Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling."— Presentationens avskrift:

1 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling

2  Relativ kroppsvikt i förhållande till längden  Kroppsvikten divideras med längden i kvadrat  Exempel:  Vikt 65 kg  Längd 167 cm  BMI = 65 kg / 1,67 x 1,67 m = 24,0 kg/m 2 BMI = Body Mass Index

3 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Klassifikation av fetma enligt BMI < 18,5Undervikt 18,5 - 24,9Normalvikt 25 - 29,9Övervikt > 30 Fetma > 35Fetma Grad II > 40 Fetma Grad III

4 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Definitionen av fetma grundas på studier av riskerna för olika fetmarelaterade sjukdomar BMI Risk

5 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Colditz et al. Ann Intern Med 1995; 122: 481-6 Övervikt ökar risken för Diabetes Mellitus Typ 2 0 20 40 60 100 80 <2222.0– 22.9 23.0– 23.9 24.0– 24.9 25.0– 26.9 27.0– 28.9  35 29.0– 30.9 31.0– 32.9 33.0– 34.9 1.0 2.9 4.3 5.0 8.1 15.8 27.6 40.3 54.0 93.2 BMI (kg/m 2 ) RR för DM2

6 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Midjemåttet en oberoende riskfaktor  Mäts med måttband mitt emellan nedersta revbensbågen och höftkammen  Kvinnor  >80 cm ökad risk  >88 cmkraftigt ökad risk  Män  >94 cmökad risk  >102 cmkraftigt ökad risk

7 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Vad avgör hur mycket vi väger? INUT

8 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Vad avgör hur mycket vi väger? INUT Stress Rörelsehinder Arv Sociala faktorer Stillasittande Smak Tröst Tid EkonomiLäkemedel

9 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Neurotransmittorer påverkar aptit och mättnad Aktivering av:  Serotonin (5-HT-2C)  Noradrenalin (  )  Dopamin (D2)  Histamin (H1) Minskat ätande

10 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Läkemedelsutlöst viktökning Mekanismer?  Effekter på  Mättnadsreglering (Serotonin, Histamin, Dopamin)  Törst – söta kaloririka drycker (Antikolinerg effekt)  Sjukdomsrelaterade livsstilsfaktorer  Inaktivitet  Bristande struktur på tillvaron  Alkohol?

11 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Behandling – KOST  Bättre mättnadskänsla - lägre energiintag  Måltidsordning  Tallriksmodellen  Undvika ”tomma” kalorier - drycker, godis UT IN

12 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling TALLRIKSMODELLEN Frukt Grönsaker Bröd Ris Potatis Pasta Kött Fisk Ägg Ost 1/4 1/2

13 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Kaloriinnehåll 67Vin vitt, torrt 78Vin rött 47Starköl 119Milkshake (McD) 49Nyponsoppa 48Apelsinjuice 60Standardmjölk 38Lättmjölk 35-45Vanlig läsk 1-3Light läsk Kcal/ dlDryck

14 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Näringsvärde 2400 kcal 1800 kcal

15 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Viktökning - Prevention?  Ökad medvetenhet – information vid insättande (kost - motion - livsstil)  Regelbunden viktkontroll  Följ metabola parametrar regelbundet oavsett medicinering  Matkultur inom vården?  Preparatval?

16 Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling


Ladda ner ppt "Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling."

Liknande presentationer


Google-annonser