Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det är bara lite drygt två procent av elektrikerna som är kvinnor

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det är bara lite drygt två procent av elektrikerna som är kvinnor"— Presentationens avskrift:

1 Det är bara lite drygt två procent av elektrikerna som är kvinnor
Det är bara lite drygt två procent av elektrikerna som är kvinnor. För hela branschen, när tjänstemännen också är inräknade, kommer siffran knappt upp i 6 procent. Därför kom Installatörsföretagen och Elektrikerna i avtalsrörelsen under 2017 överens om att det måste bli en förändring. Sen kom de oacceptabla studentflaken under 2017 och de skrämmande avslöjandena från branschen under uppropet #metoo, #sistaspikenikistan. Då insåg vi att det är bråttom att göra något. Upplyst är en gemensam satsning mellan Elektrikerna och Installatörsföretagen. För vi tillsammans skapa en elteknikbransch där vi respekterar varandras olikheter. Vi tror att om vi vill förbättra värderingarna i elteknikbranschen är det viktigt att ha en pågående dialog om jämställdhet och tolerans, under utbildningen och på arbetsplatserna. Frågorna som följer är tänkta att användas som diskussionsunderlag. Belys gärna frågorna ur olika vinklar och låt eleverna diskutera varandras svar. Om det går, lyft in frågorna i elevernas och din vardag. Var tydlig med att det är välkommet både med övergripande funderingar och konkreta förslag på vad man kan göra. Och börja med att se filmen, du hittar den här: (även bilden är länkad)

2 1. Vilka är fördelarna med att alla inte är likadana?
Förslag på följdfråga: Är ni stolta över att ni har/kan något som inte alla andra har/kan? Vad har vi i klassen för likheter och olikheter att vara stolta över? 

3 2. Vad innebär det att behandla varandra mer jämlikt?
Förslag på följdfråga: Vad innebär det att behandla varandra med respekt?  Är det någon skillnad? Behandlar ni här i klassen varandra jämlikt?

4 3. Hur kan ni bidra till att allas röster blir hörda i klassrummet?
Förslag på följdfråga: Tror ni det är skillnad i klassrummet och i arbetslivet? 

5 4. Vad är sexism och hur kan det ta sig till uttryck i skolan?
Sexism enligt Wikipedia: Fördomsladdad diskriminering, förtryck eller utnyttjande  av människor enbart på grund av könstillhörighet.  Förslag på följdfråga: Tror ni att fler tjejer i elteknikbranschen skulle vara bra?  Varför/varför inte?  Hur kan vi få fler tjejer att söka sig till vår utbildning?

6 5. Hur uppmuntrar vi varandra att. säga ifrån när någon behandlar en
5. Hur uppmuntrar vi varandra att säga ifrån när någon behandlar en annan person illa? Förslag på följdfråga: Gäller samma idéer oavsett om det sker på Internet eller  som klotter? 

7 upplystsverige.se Tack för att ni tog er tiden!
Vi finns även på Facebook och Instagram.


Ladda ner ppt "Det är bara lite drygt två procent av elektrikerna som är kvinnor"

Liknande presentationer


Google-annonser