Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur specifik ska man vara? aspekter på nummerbyggnation

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur specifik ska man vara? aspekter på nummerbyggnation"— Presentationens avskrift:

1 Hur specifik ska man vara? aspekter på nummerbyggnation
Användarmöte för Dewey 10 april 2014

2 Grundprinciper Regler och anvisningar ska leda till ett nummer
Klassificerar så specifikt som möjligt – utifrån verket Ett korrekt nummer kan kortas – bakifrån Alternativt nummer kan läggas i 083

3 Land, plats 388.4110942644 Roads--urban--Saint Edmundsbury (England)

4 Svensk praxis populärmusik mm (inspelningar)
Genre = viktig information Men inte: Sång eller instrumental Besättning & antal Instrumental rock (2 gitarrer, bas, trummor) (ensemble med elektrofoner och slagverk +fyra instrument+rock)

5 För specifik? 338.476646 Chewing gum -> economics
(Produktion) Tjänster och särskilda produkter Tillägg av Mat och tillsatser för särskilda ändamål Omfattar tuggummi Hearing-impaired gays -> social group Homosexuella grupper T1—0872 Personer med hörselskada Civila arbetstagare Militära resurser -> civila arbetstagare (Handel) Products of agriculture Tillfoga till basnummer the numbers following 63 in Frukträdgårgar, frukter skogsbruk Minor forest products Including fruits, seeds, nuts (Produktion) tjänster och särskilda produkter Mat och tillsatser för särskilda ändamål Omfattar tuggummi Homosexuality T1— Personer med hörselskada

6 För specifik

7 För specifik och för lite specifik!
Qcae Bakning

8 781.66 Rock För lite specifik Xxn Xxna Xxnd Xxnda Xxdb Xxne Xxned
Xxneda Xxnedb Xxnef Xxneg Etc.

9 Lagom specifik? Tidaholm i ord och bild (inte ) Var restriktiv med tidstillägg för lokalhistoria. Oftast finns det inte så mycket skrivet om mindre orter. Det gör det överflödigt med tidstillägg. Den som är intresserad av en mindre orts historia är nog intresserad av allt.

10 NB:s praxis Att alltid klassificera på verkets nivå
Tar hänsyn till om det handlar om svenska förhållanden Svenska ämnesord och klassning ska överensstämma så långt som möjligt Klassificerar enligt instruktionerna så långt det går Men inte när det är överflödigt (DDK-regel)

11 Exempel Hbtq och idrott : ungdomars erfarenheter och villkor inom svensk idrott Akademien sammanträder! : ett år med de aderton (Om Svenska Akademien) (inte ) I det här fallet är Sverige överflödigt eftersom svenska är majoritetsspråk i Sverige Demokrati i förskolan Boken är på en abstrakt nivå och berör inte specifikt svenska förhållanden därför inte aspekt på Sverige Flera språk i förskolan : teori och praktik (utgiven av Skolverket) Handlar om flerspråkighet i svenska skolor. Alltså svensk aspekt. Hänvisar ofta till svenska läroplaner och den svenska skollagen.

12 Olof Osterman Kungl. Biblioteket. NB
Helen Stenman Umeå universitet Harriet Aagaard Kungl. Biblioteket


Ladda ner ppt "Hur specifik ska man vara? aspekter på nummerbyggnation"

Liknande presentationer


Google-annonser