Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Matspjälkning
2
Matspjälkningen Heterotrofer
Vår föda – kolhydrater, fetter & proteiner Dessa ämnen bryts ner till dess minsta beståndsdel Varför? Dels är molekylerna för stora Dels måste molekylerna arrangeras om Kolhydrat – monosackarider Fetter – fettsyror Proteiner – aminosyror
3
Mag och tarmkanalen Till mag-tarmkanalen hör
munnen svalget matstrupen magsäcken tunntarmen tjocktarmen ändtarmen De körtlar som hjälper till med matsmältningen är spottkörtlarna levern gallblåsan med gallgångarna bukspottkörteln.
4
Matspjälkningsorganen
Munhålan – mekanisk & enzym. nedbrytn. Magsäck – saltsyra & enzym. nedbrytning Tolfing. – enzym & galla Tunntarmen – upptag av näring till blodet Tjocktarm – vatten återtas Ändtarm – osmältbara delar ut
5
Munhålan Nedbrytning av föda börjar i munhålan
Tänder – mekanisk nedbrytning Saliv – Enzymatisk nedbrytning Enzymet amylas påbörjar nedbrytn. Av kolhydrater
6
Svalg & matstrupe När födan malts ner till mindre delar förs födan vidare ner i svalg & matstrupe Struplock Gomsegel Mynnar i magsäcken
7
Magsäcken Glatt muskulatur gör att magsäcken kan töjas
2 liter föda och vätska Födan bearbetas i 2 – 6 h Produktion av magsaft (saltsyra & pepsin) Lågt PH
8
Magsår Orsakerna kan vara dels en bakterie dels frätskador på epitelscellerna Vid frätskador så återbildas inte epitelcellerna i takt med att de dör.
9
Tunntarmen Huvuddelen av matspjälkningen sker här
Övre delen – tolvfingertarm (2 – 3dm) Till tolvfingertarmen kommer galla & bukspott (höjer ph) Glatt muskulatur
10
Tunntarmen Slemhinnan - kraftigt veckad med små utskott
Detta förstorar uppsugningsytan Fortsättning av sönderdelning samt upptag av näringsämnen
11
Tjocktarmen Ca 1,5 m lång & dubbelt så tjock som tunntarmen.
Nedbrytningsprod. Stannar i 3 – 10 h Uppsugning av vatten & salter Glatt muskulatur
12
Lever I levern bildas galla, Gallan - gallsyror, hormoner.
Gallsyrorna finfördelar det fett som man får i sig med födan. I gallblåsan under levern koncentreras gallan.
13
Lever Funktioner Producerar gallsyror
tar hand om gifter som kommit in i kroppen Lagrar socker i form utav glykogen Bildar urinämne (ammoniak) vid nedbrytn. Av aminosyror
14
Gallblåsan Reservoar för galla som produceras i lever
Galla finfördelar fettsyror För mycket fet mat kan orsaka stopp i gallgångarna
15
Bukspottkörteln Bukspott är alkaliskt Enzymatisk nedbrytning av födan
Bildar även hormonerna insulin och glukagon.
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.