Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SJUKDOMAR & ABORT. SEXUELLT ÖVERFÖRBARA SJUKDOMAR (STI / STD) Herpes Skabb HIV/AIDS Klamydia Gonorré HPV Hepatit Kondylom Flatlöss Myskoplasma Syfilis.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SJUKDOMAR & ABORT. SEXUELLT ÖVERFÖRBARA SJUKDOMAR (STI / STD) Herpes Skabb HIV/AIDS Klamydia Gonorré HPV Hepatit Kondylom Flatlöss Myskoplasma Syfilis."— Presentationens avskrift:

1 SJUKDOMAR & ABORT

2 SEXUELLT ÖVERFÖRBARA SJUKDOMAR (STI / STD) Herpes Skabb HIV/AIDS Klamydia Gonorré HPV Hepatit Kondylom Flatlöss Myskoplasma Syfilis

3 HERPES Herpes är ett virus som kan ge blåsor och sår i underlivet. Det överförs framför allt vid sex. Herpes är väldigt vanligt. Om man väl har fått viruset finns det kvar i kroppen hela livet. Inte alla som har herpes får besvär med blåsor och sår. Det finns inget man kan göra för att bli av med viruset men besvären kan lindras med mediciner. (umo.se)

4 SKABB Skabb är ett litet djur som gör gångar i huden där de lägger ägg. Skabb sprids vid nära kontakt, till exempel om man har sex med någon. Det är inte farligt men brukar klia, särskilt på natten. För att bli av med skabb finns en receptfri kräm som man smörjer in sig med. (umo.se)

5 HIV / AIDS Hiv är ett virus som oftast överförs vid oskyddat samlag. Så genom att inte ha oskyddat sex kan du skydda dig mot hiv. Det finns inget botemedel mot hiv men det finns mediciner som bromsar upp sjukdomen. Utan mediciner leder hiv förr eller senare till andra sjukdomar. Det tillståndet brukar kallas för aids. (umo.se)

6 KLAMYDIA Klamydia är en vanlig könssjukdom. Klamydia smittar framför allt när man har samlag utan kondom. De vanligaste symtomen är att det svider när man kissar eller att man får flytningar. Men ofta får man inga symtom alls. Klamydia behandlas med antibiotika. Om man inte upptäcker klamydian finns det risk att man senare får problem med att bli med barn. (umo.se)

7 GONORRÉ Gonorré är en könssjukdom som överförs framför allt genom slidsamlag, analsamlag och munsex. Det är inte alltid man får symtom. Gonorré botas med antibiotika. Ju snabbare man får behandling ju mindre är risken för att man överför gonorré till någon annan. (umo.se)

8 HPV HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus som kan ge vårtor och finns i fler än hundra olika varianter. De allra flesta typer av HPV är ofarliga, men några orsakar cellförändringar som i sällsynta fall kan leda till livmoderhalscancer. Därför erbjuds tjejer (juridiskt/biologiskt kön) vaccin och cellprovtagningar. (umo.se)

9 HEPATIT Hepatit är en inflammation i levern. Det finns flera olika typer av hepatit. De vanligaste är hepatit A, hepatit B och hepatit C. De har döpts i den ordning de upptäcktes. Eftersom huden kan bli gulfärgad av hepatit kallas det ibland för gulsot. (umo.se)

10 KONDYLOM Kondylom är en könssjukdom som ger vårtor i underlivet. Det är en väldigt vanlig sjukdom som lätt smittar vid sex. Vårtorna kan klia och svida. Men är inte farliga och försvinner oftast av sig själv. Om de inte gör det finns det behandling man kan få. (umo.se)

11 FLATLÖSS Flatlöss är små, små djur som ofta sprids mellan personer vid sex eller om man har nära kontakt på annat sätt. De är ofarliga men deras bett kliar mycket. För att bli av med flatlöss använder man särskilda schampon eller krämer. (umo.se)

12 MYSKOPLASMA Mykoplasma är en könssjukdom som framför allt överförs vid samlag. Det är inte alltid man får symtom men det kan svida när man kissar och man kan få flytningar. Mykoplasma kan behandlas med antibiotika. (umo.se)

13 SYFILIS Syfilis är en ovanlig könssjukdom som orsakas av en bakterie. Den delas upp i två stadier, tidig syfilis och sen syfilis. Det är inte alltid man får symtom men vid tidig syfilis kan man överföra infektionen. Om sjukdomen upptäcks och man får behandling blir man helt frisk. (umo.se)

14 SMITTSKYDDSLAGEN Smittskyddslagen finns för att minska spridningen av vissa sjukdomar som anses extra allvarliga på något sätt. Om du tror att du har en sjukdom som ingår i smittskyddslagen måste du gå och testa dig. Du betalar ingenting för test och behandling. (umo.se)

15 VILKA SJUKDOMAR? Totalt ingår lite fler än sextio sjukdomar i smittskyddslagen, trettio av dem kallas för allmänfarliga. Några av dem är: (umo.se) Hiv Gonorré Klamydia Syfilis Hepatit (smittsam gulsot) Tuberkulos (tbc) Vissa typer av magsjuka, som till exempel salmonella.

