Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Handläggarträff om Idrottslyftet Välkommen!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Handläggarträff om Idrottslyftet Välkommen!"— Presentationens avskrift:

1 Handläggarträff om Idrottslyftet Välkommen!
Laget runt vända med namn + distrikt

2 En SMARRig träff Syfte: Att ge deltagarna möjlighet att reflektera kring sin roll och distriktets arbete med Idrottslyftet samt att tydliggöra oklarheter. Mål: Att deltagarna stärks i sin roll och får stöd för att optimera sitt och distriktets arbetssätt. Arbetsgång: I enlighet med programmet

3 Program Idrottslyftets handläggarträff
Måndag 26 november Kl Inledning med blandad information Kl Arbetspass om SF-specifika insatser Kl Lunch Kl Summering av delrapporter 2018 samt tankar kring distriktens arbetssätt. Kl Strategirådet + övrigt utvärderings- och uppföljningsarbete Kl Dagen avslutas Något om att vi inte hinner med allt, men har försökt fånga tyngdpunkten i inkomna önskemål. Viktigt att ni hör av er om frågor kvarstår. Tack för ert bidrag till programmet!

4 För er som bor kvar Boende på Clarion Hotel Stockholm
Middag på hotellet (Eatery) kl Alkoholfri dryck till middagen. Buss till Bosön kl (Bussen framkörd kl )

5 Dokumentation De presentationer som visas kommer att läggas ut på:
Mail skickas ut när presentationerna är utlagda. Frågor/medskick till RF och goda exempel arbetas igenom och besvaras/används på varierande sätt.

6 En SMARRig träff Syfte: Att ge deltagarna möjlighet att reflektera kring sin handläggarroll och förbundets arbete med Idrottslyftet samt att få nya insikter. Mål: Att deltagarna stärks i sin handläggarroll och får stöd för att optimera sitt och förbundets arbetssätt. Arbetsgång: I enlighet med programmet Regler: Var nyfiken > lyssna och ställ frågor till ”presentatörer” och övriga deltagare! Var generös > berätta om hur ni arbetar! Inga antaganden! Roller: Personal från RF/SISU Riks leder. Samtliga bidrar till en bra och givande träff.

7 Blandad information Idrottslyftets ABC Kommande träffar
Återkoppla ”konstigheter” Stöd till utrustning för parasport Frikoderna i utbildningsmodulen Idrottsmedelapplikationen * Är klar för uppstart * Utbildning 3 och 4 december * Referensgruppsmöte Ny e-postadress för utskick: Idrottslyftets ABC – laget runt vända, eventuella frågor + delar som saknas. Kommande träffar – ingen plan lagd, siktar på att innan jul kunna ge er information om vårens träffar. Återkoppla ”konstigheter” – exempel Västernorrland/tennis

8 Idrottslyftets organisation

9 Översyn av stödformer

10 RF-stämman beslutade 2017 att uppdra till RS att genomföra en översyn av samtliga stöd i nära samverkan med SF att uppdra till RS att till RF-stämman återkomma med ett förslag till beslut om ramar och principer för ekonomiskt stöd till IF, distrikt, SF och övriga organisationer på nationell nivå.

11 Stödsystemet ska förflyttas från…
… fokus på regelstyrning till högre grad av måluppfyllelse. ... svårigheten att greppa stödet till ökad tydlighet och enkelhet. … osäkerhet om resursläge till större förutsägbarhet. … låg kännedom till ökad transparens i beslut och bedömningar. … cementerande av gamla strukturer till stimulerande av strukturförnyelse.

12 Översynens resultat med fokus på barn-och ungdomsidrotten

13 Gemensamma förändringar
Idrottslyftet som begrepp och sammanhållet ”program” utgår. Stöd ska likväl utgå för barn- och ungdomsidrott till SF, DF och IF. Stödet till barn- och ungdomsidrotten ska kanaliseras via dagens SF-stöd, Idrottslyftet och LOK-stöd. Ungdomsidrotten ska ges ett högre stöd än barnidrotten. Tvååriga bidragsbeslut. Införs 2020 och från 2022 ska det ekonomiska stödsystemet gälla fullt ut.

14 Förändringar för IF Alla IF som har dokumenterad barn- och ungdomsverksamhet, oavsett aktivitetsform, ska ges möjlighet att erhålla stöd. Fler individer som idrottar ska bli viktigare än antalet aktiviteter som genomförs. Ett riktat verksamhets- och/eller projektstöd ska införas för att utjämna socioekonomiska klyftor för ökat deltagande i idrottsrörelsen. IF ska erbjudas möjligheteten att söka projektstöd för att skapa förutsättningar för mer och bättre idrott.

