Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avStig Johansson
1
Alsace Vinområdet Alsace, säkert ett av de vackraste i Frankrike, ligger i den nordöstra delen av landet vid gränsen till Tyskland och omfattar den slätt som i öster gränsar till Rhen och i väster mot Vogesernas sluttningar, som skyddar området från regn och västliga vindar. Odlingarna ligger på m över havet med de bästa odlingarna riktade mot sydväst och sydost vilket ger god solexponering. Klimatet är soligt och torrt med regn endast ca mm/år. Vintrarna ofta kalla, våren mild och somrarna och höstarna varma och torra Jordmånen består av en mosaik av granit, kalk, lera, skiffer och sandsten. De bästa lägen finns i mellansluttningarna med kalksten, lera och sandsten. Området är 170 km långt, men de mest berömda gårdarna ligger inom en ca 10 km radie runt Colmar, vindistriktets huvudstad. Vinodlingarna uppgår till ca ha, som odlas av ca 9000 vinodlare. Av dem buteljerar ca 2000 odlare sitt eget vin, men 80% av allt vin buteljeras av 175 odlare, ofta kooperativ. Totalproduktionen ca 112 miljoner liter. Vinerna sällan eklagrade eller malolaktiskt jästa.
2
Druvorna i Alsace Alsace är ett vitvinsdistrikt med 90% vita och 10% röda viner. Till åtskillnad från de övriga franska vinerna är de vanligen uppkallade efter druvsorten. Riesling är den mest mest odlade och viktigaste druvan (23%). Ger i Alsace ofta fylligare och alkoholrikare viner viner än i Tyskland. Typiskt för Riesling syrliga. Friska viner med arom av citrus, mineral, blommor , honung och ofta petroleum i litet äldre viner. Gewurztraminer är lätt att känna igen med sin kryddiga, rosendoftande och parfymerade karaktär, ett kraftigt vin, oftast med litet restsötma och ganska låg syrlighet. Väl lämpad för söta viner. Pinot Gris (tidigare Tokay d’Alsace). Druvan ger ett fylligt mjukt vin, ofta med litet restsötma och litet doft torkade aprikoser och av multnade löv och svamp. Muscat Både Muscat a Petit Grains och Muscat Ottonel odlas. Vinet är aromatiskt fylligt och torrt med smak färska druvor och ganska låg syrlighet. Förutom de fyra ädla druvorna odlas också bl.a. Pinot Blanc, Pinot Noir, Sylvaner och Chasselas.
3
Kvalitetsklasser AOC Alsace På etiketten anges vanligen druvans namn och vinet består då till 100% av den druvan, eller t.ex ”Edelzwicker” eller ”Gentil” om vinet är blandat av olika gröna druvor. Skördeuttaget högst 88 hl/ha. Ca 78% produktionen AOC Alsace Grand Cru Måste vara gjort av enbart de fyra ”ädla druvorna” Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer eller Muscat odlade inom något av de 51 Grand Cru områdena, som måste utsättas på etiketten. Skördeuttaget högst 66 hl/ha. Toppodlarna tar ofta ett betydligt lägre skördeuttag. Grand Cru områdena delas av många odlare. Chaptalisering förbjuden. Omstridd kvalitetsklass. Ca 4% av totalproduktionen AOC Crémant d’A lsace. Mousserande vin tillverkat enligt den traditionella metoden av främst Pinot Blanc utblandad med vanligen Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling och Chardonnay. Ca 18% av totalproduktionen. Klassifikationen Vin de Pays finns inte i Alsace. Vin de table får inte sätta ut regionen, druvan eller årgången på etiketten, därför knappt använd i Alsace.
4
Kvalitetsbeteckningar av söta vita
Klimatet är utmärkt för tillverkning av söta vitviner, med mycket låg nederbörd och solsken under hösten. De söta vinerna indelas i två grupper: Vendange Tardive (Auslese) där druvorna plockas flere veckor efter normal skörd då druvorna är mycket aromrika och har en fin koncentration och en del druvor angripits av ädelröta. Sélection de Grains Nobles (Beerenauslese) Mycket sen skörd av endast druvor med ädelröta ofta druva för druva Krav för båda: Endast de fyra ädla druvorna, endast en druvsort, som måste nämnas på etiketten, handplockade druvor , chaptalisering förbjuden. Pinot Gris och Gewurztraminer ger alltid de sötaste vinerna med en mustvikt på minimum 243 g/l för Vendange Tardive och 279 g/l för Sélection de Grains Nobles. Riesling och Muscat 220 resp. 256 g/l. Varje 17 gram socker ger en potentiell alkoholhalt på 1%
5
Mat och vin i Alsace Alsace är ett av Frankrikes mest berömda matområde, trots att maten skiljer sig betydligt från det vanliga franska köket. Intryck har kommit främst från Tyskland, men också från Österrike, Polen och Ryssland. Maten är ofta kraftig och rustik och passar utmärkt till de lokala vinerna. Längs med den 170 km långa Route des Vin hittar man allt från trestjärniga Michelin restauranter till intima hemtrevliga winstubs. Typiska lokala kombinationer är bl.a. Chouroute á l’Alsacienne med Riesling eller Crémant d’Alsace Gås- och anklever med Pinot Gris eller Gewurztraminer, speciellt Vendage Tardive Sparris med Muscat Munsterost med Gewurztraminer Coq au Riesling med Riesling Tarte Flambée med Riesling eller Pinot Blanc
6
Kvällens viner Wolfberger Cremant d’Alsace (Pinot Blanc) 14,29 alkohol 12%, syror 5,2 g/l, socker 7 g/l Trimbach Riesling Reserve , alkohol 13%, syror 6,7 g/l Wolfberger Muscat , alkohol 12%, syror 5,2 g/l, socker 7 g/l Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Reserve , alkohol 13%, syror 6,3 g/l, socker 9 g/l Gewurztraminer Hugel alkohol 13%, syror 4,4 g/l, socker 7 g/l best.sort. Domaines Schlumberger Vendange Tardive 29,90 (½ fl) GewurztraminerCuvée Christine, alkohol13% , socker 70 g/l
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.