandar tomat och sallad. Då kan man lätt urskilja tomatbitarna. Luft är också en blandning med det kan inte vi se för gaserna i luften är genomskinliga

10 Lösningar En lösning är också en blandning. Men i en lösning kan man inte urskilja de olika delarna. Tex om du lägger i en sockerbit i ditt te så kommer sockerbiten att lösas upp efter en stund. Du kan inte se sockret längre men du kan känna smaken av det. Så en lösning är alltså en blandning där du inte kan se de olika beståndsdelarna.

11 Att skilja ämnen åt När vi separerar ämnen i en blandning så skiljer vi dem åt. Det finns en rad olika metoder för att separera ämnen. Tex som att hälla spegettin i ett durkslag för att vattnet ska rinna bort. Några andra metoder som du säkert känner till eftersom vi använt oss av dem i labbet är magneter, filtrering och destillering.

12 Vill du veta mer?


Ladda ner ppt "KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer"

Liknande presentationer


Google-annonser