Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Karin Lidén Förvaltningschef i Kostförvaltningen Kramfors kommun
Ordförande i Kost och Näring en branschförening inom Ledarna.
2
Totalt 85 personer, 8% män, 3000 port/dag.
Kostförvaltningen i Kramfors kommun 2008 Totalt 85 personer, 8% män, 3000 port/dag. Småskaligt, som ni ser!
3
Hur ser omvärlden på oss i skolköken?
Anonyma Tysta Tålmodiga Fogliga Gör vårt bästa ”Kartongöppnare” Förstärks i Matakuten!
4
Hur ser VI på oss? Anonyma Tysta Tålmodiga Fogliga Värdefulla
Lågavlönade Lågutbildade Förstärks i Matakuten
5
Hur ska vi höja statusen?
Utbildning, utbildning, utbildning! Påverka annonsutformning /kräv utbildning! Ta emot praktikanter och andra Var stolta över vårt jobb Folkhälsoarbete Agera utåt – ta kontakt med media, vi är heta nu.. Heltider/deltider vaktmästare (/kokerskor) Arbetskläder! Här är jag rörande överens med kockarna i Matakuten!
6
Mattant? I min verksamhet är det 8% män. Alla heltider från början…
7
Har uppehålls-anställning Låg utbildning Låg lön
”Mattanter” i skolan Vaktmästare i skolan Jobbar deltid Har uppehålls-anställning Låg utbildning Låg lön Tar med sig egna redskap hemifrån Egna arbetskläder Jobbar heltid Semesteranställning Bättre utbildning Bättre lön Bra utrustning Arbetsgivarens arbetskläder
8
Goda råd. Vara trygg i min yrkesroll och känna att det är JAG som är experten som kan min verksamhet. Försök vara pedagogisk och enkel - de flesta utomstående kan väldigt lite om storkök Använd staplar och diagram, om du ska tala med en politiker Veta vad som är mitt ansvar och inte. Utnyttjas?? Ge inte upp! ”omöjliga barn”, fika till personalen,
9
Skolmat – en unik förmån!
10
Historik Slutet av 1800-talet serverades ”de bäst behövande”av frivilliga organisationer Slutet av 1930 –talet staten ger nu bidrag men endast till de mest behövande
11
1941 förslag till allmän skollunch
1946 ges bidrag till kommunerna för att kunna servera skollunch kriterier: för alla- kostnadsfri. 1973 alla kommuner erbjöd skollunch Först 1977 i skollagen kap. 4, § 4: ”Alla elever i grundskolan ska erbjudas kostnadsfria måltider” - that´s it!
12
Livsmedelsinköp 24 489 miljarder kr
Livsmedelsinköp miljarder kr. Offentlig sektor knappt 8 miljarder. Offentlig sektor 50,7%
13
Skolministrar har sagt:
’’Skolan har ett ansvar för våra kostvanor. Många av våra skolor håller en mycket hög kvalitet. Det är fräscht, bra variation, flera alternativ att välja på och en tilltalande miljö. Vi har kanske världens bästa skolmat i Sverige med några få undantag, men det som är bra kan också utvecklas och bli ännu bättre. Hälsa är ett av skolans viktigaste mål.’’ Ibrahim Baylan, skolminister 2004–2006 ”Skolmaten ska vara god och näringsrik, så att eleverna äter den. En hungrig elev lär sig sämre och orkar inte lyssna på läraren. Därför är skolmaten viktig.” Skolminister Jan Björklund
14
Matkvalitet – vad är det?
Guld- kant ”Added value” Miljö, Service Baskvalitet (”hårda kärnan”) Näring, Hygien, Ätkvalitet Håller på att ta fram ”Kvalitet som utsaga och praktik” Licentiatuppsats Berit Lundmark 2002
15
Framtiden? Småskaligt Lagat nära gästen Närodlat Färre transporter
Medvetna gäster/ starka föräldrar Gästen vill veta vad han/hon äter- var det kommer ifrån o vad det innehåller. Större krav på industrin
16
Sätta ned foten! ”Ontompengarikommunerna”-fällan
Bättre mat MÅSTE få kosta mer! Bättre produkter i skolorna Ställ krav, beskriv konsekvenser- följ upp! Arbeta med industrin – påverka Höj kompetensen hos alla! Läs branschtidningar och böcker. Kräv utbildning
17
Matakuten
18
Brev till skol- jordbruks- samt folkhälsoministern
Undertecknas den 10 oktober 2008.
19
Våra krav Vi kräver nu en förändring av skollagen i syfte att alla skolbarn oavsett var man bor i Sverige skall: Serveras skolmåltider som uppfyller Livsmedelsverkets rekommendationer för förskola och skola Erbjudas en bra skolmåltidsmiljö vilken främjar vilja och önskan att besöka skolrestaurangen
20
Våra krav forts… Garanteras en lägsta kvalitetsgräns av maten som serveras, genom ett kvalitetssäkringsverktyg Mötas av utbildad och kompetent personal som har förutsättningar att följa lagar och förordningar (t ex matallergier och hygien)
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.