Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

HATTAR OCH MÖSSOR. Theo och Gabbe och Molly.. HATTAR OCH MÖSSOR, TVÅ POLITISKA PARTIER. Under Frihetstiden var det många och långa diskussioner i Riksdagen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "HATTAR OCH MÖSSOR. Theo och Gabbe och Molly.. HATTAR OCH MÖSSOR, TVÅ POLITISKA PARTIER. Under Frihetstiden var det många och långa diskussioner i Riksdagen."— Presentationens avskrift:

1 HATTAR OCH MÖSSOR. Theo och Gabbe och Molly.

2 HATTAR OCH MÖSSOR, TVÅ POLITISKA PARTIER. Under Frihetstiden var det många och långa diskussioner i Riksdagen. Det resulterade i två politiska partier bildades: Hattar och Mössor. Man kan jämföra dessa urgamla partier med dagens Moderater och Centerpartiet. Det vill säga att deras åsikter var väldigt olika. Det blev häftiga diskussioner i Riksdagen och det blev för rörigt, Riket saknade ledning.

3 HATTARNA,HÄMNDLYSTNA Hattarna ville hämnas på Ryssland för de olyckorna som Sverige drabbades av i Norska kriget. Och dom ville utveckla livet med mer industrier och handel för man livnär sig av det. Dem ville införa billigare Banklån och uppmuntra stöd av varjehanda art.

4 MÖSSORNA, DEM TAKTISKA Till skillnad ifrån hattarna var mössorna inte särskilt sugna på krig och att ta tillbaka landområden från Ryssland. Istället ville dem hålla fred och utveckla saker som jordbruk. Dem tyckte hattarnas djärva bankpolitik var urdålig.

5 HATTARNA VID MAKTEN. År 1738-1765 hade Hattarna makten i Sverige. Deras ledare Arvid Horn avsattes 1738 och dem fick då makten. Efter tre år i styret över Sverige startade Hattarna krig mot Ryssland. Detta krig är känt som Hattarnas krig mot Ryssland. Kriget pågick i två år. Kriget var en katastrof. Innan Sverige äns hunnit till Ryssland hade Ryssland ockuperat hela Finland. Ett svenskt nederlag. Så om Hattarna inte hade haft sin dumma ide hade Sverige nog haft kvar Finnland. Dem förlorade makten år 1765.

6 MÖSSORNA VID MAKTEN. År 1765 (samma år hattarna förlorade makten) fick mössorna makten. I Riksdagen föregick en intensiv valkampanj. Franska mutor gick till Hattarna medans Ryska mutor gick Mössorna. I slutändan vann Mössorna. Dem såg till att anknytningen mellan Frankrike och Sverige kapades och ersattes av anknytningar med Ryssland och England. Dem förlorade makten år 1769.

7 FRÅGOR Vilket år fick mössorna makten Vilka partier gick att jämföra med med Hattar och mössor.

8 KÄLLOR Historiesajten.se och Historieätarna.


Ladda ner ppt "HATTAR OCH MÖSSOR. Theo och Gabbe och Molly.. HATTAR OCH MÖSSOR, TVÅ POLITISKA PARTIER. Under Frihetstiden var det många och långa diskussioner i Riksdagen."

Liknande presentationer


Google-annonser