Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling
2
Relativ kroppsvikt i förhållande till längden Kroppsvikten divideras med längden i kvadrat Exempel: Vikt 65 kg Längd 167 cm BMI = 65 kg / 1,67 x 1,67 m = 24,0 kg/m 2 BMI = Body Mass Index
3
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Klassifikation av fetma enligt BMI < 18,5Undervikt 18,5 - 24,9Normalvikt 25 - 29,9Övervikt > 30 Fetma > 35Fetma Grad II > 40 Fetma Grad III
4
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Definitionen av fetma grundas på studier av riskerna för olika fetmarelaterade sjukdomar BMI Risk
5
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Colditz et al. Ann Intern Med 1995; 122: 481-6 Övervikt ökar risken för Diabetes Mellitus Typ 2 0 20 40 60 100 80 <2222.0– 22.9 23.0– 23.9 24.0– 24.9 25.0– 26.9 27.0– 28.9 35 29.0– 30.9 31.0– 32.9 33.0– 34.9 1.0 2.9 4.3 5.0 8.1 15.8 27.6 40.3 54.0 93.2 BMI (kg/m 2 ) RR för DM2
6
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Midjemåttet en oberoende riskfaktor Mäts med måttband mitt emellan nedersta revbensbågen och höftkammen Kvinnor >80 cm ökad risk >88 cmkraftigt ökad risk Män >94 cmökad risk >102 cmkraftigt ökad risk
7
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Vad avgör hur mycket vi väger? INUT
8
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Vad avgör hur mycket vi väger? INUT Stress Rörelsehinder Arv Sociala faktorer Stillasittande Smak Tröst Tid EkonomiLäkemedel
9
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Neurotransmittorer påverkar aptit och mättnad Aktivering av: Serotonin (5-HT-2C) Noradrenalin ( ) Dopamin (D2) Histamin (H1) Minskat ätande
10
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Läkemedelsutlöst viktökning Mekanismer? Effekter på Mättnadsreglering (Serotonin, Histamin, Dopamin) Törst – söta kaloririka drycker (Antikolinerg effekt) Sjukdomsrelaterade livsstilsfaktorer Inaktivitet Bristande struktur på tillvaron Alkohol?
11
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Behandling – KOST Bättre mättnadskänsla - lägre energiintag Måltidsordning Tallriksmodellen Undvika ”tomma” kalorier - drycker, godis UT IN
12
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling TALLRIKSMODELLEN Frukt Grönsaker Bröd Ris Potatis Pasta Kött Fisk Ägg Ost 1/4 1/2
13
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Kaloriinnehåll 67Vin vitt, torrt 78Vin rött 47Starköl 119Milkshake (McD) 49Nyponsoppa 48Apelsinjuice 60Standardmjölk 38Lättmjölk 35-45Vanlig läsk 1-3Light läsk Kcal/ dlDryck
14
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Näringsvärde 2400 kcal 1800 kcal
15
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Viktökning - Prevention? Ökad medvetenhet – information vid insättande (kost - motion - livsstil) Regelbunden viktkontroll Följ metabola parametrar regelbundet oavsett medicinering Matkultur inom vården? Preparatval?
16
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.