Ladda ner presentationen
1
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Matspjälkningen Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
2
Matspjälkningen Munnen, minuter Magsäcken, 2-6 timmar
Tarmkanalen, timmar Totalt h att ta upp näringen
3
Munnen Sönderdelar mekaniskt
Bryter ner stärkelse till maltos med enzymet amylas till enklare sockerarter Saliven är basisk
4
Magsäcken
5
Magsäcken Lagrar mat för vidare portionering
Bryter ned framförallt proteiner med hjälp av pepsin (enzym) och saltsyra Mycket sur miljö
6
Tolvfingertarmen Bryter ner med bukspott och galla
Amylas och maltas bryter ner kolhydrater till enklare sockerarter Trypsin och kymotrypsin bryter ner protein Lipas bryter ner fettet som finfördelats av gallan Basisk miljö igen
7
Tunntarmen 4-6 m lång, starkt veckad och med tarmludd
8
Tunntarmen Bryter ner med tarmsaft Amylas bryter ned kh till maltos
Maltas och laktas bryter ner maltos och laktos till enkla sockerarter Peptidas och dipeptidas bryter ner proteiner till aminosyror Lipas bryter ner fett till glycerol och fettsyror
9
Tjocktarmen Suger upp vatten så att konsistensen blir rätt
Upp till 7 liter per dygn Det som återstår är osmältbara produkter såsom cellulosa samt döda celler och bakterier
10
Några åkommor Magsår Uppstötningar Gallsten Blindtarmsinflammation
Diarré Förstoppning
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.