16 KONSEKVENSER Den som inte testar sig trots att det finns misstanke om sjukdom, eller som inte följer de regler man fått av sjukvårdspersonalen kan utsättas för så kallade tvångsåtgärder: Du kan bli hämtad av polis om du vägrar att testa dig Du kan bli isolerad på sjukhus om du inte följer de regler du har fått (umo.se)

17 ATT TESTA SIG Om du har haft oskyddat sex är det bra om du testar dig för könssjukdomar. Hur det går till beror på vilken könssjukdom du testar dig för. Vanligt är att få lämna ett urin- eller blodprov. Testar du dig för en sjukdom som ingår i smittskyddslagen behöver du inte betala något. (umo.se)

18 PAUS

19 NÄR SEX GÖR ONT Samlagssmärtor Endometrios Vestibulit

20 ENDOMETRIOS Endometrios innebär att man har livmoderslemhinna utanför livmodern, till exempel på äggstockarna eller äggledarna. Livmoderslemhinna är ett tunt lager på livmoderns insida, som finns för att kroppen ska kunna ta emot ett befruktat ägg. Om man har endometrios brukar man få väldigt ont i magen när man har mens eller ont om man har samlag, men en del får inga besvär alls. (umo.se)

21 VESTIBULIT Vestibulit gör nerver i slidöppningens slemhinna överkänsliga och även om man rör försiktigt så kan det göra ont. Det kan också göra ont att föra in en tampong eller ett finger i slidan. (umo.se)

22 ABORT Abort betyder att avbryta en graviditet. I Sverige har vi fri abort enligt abortlagen. Den som är gravid bestämmer själv om abort och behöver inte förklara sig för någon annan, oavsett anledning. Det finns ingen åldersgräns för att göra abort och en abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden. Det finns olika sätt att göra abort. (umo.se)

23 MEDICINSK ABORT Fram till och med vecka 9 är det vanligast med medicinsk abort. 1.Då får du en tablett på abortmottagningen. Tabletten påbörjar aborten. 2.Efter att du tagit tabletten får du gå hem. 3.En till två dagar senare kommer du tillbaka till mottagningen och får ett nytt läkemedel, antingen tabletter du sväljer eller tabletter som förs upp i slidan. 4.Efter några timmar kommer en blödning med klumpar och graviditeten stöts ut. Det kan göra ont men i så fall får du smärtlindring. Oftast kan du åka hem senare samma dag. 5.Veckorna efter aborten är det vanligt att blöda ungefär som en mens eller kanske lite mer. 6.Några veckor efter aborten får du träffa en gynekolog eller barnmorska. Vid efterkontrollen pratar ni igenom hur aborten har gått och du kan få göra ett graviditetstest.

24 KIRURGISK ABORT Fram till cirka vecka 12 eller 13 går det också bra att göra en kirurgisk abort. Det är en mindre operation. 1.Först blir du nersövd. 2.Läkaren för sen in ett instrument i livmodern, instrumentet är kopplat till en sug. 3.Försiktigt sugs foster och moderkaka ut ur livmodern. 4.Själva ingreppet tar ett par minuter, allt som allt tar aborten ungefär 20 minuter. 5.Efteråt får du stanna kvar på mottagningen i några timmar för att vila. Du blöder mindre efter en kirurgisk abort än vad du gör efter en medicinsk abort.

25 SEN ABORT Efter vecka 12 eller 13 görs aborten alltid med medicinsk metod. 1.Du får först ett läkemedel på mottagningen för att påbörja aborten. 2.Två dagar senare får du komma tillbaka och få nya läkemedel som sätter igång livmoderns sammandragningar för att fostret ska stötas ut. Sammandragningarna kan göra ont på samma sätt som vid en förlossning. Om du får ont kan du få smärtlindring. 3.Det är olika hur lång tid en sen abort tar. Alltifrån några timmar till flera dygn, men för de flesta tar det mindre än ett dygn. Under tiden får du stanna på sjukhuset. 4.När aborten är klar känner en barnmorska eller sjuksköterska på magen för att undersöka hur livmodern dragit ihop sig. 5.Det händer att läkaren behöver avsluta med en skrapning för att få ut moderkakan.

26 FOLDERN Under “sjukdomar & abort”: 1. Beskriv: Hiv Gonorré Klamydia Syfilis Hepatit 2. Berätta vad smittskyddslagen säger. 3. Förklara: endometrios & vestibulit 4. Förklara: vad är en abort?


Ladda ner ppt "SJUKDOMAR & ABORT. SEXUELLT ÖVERFÖRBARA SJUKDOMAR (STI / STD) Herpes Skabb HIV/AIDS Klamydia Gonorré HPV Hepatit Kondylom Flatlöss Myskoplasma Syfilis."

Liknande presentationer


Google-annonser