Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kampanjen (H)järnkoll

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kampanjen (H)järnkoll"— Presentationens avskrift:

1 Kampanjen (H)järnkoll
För ett psykisk friskare Sverige XX XX, ambassadör i Hjärnkoll, e-postadress, tel nr Kampanjen (H)järnkoll Kort om Hjärnkoll Kampanjen ska öka allmänhetens kunskap och minska negativa attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning Drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) Forskning visar att det mest framgångsrika sättet att förbättra attityder är när personer med egen erfarenhet berättar. Hjärnkoll har därför utbildat 200 ambassadörer som föreläser och medverkar i media.

2 1 av 4 Hur många av er har själv erfarenhet av psykisk ohälsa eller har en vän, anhörig eller kollega med psykisk ohälsa? Räck upp en hand. Ungefär en av fyra i Sverige lever med psykisk ohälsa. 3 av 4 har egen erfarenhet eller erfarenhet av att någon i närheten (familj, vänner, kollegor) lever med psykisk sjukdom. Trots siffrorna är det vanligt med negativa attityder till psykisk ohälsa. Fler män än kvinnor tycker att psykisk ohälsa är skamligt, vilket leder till att män söker professionell hjälp i mindre utsträckning. Genom att prata mer öppet om psykisk ohälsa bidrar vi till att förändra. Det blir inte lika skamligt och negativt. Hjärnkoll vill bidra till att det blir lika självklart att prata om sin psykiska hälsa som att man stukat foten eller har ryggskott.

3 Här får du gärna komma in med din egen berättelse.
Till exempel, vad har hänt när du berättat om dina erfarenheter?

4 Några vanliga fördomar
Psykiskt sjuka blir aldrig friska. Depression är ett tecken på svaghet. Psykisk sjukdom händer bara andra. Psykisk sjukdom är ingen riktig sjukdom som diabetes. Läs fler fördomar och sanningar på

5 Media Fokus på brott Negativa personbeskrivningar
Personer med egen erfarenhet framträder sällan Vården beskrivs negativt Så här skildras psykisk ohälsa i press/media

6 Arbete Lägre andel i arbete Avskedas oftare Lägre lön
Sämre möjligheter att bli befordrad Dilemma: dölja eller berätta Så kan livet påverkas när man lever med psykisk sjukdom/psykisk funktionsnedsättning.

7 Vad kan du göra? Läs och lär dig mer hur du kan vara en bra vän.
Sprid kunskapen till andra. Prata öppet och våga fråga. Bli en av Hjärnkolls supporters och berätta vad du kommer att göra för att förändra.


Ladda ner ppt "Kampanjen (H)järnkoll"

Liknande presentationer


Google-annonser