Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gymnasievalet 2019 Vad händer nu?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gymnasievalet 2019 Vad händer nu?."— Presentationens avskrift:

1 Gymnasievalet 2019 Vad händer nu?

2 Preliminärt besked 11 april

3 Preliminärt antagningsbesked
Det som visas när du som sökande loggar in på din sida är vad du har för betygspoäng och vad som preliminärt hade krävts för antagning. Du blir inte antagen till något program i den preliminära antagningen men du kan jämföra dina betyg med lägsta antagningsgränsen och då räkna ut om du preliminärt skulle ha haft möjlighet att bli antagen. I den preliminära antagningen i april får du som har gjort en ansökan till gymnasiet information om du preliminärt har tillräckliga betyg för antagning. Det som visas när du som sökande loggar in på din sida är vad du har för betygspoäng och vad som preliminärt hade krävts för antagning. Du blir inte antagen till något program i den preliminära antagningen men du kan jämföra dina betyg med lägsta antagningsgränsen och då räkna ut om du preliminärt skulle ha haft möjlighet att bli antagen. Om du har tillräckliga betyg i den preliminära antagningen betyder det inte per automatik att du kommer att ha tillräckliga betyg vid slutantagningen. Den slutgiltiga antagningen görs på slutbetygen från grundskolan och det är vanligt att antagningsgränserna höjs från den preliminära antagningen till slutantagningen. Om du inte var behörig vid den preliminära antagningen kommer du få ett negativt besked. Om du söker till gymnasiet på fri kvot (t.ex. utländska betyg) så får du ingen information om antagning vid den preliminära antagningen. Antagning inom fri kvot görs först till slutantagningen. Söker du yrkesintroduktion (för enskild elev), individuellt alternativ eller språkintroduktion så kommer du inte att se något preliminärt antagningsresultat. Ingen preliminär antagning görs till dessa program. Det är först till slutantagningen som besked om antagning ges. (preliminär= inte slutgiltig)

4 Preliminär antagning = inte slutgiltig

5 Omval 17 april -15 maj Sista ansökningsdagen är 15 maj
Hemsidan stängs 24:00 Kvittensen lämnas till din SYV för handläggning Senast den 20 maj Skriv under kvittensen!

6 Antagningsprov Om du gör ändringsval till en utbildning som har antagningsprov under omvalsperioden, kallas du till prov i slutet av maj eller början av juni. Du som sökt estetiska program eller engelskspråkiga utbildningar får ett brev hem där det står vad du ska förbereda dig på inför provet samt tid och plats för provet. Om du inte blivit kallad - eller har frågor om färdighetsprovet - kan du mejla oss/kontakta skolan du har sökt till.

7 Nu måste du bestämma dig! Nu är din rangordning viktig!
I din ansökan måste du rangordna utbildningarna du söker så att den utbildning du helst vill komma in på står som första val, den du näst helst vill komma in på står som andra val och så vidare. Blir du antagen till en högre rangordnad utbildning i din ansökan stryks du från utbildningar med lägre rangordning.

8 Antagningen till gymnasieskolan
Tidsplan för Antagningen till gymnasieskolan 11 april Logga in med dina användaruppgifter på För att se ditt preliminära antagningsbesked. 17 april Hemsidan öppnas omval den 17. Nu kan du öppna din ansökan och göra ändringar i den. 15 maj . Sista ansökningsdagen för omval den 15 maj Kvittensen lämnas din SYV för handläggning senast den 20 maj Ni kommer söka till gymnasiet via nätet, gyantagning.se klicka mig dit och visa sidan. Gå igenom övre listen klicka vidare Att söka    Gymnasieprogrammen    Antagning    Slutlig antagning 2011     En av de sakerna man kan göra där att titta på förra årets intagningspoäng. Visa var man hittar statistik, ta upp norrtälje förklara. 1 juli Se ditt slutliga antagningsbeskedet när du loggar in med dina användaruppgifter på Sista svarsdag den 17 juli Missa inte att svara på antagningsbeskedet. Under juli/augusti görs två-tre stycken reservantagningar.

9 Måste jag svara på mitt antagningsbesked?
Du som har antagits till ditt förstahandsval behöver inte svara. Om du har svarat är detta dock okej, du behåller din plats på val 1. Du som vill tacka nej till en utbildning som du har antagits till måste svara att du tackar nej. Du som inte vill prövas vidare för antagning till utbildning/utbildningar där du står som reserv, måste svara att du tackar ja till erbjuden plats, men inte vill stå kvar som reserv till dina högre val. Om du som står som reserv inte svarar alls prövas du vidare i reservantagningen till utbildningar där du nu står som reserv. Detta sker under sommaren. Antas du till ett högre placerat val stryks alla utbildningar som ligger placerade under denna utbildning. För dig som behöver svara; logga in med ditt lösenord och svara. Du kan aldrig vara antagen till mer än en utbildning.

10

11 Öppna hus Nästa alla skolor erbjuder öppna hus eller prova på dagar. Läs på skolornas hemsida!

12 Vad händer om jag inte blir behörig?
Saknar du behörighet kan du gå på ett introduktionsprogram för att läsa upp din behörighet. Vid ansökan; i din ansökan ska du söka de nationella program du är intresserad av ifall att du ändå skulle bli behörig i slutbetyget. Lägg därefter till introduktionsprogram i din ansökan. Prata med din studie- och yrkesvägledare för information och hjälp om du är obehörig!


Ladda ner ppt "Gymnasievalet 2019 Vad händer nu?."

Liknande presentationer


Google-annonser