Ladda ner presentationen
1
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
2
För våra gäster inom kostenheten
från år från ung till gammal från förskola till hemvård
3
Dagligen serveras det 6 500 portioner
Kostenheten Dagligen serveras det portioner Skola portioner Förskola portioner Hemvård portioner Indelat i tre område: Dösjebro/ Kävlinge/Furulund Hofterup/Löddeköpinge/Furulund Hemvårdens boende & restauranger Detta kräver planering och en välutbildad, kunnig, engagerad och ambitiös personal. Det tycker vi att vi har i Kävlinge kommun.
4
Vad är bra mat egentligen…….
är det att den är.. God Hälsosam Näringsriktig Bra kvalité Ekologisk Osv., osv.…….
5
Atkinsdieten Stenålderskost
Montignacdieten Blodgruppsdieten Glykemiskt index –GI Extravaganza LCHF Viktväktarna Herbalife SNR-kosten
6
Följer Livsmedelsverkets riktlinjer
Bra mat i äldreomsorgen Bra mat i skolan Bra mat i förskolan
7
Måltidsordning
8
måltider Dagens Lunch 30% dagsbehovet av 20-25 % av behovet dags Frukost 10-15 % av dags Mellanmål 3 olika sallader 1 dressingar Salladsbuffé Bordsmargarin Knäckebröd Mjölk ca 20 Kr/ dag Livsmedels kostnad
9
Måltiden i centrum
10
"Måltiden i centrum" Det innebär att vi tar ett helhetsperspektiv på måltiden och förutom mat tar vi hänsyn till miljön/omgivningen, tiden som maten serveras på, gemenskap och valfrihet. Vi tycker också det är viktigt att våra matgäster i förskola, skola och inom hemvård har inflytande över och känner delaktighet i den mat som serveras. Måltiden är en viktig och avgörande del för god hälsa och välbefinnande.
11
Rummet Mötet Produkten
FAMM Rummet Mötet Produkten Stämnigen Styrsystemet
12
Pyramiden för förskola
”Över- gripande Råd” Kommunens gemensamma policy avseende måltid och hälsa för förskola, skola, hemvård och handikappomsorg Måltids- och hälsoråd förskolan riktlinjer för måltid och hälsa Måltidsråd Förskolans riktlinjer för måltiden Pyramiden för förskola
13
Kostmöte Bra mat i förskolan Samtalskort Utbildning- Måltidspedagogik
14
Inköp Upphandling enligt LOU Färskt kött – Ängelholm, Nordströms
Färsk fisk – Lomma, Nordhav Färskt bröd- Kävlinge, Södervidinge Mejeriprodukter – Skånemejeriet Grönsaker, frukt, potatis och ägg – Lomma, RCD Grossist - Servera
15
Miljö 31 % ekologiskt MSC- märkt fisk En Klimatsmart rätt/ vecka
Miljövecka SMART-are mat Matavfall blir biobränsle Svinn- tallriksavskrap, servering, produktion Miljöpolicy
16
Delaktighet och inflytande
Workshop Brukarundersökningar Smileygubbar, tummen upp Skolråd, föräldraråd- möte, anhörigträffar Matråd, Måltidsråd Måltidsombud- ansvariga Arbetsgrupper, matsedel, miljö, svinn, kvalité etc.. – alla delaktiga
17
Visste du att… Att 85 % av personalen är utbildade kockar
Att 16 % har högskoleutbildning inom verksamhetsområdet Att alla har Näringslärautbildning Att alla genomgår utbildning i säker mat Att 16 kockar har spetskompetens i specialkost Att vi dagligen gör kvalitetsutvärderingar av maten som serveras Att vi gör sensoriska bedömningar av nya rätter Att vi ständigt arbetar med att göra förbättringar utifrån undersökningar Att 85 % av maten tillagas från grunden Att alla rätter tillagas enligt recept
18
centrum Måltiden i Kostpolicy Riktlinjer Upphandling Matsedel tillsatser Innehåll, Kvalité Valmöjlighet mat Säker perspektiv flera Miljö Enkäter Kostråd Matråd Samarbete förskolan med utvecklare Måltids Pris
19
Fokusområden Miljön, måltidssituationen Service och bemötande
Inflytande, delaktighet
20
Tack för visat intresse!
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.