15 Förändringar för SF Det ekonomiska stödet innehåller mer långtgående villkor än medlemskapet. Inom ramen för stödet till barn- och ungdomsidrott ska det fortsatt ges pengar för ”strukturomvandling” SF ska ha möjlighet att söka projektstöd med tvåårsintervaller där RS beslutar om vilka inriktningar som ska premieras i förhållande till Strategi 2025 och aktuella verksamhetsinriktningar. En förutsättning för ekonomiskt stöd är att SF ska presentera en (gemensam) plan för sin verksamhet. SF som uppfyller villkoren för verksamhetsstöd för barn- och ungdomsidrott ska erhålla minst 90 % av sitt nuvarande beräknade utvecklingsstöd för Idrottslyftet samt minst 80 % 2021

16 Förändringar för DF Verksamhetsstöd ska ges till DF för att understödja SF:s och IF:s arbete med strategi fram till 2025 där RS beslutar i tvåårsintervaller. Ett regionalt verksamhetsstöd till DF ska införas där RS gör bedömningar om vilka funktioner som ska bekostas centralt. DF ska erhålla minst 90 % av sitt nuvarande beräknade utvecklingsstöd för Idrottslyftet 2020 samt minst 80 % 2021.

17 Vad händer nu? Remiss december- 6 februari
Arbete med både ramar och principer samt regelverk för stöden december-maj Proposition till RIM i Jönköping i maj Bidragsbeslut oktober 2019 för

18 Pausgympa

19 Distriktens uppdrag i Idrottslyftet

20 Distriktens uppdrag i Idrottslyftet
Stöd till anläggningar och idrottsmiljöer 2. Idrottsövergripande insatser 3. SF-specifika insatser

21 Idrottsövergripande insatser
Utgår från distriktens kartläggnings- och analysarbete > utvecklingsplan! Idrottsövergripande insatser infördes för att säkerställa att viktiga utvecklingsfrågor inte skulle ”falla mellan stolarna”. Insatserna kan variera från distrikt till distrikt, men det finns många gemensamma nämnare. Kan innebära att ”era” föreningar involveras i satsningar som inte går i linje med er utvecklingsplan. Påtala att även distriktens utvecklingsplan godkänts av RF. Ge exempel på idrottsövergripande insatser (utbildningar, Samsyn, lokala/regionala utmaningar och möjligheter. Hänvisa era föreningar till sitt distrikt. Har ni särskilda önskemål som ska omfatta alla föreningar i hela landet > utforma ett SF-specifikt uppdrag.

22 Distriktens nationella insatser
Nationella insatser är idrottsövergripande insatser som alla distrikt arbetar med. Ingår ofta i distriktens utvecklingsplan för Idrottslyftet, men skillnader mellan distrikten finns. Exempel på nationella insatser finns beskrivna i ”Idrottslyftets ABC”.

23 SF-specifika insatser i Idrottslyftet
Ska utgå från behov som finns i SF:s utvecklingsplan. Det är SF som tar initiativ till SF-specifika insatser. * Om insatsen berör föreningar i flera distrikt > ta kontakt med er Idrottskontakt! * Om insatsen berör föreningar i ett distrikt kan SF ta kontakt direkt med distriktet. Om distrikten identifierar behov av SF-specifika insatser ska avstämning göras med SF. De insatser som ingår i distriktens uppdrag med SF- specifika insatser är processledning, kompetenshöjande insatser (ej idrottsspecifika utbildningar) och informationsspridning.

24 SF-specifika insatser i Idrottslyftet
Distrikten har beredskap för fler uppdrag! Samma tillvägagångssätt vid behov av övriga SF- specifika insatser, men finansieringen sker på annat sätt.

25 Arbetsprocess SF-uppdrag
Aug-Nov: SF-dialoger Planering av uppdrag för 2019 Vad kan distrikten stödja med? Stöd i att konkretisera sina behov Jan-Maj SF-dialoger Fortsatt planering och komplettering av uppdrag 2019

26 Arbetsprocess distrikt
Från DS till VL Mejl Från VL till konsulent Video möte Konsulent tar över uppdrag

27 Fortsätta med uppdraget
Info till distriktstöd Info till SF-kontakt Fortsätta med uppdraget Konsulent tar över uppdrag

28 Korpen – Gröna och sköna Fotboll – diplomerad förening
Badminton – Badminton vill Friidrott - Föreningssmart Orientering - Ungoteket SF-uppdrag 2018 Dragkamp - Idrottsforum Klättring - Föreningsutveckling Danssport – Trygga idrottsmiljöer Kanot – Utveckla din förening Bågskytte – Regionala mötesplatser Brottning – Den moderna föreningen

29 Frågeställningar Uppdragen
Hur arbetar ni i distrikten med SF-uppdragen? - Vilka uppdrag har varit lyckade? - Vilka utmaningar finns? SDF Hur arbetar ni idag med enskilda SDF med ingång IL? - Vad fungerar bra?


Ladda ner ppt "Handläggarträff om Idrottslyftet Välkommen!"

Liknande presentationer


Google-annonser