Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus"— Presentationens avskrift:

1 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus

2

3 Ansvar Den sjuka individens nutrition måste beaktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumenation. Ur Näringsproblem i vård och omsorg SoS-rapport 2000:11

4 Vikten av bra näringsstatus
Förutsättning för en god livskvalitet Förebygga sjukdom Ge optimal effekt av läkemedelsbehandling Nödvändigt för tillfrisknandet

5 Konsekvenser av undernäring
Viktminskning Förlust av proteiner Försämrat immunförsvar Komplikationer: 1, infektioner 2, försämrad sårläkning 3, ökad sjuklighet och dödlighet

6 Sjukdomar som kan förknippas med undernäring
Hjärtsvikt KOL RA Cancer Mag- och tarmsjukdomar Demens Stroke Parkinsons sjukdom Njursjukdom Infektionssjukdomar

7 Nutritonsbehandling Utformas individuellt

8 Nutritionsutredning Kostanamnes Ev. läkemedels-biverkningar
Vårdtagarens allmäntillstånd Normalvikt Viktutveckling Munhålans kondition Smakupplevelse Tuggproblem Sväljproblem Ev. läkemedels-biverkningar Typ av kost Relatera uppmätt intag till skattat behov

9 Beräkning av energibehov hos sjuka vuxna-per kilokroppsvikt/dygn
För år kcal Äldre än 70 år kcal Behovet korrigeras: -för mager patient % -för patient med fetma % -för patient år % -för sängliggande patient % -för varje grads tempstegring %

10 Vätskebehov Vatten En vuxen person behöver 2–3 liter per dag eller
ca 30 ml/kg kroppsvikt

11 Terapival Källa: Novartis

12 Olika koster E-kost A-kost SNR-kost Enligt SNR Mineraler Vitaminer
Kostfiber 25-45 40-50 50-60 E% Kolhydrat 35-40 25-35 E% Fett 15-25 15-20 10-20 E% Protein Energi/protein-rik kost Allmän kost för sjuka Friska och diabetiker E-kost A-kost SNR-kost

13 Konsistenstrappa Födans fasthet Hel Hackad Timbal/ suffle Gele Tjock-
flytande Tunn- flytande Sond Fast Flytande

14 Måltidsfördelning Frukost 15-20 E % M-mål 10-15 E % Lunch 20-25 E %
Middag E % Kvällsmål E % Källa: SLV, Mat och kostbehandling för äldre

15 Synnedsättning

16

17 ”Varje patient ska erhålla adekvat dagligt näringsintag oavsett tillförselväg. Näringen ska vara komplett och balanserad.” Prof. Arvid Wretlind


Ladda ner ppt "Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus"

Liknande presentationer


Google-annonser