Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Release Sil 5.1 – verksamhet & tekniska aspekter

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Release Sil 5.1 – verksamhet & tekniska aspekter"— Presentationens avskrift:

1 Release Sil 5.1 – verksamhet & tekniska aspekter
Anton Mottaghi, tjänsteansvarig Sil

2 Sil:s årscykel I år har alla veckoproduktioner levererats som planerat
Jobbat mkt med att interna verktyg och gå över till webbaserat i produktionsprocessen

3 Nya tjänster samt ändringar för Sil 5.1
Fass-länkar Övergång till VARA4 Ny tjänst för indexerad fritextsökning mot handelsvaror Förbättrad sökfunktion för synonymkällan Sorteringsordning för flera tabeller i biverkningsöversikt Ny tjänst för att hämta information om tidpunkt när en förpackning kommit in i Sil

4 Läkemedelsinformation via direktlänkar till Fass
I Sil finns det länkar till webbresurser med vidare information om en läkemedelsprodukt, artikel eller substans type: FASS Finns i Sil 5.0 samt 5.1 Sil-tjänster för att leverera Fass-texter är oförändrade i Sil 5.1 På sikt är det tänkt att fasa ut tjänsterna för Fass-texter Frekventare uppdatering av information samt åtkomst till tjänster på Fass.se Läkemedelsinformation via direktlänkar till Fass I Sil 5.1 kommer direktlänkar till Fass att distribueras. Genom att använda Fass-länkar istället för de Fass-dokument som finns idag får slutanvändarna tillgång till alla de funktioner som finns på Fass.se, som exempelvis lagerstatus, bilder på tabletter och kapslar och delbarhetsinformation. Genom att använda länkarna nås dessutom den senast uppdaterade versionen. Fass-länkarna kommer kunna hämtas genom Sils tjänster för länkar. Sil-databasen kommer innehålla länkar till alla produkter i VARA. Skickas ett NPLid för en produkt som inte finns i Fass kommer svaret att innehålla information om att detta läkemedel saknas i Fass, alternativt ett felmeddelande. Sil kommer att titta närmare och försöka hitta en lösning för de länkar som ger felmeddelande. Länk-tjänsten kommer att uppdateras veckovis i samband med en ny Sil-databas. Det betyder att det alltid finns länkar för det senaste produktsortimentet i Sil-databasen. Tidigare tjänster för att leverera Fass-dokument är oförändrade i Sil 5.1. Planen är dock att i framtiden gå över till att endast leverera Fass-länkar och inte Fass-dokumenten på det sätt det görs idag.

5 Övergång till VARA4 Information om säkerhetsdetaljer
Nytt attribut: eVerificationFlag Y/N Läs mer om detta i nyhetsbrev från Läkemedelsverket Läs mer om e-verifikation på e-VIS (e-Verifikation i Sverige) hemsida: En till nyhet för 5.1 är övergång till VARA 4. Det som är nytt här är ett fält för säkerhetsdetaljer, som anger om en läkemedelsförpackning har e-verifikation. Detta har tillkommit p.g.a. ett nytt regelverk för säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar som börjar gälla 9 februari 2019. e-verifikation innebär att det på de flesta läkemedelsförpackningar kommer att finnas en 2D-kod istället för dagens streckkod. 2D-koden kommer innehålla information om bl.a. produktnummer, serienummer, batchnummer och utgångsdatum. Tanken är att kunna scanna av förpackningar och bekräfta dessa mot en databas i samband med utlämning till patienter/kunder. Syftet är att förhindra att förfalskade läkemedel når patienter och hälso- och sjukvården samt att det finns spårbarhet för respektive läkemedelsförpackning. Läs mer om detta i nyhetsbrev från Läkemedelsverket Läs mer om e-verifikation på e-VIS (e-Verifikation i Sverige) hemsida:

6 Förbättrad sökfunktion för synonymkällan för biverkningar samt handelsvaror
Wildcardsökning är tillagd för synonymkällan Indexerad fritextsökning mot handelsvaror t.ex. varunummer, leverantör eller distributör-namn, beskrivning av handelsvaran samt gruppkod för handelsvaruprodukt. Förbättrad sökfunktion för synonymkällan för biverkningar samt handelsvaror Möjlighet att använda wildcardsökning är tillagd för synonymkällan för biverkningar. Den nya funktionaliteten gör att det även går att få träff på synonymer för en term vid sökning, utan att behöva skriva ut hela ordet. Det har även tillkommit en förbättrad sökfunktion för handelsvaror, vilket gör att det går att söka på mer än bara handelsnamn, t.ex. varunummer, leverantör eller distributör-namn, beskrivning av handelsvaran samt gruppkod för handelsvaruprodukt.

7 Sorteringsordning för flera tabeller i biverkningsöversikt
För de läkemedel som har biverkningsinformation presenterade i fler än en tabell, kommer Sil 5.1 nu att leverera ut biverkningarna i samma ordningsföljd som i indata från BIKT-källan (och därmed även samma som i produktresumén). Detta ger indirekt en ordningsföljd för en tabell-layout. I exempelvis produktresumén (SPC) för kombinationspreparatet Tobradex Ögondroppar, suspension 3 mg/ml / 1 mg/ml (NPLid ) är biverkningarna uppdelade i olika tabeller. Biverkningarna i den första tabellen gäller för läkemedlet och de andra tabellerna gäller för varje enskild ingående substans: ”Dexametason + tobramycin” ”Dexametason” ”Tobramycin” Den tillagda sorteringsordningen i Sil 5.1 gör att biverkningarna levereras ut i samma ordningsföljd, se bild 1 på nästa sida.

8 Ny tjänst för att hämta information om tidpunkt när en förpackning kommit in i Sil
En tjänst som ger ett svar som innehåller information om tidpunkt när en viss läkemedelsförpackning kommit in i Sil Sil har sparat denna information om läkemedelsförpackningar sedan mars 2014 Avvänds för att se när ett LM kommit in när. Sil har sparat denna information om läkemedelsförpackningar sedan mars Information saknas för de läkemedelsförpackningar som kommit med i Sil innan dess. I dessa fall returneras ingen datuminformation för NPL-packidt

9 Dokumentation Alla är integrationshandledningar är uppdaterade
Tjänstegränssnittsbeskrivning 5.1 Innehåller information om ändringar för 5.1 Gå till -> tjänster -> Sil -> fördjupad information om Sil (nära slutet på sidan) -> Dokument och länkar för Sil (nära slutet på sidan)

10 Biverkningsöversikt Bikt = biverkningsextraktion av alla biverkningar som förekommer i produktens SmPC (summary of product characteristics) i tabellen i stycket 4.8 Innehåll i biverkningsöversikten har ökat från 81% till 91% SPC:ar med fler än 1 tabell är nu inkluderade Hämtning från Fass för tidigare EMA Vad saknas: Avvikande SPC:ar (utan frekvens, utan system organ klasser; tabeller som avviker: % angivelse av antal patienter i studien)

11 Biverkningsrapporteringsverktyget Sebra

12 Flera releaser av centeped

13

14 Ordinationsorsaker med läkemedelskoppling
Ordinationsorsaker med produktkoppling finns på demoserver för test Finns demo för Sil 5.0 finns behov för Sil 5.1 så sätter vi upp det


Ladda ner ppt "Release Sil 5.1 – verksamhet & tekniska aspekter"

Liknande presentationer


Google-annonser