Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rapport Q 2 2018 Uppföljning av e-dosmålen för äldre personer i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rapport Q 2 2018 Uppföljning av e-dosmålen för äldre personer i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén."— Presentationens avskrift:

1 Rapport Q Uppföljning av e-dosmålen för äldre personer i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén

2 Kommentarer till statistiken
Förskrivningsmönstret för respektive vårdcentral över tid är relativt oförändrat även om några har gjort en viss förbättring. Utbildningsinsatser och stöd av kliniska farmaceuter som påbörjats kommer förhoppningsvis ge ytterligare förbättring under kvartal 3. De flesta vårdcentraler har få antal patienter som står på olämpliga läkemedel vilket är bra. Hos de vårdcentraler som har få dos-patienter kan enstaka patienter påverka andelen mer än hos de som har många dos-patienter, d v s ge missvisande statistik. Variationen mellan vårdcentralerna är stor men generellt är läget fortfarande bra men med några negativa förändringar enligt nedan.

3 Kommentarer till statistiken, fort.
Antipsykotika (= neuroleptika) har fortsatt minskat vilket är positivt. Nationellt är vi dock bland de som har bästa förskrivningsmönster gällande neuroleptika. NSAID minskar både för dos-patienterna och även totalt för gruppen > 75 år, positivt. Medel mot trängningsinkontinens har ökat det senaste året. Ökningen består av framför allt en ökad förskrivning av Betmiga, som inte har någon antikolinerg effekt. Betmiga är dock kontraindicerat vid svår okontrollerad hypertoni och bör användas med försiktighet hos patienter med hjärt-kärlsjukdom. Övriga medel mot träningsinkontinens, de medel som har antikolinerg effekt, minskar vilket är positivt.

4 Kommentarer till statistiken, fort.
Hydroxizin har generellt minskat för gruppen över 75 år och även för de med e-dos, positivt. I princip finns det ingen indikation för hydroxizin för personer > 75 år. Fortsatt positiv trend generellt med sjunkande förskrivning av tramadol och långverkande bensodiazepiner, positivt.

5

6

7

8

9

10

11 Mål <6 %

12

13

14

15


Ladda ner ppt "Rapport Q 2 2018 Uppföljning av e-dosmålen för äldre personer i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén."

Liknande presentationer


Google-annonser