Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca 10 000 för år sedan, när inlandsisen smälte.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca 10 000 för år sedan, när inlandsisen smälte."— Presentationens avskrift:

1 Samer

2 Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca 10 000 för år sedan, när inlandsisen smälte. De följde renarna och flyttade efter dem. Den här bilden är från år 1871.

3 För att förflytta sig snabbt och smidigt så bodde man i kåtor, ett slags tält som lätt kan tas ned och sättas upp. Det finns olika slags kåtor. Vissa byggde man och de fick stå kvar. Varför tror ni det? Den här bilden är från år 1900.

4 Samerna har sin egen kultur, ett eget språk och har haft en egen tro. De var länge förtryckta och man ville förbjuda deras sätt att leva. De ansågs vara ett lägre stående folk. År 2011 bad den svenska riksdagen om ursäkt för det som samerna har fått utså genom historien. Andra ursprungsbefolkningar som blivit förtryckta är aboriginer och indianer.

5 Samernas område sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och Ryssland. De kallar sitt land för Sapmí.

6 Det finns en särskild sameskola som har en egen läroplan. Den liknar vår skola fast man undervisas även i samisk slöjd och samisk samhällskunskap.

7 Renen är väldigt viktig för samerna. Ungefär 10% jobbar med renar, de andra lever till exempel på att fiska, på samisk slöjd och många har också vanliga jobb. Man använder renarnas skinn, kött och horn. Förr använde man hundar för att valla renarna nu använder man snöskotrar och till och med helikoptrar.

8 Samernas folkdräkt finns i olika modeller beroende på vilken by, lappmark eller familj man tillhör. De blåa och röda varianterna är vanligast. Man har inte på sig dräkten när man jobbar.

9 Flaggan ser ut såhär. Blått symboliserar vatten, grönt symboliserar natur och växter och rött betyder kärlek och eld. Det gula på flaggan representerar solen.

10 Samer möts fortfarande av fördomar och diskriminering och det får dem att må väldigt dåligt. FN har tidigare varit kritiska mot hur Sverige och andra länder hanterar samerna som en minoritet. Man vill se mer samarbete med dem och man vill att man blir bättre på att berätta om dem och deras intressen i skolor och på andra ställen i samhället.

11 Jojk är ett speciellt uttryckssätt för samer. Man använder inga ord för att uttrycka sig. Det finns olika jojkstilar och ofta handlar jojken om kärlek och relationer. En jojk som blev väldigt känd var den av Jon Henrik som deltog i en talangtävling. Hundra ord för snö - http://www.ne.se/ur/program/133809 https://www.youtube.com/watch?v=woEcdqqbE Vg


Ladda ner ppt "Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca 10 000 för år sedan, när inlandsisen smälte."

Liknande presentationer


Google-annonser