Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
3
Ansvar Den sjuka individens nutrition måste beaktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumenation. Ur Näringsproblem i vård och omsorg SoS-rapport 2000:11
4
Vikten av bra näringsstatus
Förutsättning för en god livskvalitet Förebygga sjukdom Ge optimal effekt av läkemedelsbehandling Nödvändigt för tillfrisknandet
5
Konsekvenser av undernäring
Viktminskning Förlust av proteiner Försämrat immunförsvar Komplikationer: 1, infektioner 2, försämrad sårläkning 3, ökad sjuklighet och dödlighet
6
Sjukdomar som kan förknippas med undernäring
Hjärtsvikt KOL RA Cancer Mag- och tarmsjukdomar Demens Stroke Parkinsons sjukdom Njursjukdom Infektionssjukdomar
7
Nutritonsbehandling Utformas individuellt
8
Nutritionsutredning Kostanamnes Ev. läkemedels-biverkningar
Vårdtagarens allmäntillstånd Normalvikt Viktutveckling Munhålans kondition Smakupplevelse Tuggproblem Sväljproblem Ev. läkemedels-biverkningar Typ av kost Relatera uppmätt intag till skattat behov
9
Beräkning av energibehov hos sjuka vuxna-per kilokroppsvikt/dygn
För år kcal Äldre än 70 år kcal Behovet korrigeras: -för mager patient % -för patient med fetma % -för patient år % -för sängliggande patient % -för varje grads tempstegring %
10
Vätskebehov Vatten En vuxen person behöver 2–3 liter per dag eller
ca 30 ml/kg kroppsvikt
11
Terapival Källa: Novartis
12
Olika koster E-kost A-kost SNR-kost Enligt SNR Mineraler Vitaminer
Kostfiber 25-45 40-50 50-60 E% Kolhydrat 35-40 25-35 E% Fett 15-25 15-20 10-20 E% Protein Energi/protein-rik kost Allmän kost för sjuka Friska och diabetiker E-kost A-kost SNR-kost
13
Konsistenstrappa Födans fasthet Hel Hackad Timbal/ suffle Gele Tjock-
flytande Tunn- flytande Sond Fast Flytande
14
Måltidsfördelning Frukost 15-20 E % M-mål 10-15 E % Lunch 20-25 E %
Middag E % Kvällsmål E % Källa: SLV, Mat och kostbehandling för äldre
15
Synnedsättning
17
”Varje patient ska erhålla adekvat dagligt näringsintag oavsett tillförselväg. Näringen ska vara komplett och balanserad.” Prof. Arvid Wretlind
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.