Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Befolkningsökningen. Befolkningen ökade  Befolkningen ökade under frihetstiden, det blev fred. Det stora nordiska kriget hade tagit slut. Krigen, pesten.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Befolkningsökningen. Befolkningen ökade  Befolkningen ökade under frihetstiden, det blev fred. Det stora nordiska kriget hade tagit slut. Krigen, pesten."— Presentationens avskrift:

1 Befolkningsökningen

2 Befolkningen ökade  Befolkningen ökade under frihetstiden, det blev fred. Det stora nordiska kriget hade tagit slut. Krigen, pesten och missväxt hade tagit slut, det gjorde att det minskades med att folk dog och befolkningen ökade.  Skördarna gick bra flera år i sträck. Man tror att befolkningen ökade med 300000 miniskor.20 % av alla barn dog före ett års ålder, även om man räknade bort dessa var medellivslängden under halva av 1700-talet bara 44 år.

3 Jordbruken  De flesta svenskarna under 1700-talet levde på att ha ett eget jordbruk, och boskapsskötsel eller jordbruksarbetare men också som statstjänstemän. Man bodde fortfarande i byar där varje gård kunde ha jord på trettio till fyrtio ställen. Man brukade skörda på ängar och byarnas utmarker.

4 Hälsa och hygien  Bara för att det blev fred så var det fortfarande smutsigt och dålig hygien. Det var fortfarande fattigt och dåligt med mat efter krigen. Men när alla slutade kriga så var man hemma väldigt mycket och hjälpte till på gården så det fans mera mat.  Hälsan började bli bättre.

5 Vaccin  På 1700-talet kom vaccinet. Vaccinet användes till att man skulle bli emun mot en sjukdom som någon annan hade innan satt man inte skulle bli smittad. Han som upptäckte vaccinet hette Edward Jenner.  Han upptäckte det genom att en bondeflicka hade sagt "jag kan inte få smittkoppor för jag har haft kokoppor" 20 år senare tog han upp det igen och började experimentera det. Han hållde på med det ett par år efter det satt han kunde bli helt säker på att han hade helt rätt satt han kunde skick in en rapport till Royal Society i London. År 1798 berättade dom för resten av världen om hans upptäckt och efter det så blev det känt och vaccinet började användas.

6 Frågor: 1.Varför ökade befolkningen så mycket? 2.Vem kom på vaccinet?

7 Slut! Källa: www.so-rummet.sewww.so-rummet.se


Ladda ner ppt "Befolkningsökningen. Befolkningen ökade  Befolkningen ökade under frihetstiden, det blev fred. Det stora nordiska kriget hade tagit slut. Krigen, pesten."

Liknande presentationer


Google-annonser