Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avOla Vikström
1
Mältning Mältningen består av tre processer: stöpning, groning och kölning Kornet blötlägges (stöpes)i vatten Groningsprocessen sätter igång Enzymer omvandlar kornets stärkelse till socker Grönmaltens groning stoppas genom torkning i en ugn Vid torkningen kan torv användas som bränsle, vilket i så fall ger slutprodukten, whiskyn dess speciella rökiga arom Mäskning Malten rensas och mals till gröpe, som blandas med hett vatten till en mäsk i en mäsktunna. Mäskens ej vattenlösliga delar silas så småningom av (drav) Kvar blir en svagt alkoholhaltig vätska, nämligen vört Jäsning Vörten kyls och jäst sätts till för att jäsningen skall sätta igång i jäskaren. Destillation Den jästa vörten, dvs.mäsken leds in i mäskpannan. Mäskpannans första destillat leds vidare till spritpannan. För- och efterspriten vid destillationen i spritpannan går vidare till omdestillation. Den mellersta delen vid denna destillation samlas upp i en spritbehållare.
3
Mäskpannan skiljer alkoholen från vatten och spritpannan skiljer den drickbara spriten från
sprit med ej önskvärda smaker. Destillationen sker således i två steg 1. mäsken blir lågvin och 2. lågvinet blir sprit. Lagring Den färglösa spriten i spritbehållaren pumpas över via en stor behållare till ekfat. Lagringen sker under minst tre år men vanligen längre. Mognad Vid lagringen mognar whiskyn och den fräna, råa smaken mildras samt aromer utvecklas, vilka är specifika för varje whiskysort. Tappning När whiskyn uppnått rätt mognad, späds den med vatten till i allmänhet 43 % alkoholstyrka Kylfiltrering (i vissa fall), automatisk tappning, tillslutning och etikettering sker Whiskyn är klar till försäljning
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.