Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Människokroppen - celler i samarbete
2
Livets utveckling Jorden ca 4,6 miljarder år gammal
Första livet ca 3,5 miljarder år sedan - Anaeroba encelliga prokaryoter 2,5 miljarder år sedan - Encelliga autotrofer miljoner år sedan - Flercelligt liv T ex ringmaskar, maneter och koraller 400 milj - de första landväxterna 360 milj - de första ryggradsdjuren Ca 250 milj - alla stora grenar inom växter och djur har bildats
3
Cellen - den minsta levande delen i kroppen
Alla celler har samma grundkonstruktion med en cellkärna, cellvätska och ett yttre cellmembran
4
Cellens delar 1. Cellmembranet - omger cellen likt en tunn ”hud” som kan släppa igenom olika ämnen. 2. Cellplasman - är vätskan i cellen som omger celldelarna. 3. Cellkärnan - innehåller våra arvsanlag DNA-molekyl och är cellens ”chef”.
5
Cellens delar 4. Mitokondrier - förser cellen med energi. Förbränningen (cellandningen) sker i mitokondrier. 5. Ribosomer - tillverkar proteiner i cellen. 6. Lysosomer - tar hand om cellens avfall och tömmer ut det ur cellen.
6
Celler dör Miljontals celler dör varje sekund
Mer än 1 kg celler ersätts varje dygn Olika celler har olika livslängd Celler förökar sig genom delning
7
Varje gram av din kropp innehåller ungefär en miljard celler
En cell är ca 0,01 mm stor Ungefär hur mycket väger du? Räkna utifrån det ut hur många celler du består av idag. Ett gram innehåller ungefär 1 miljard celler Ett kilo innehåller då miljarder och..... 50 kilo inehåller miljarder celler
8
Flercellighet Andra krav på t ex - Transportsystem - Signalsystem
- Specialisering
9
Specialiserade celler
Nervceller Muskelceller Fettceller Blodceller Benceller
10
Vad är stamceller? Stamceller är omogna celler som kan utvecklas till olika sorters specialiserade celler Fosterstamceller (embryonala) Mogna stamceller
11
Vävnader Celler som liknar varandra och som har samma uppgift i kroppen bildar tillsammans en vävnad. T.ex. Muskelvävnad Nervvävnad Benvävnad Hudvävnad
12
Vävnader bygger upp organ
Hjärtat Njurar Lever Lungor Skelett
13
Organsystem Organ som samarbetar bildar organsystem
Cirkulationsorgan transport Utsöndringsorgan avfall Rörelseorgan stadga och rörelse Nervsystem & sinnesorgan - signaler Andningsorgan syre
14
Organsystem Organ som samarbetar bildar organsystem
Matspjälkningsorgan näring Immunförsvaret bekämpning Huden skydd Hormonsystem meddelanden Fortplantningsorgan barn
15
För att leva behöver vi energi
Vi får energi igenom förbränningen som sker i mitokondrierna i cellerna och det kallas också cellandningen .
16
Hur celler får energi och näring
Fotosyntes 6CO2 + 6H2O + ljusenergi→ C6H12O6 +6O2 Cellandning 6O2 + C6H12O6 → energi + 6H2O + 6CO2 Energin behövs för: Rörelse Värme Tillväxt .
17
Hur ämnen passerar in i och ut ur cellen
Droppa karamellfärg i ett glas vatten. Så småningom har färgen spritt sig och allt vatten har samma färg. Ämnena passerar in i och ut ur cellerna på samma sätt . Hela tiden sker transporten i riktning från högre till lägre koncentration. från en cell med hög koncentration av druvsocker sker alltså transporten till celler med lägre halt. I vissa fall kan transporten av ämnen gå i motsatt riktning, dvs. från lägre till högre koncentration. Det sker med hjälp av enzymer.
18
Matspjälkningen Smarrig tacos åker in i munnen
19
Matspjälkningen Smarrig tacos åker in i munnen
Enzym delar kolhydrater i munnen
20
Matspjälkningen Smarrig tacos åker in i munnen
Enzym delar kolhydrater i munnen Maten åker ner i magsäcken
21
Matspjälkningen Magsäcken Enzymer delar proteiner en första gång
(pepsin) Magsäcken
22
Matspjälkningen Magsäcken Enzymer delar proteiner en första gång
(pepsin) Magsäcken Födan ligger ungefär 2-6 timmar här
23
Matspjälkningen Magsäcken Enzymer delar proteiner en första gång
(pepsin) Magsäcken Födan ligger ungefär 2-6 timmar här. Den knådas av muskler och blandas med magsaften. Magsaften i magsäcken är mycket sur (pH 2) Magsaften innehåller bl a vatten, saltsyra och enzymer
24
Matspjälkningen Magsäcken Enzymer delar proteiner en första gång
(pepsin) Magsäcken Födan ligger ungefär 2-6 timmar här. Den knådas av muskler och blandas med magsaften. Maten fortsätter sedan ner mot tarmarna Magsaften i magsäcken är mycket sur (pH 2) Magsaften innehåller bl a vatten, saltsyra och enzymer
25
Bukspottkörteln och levern
Bukspott innehåller många olika enzymer Galla bryter främst ner fetter
26
Matspjälkningen I tunntarmen delas resten av maten upp av olika enzymer Tunntarmen är ca 6 m lång
27
Näringen tas upp av blodkärl i tarmväggen
Tarmludd Ca 300 m2 absorptionsyta!
28
Matspjälkningen I tjocktarmen tas vätska upp från ”maten”
Tjocktarmen innehåller många miljarder bakterier När avföringen når ändtarmen är Nästan hälften bakterier
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.