Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Trygghet – så funkar det!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Trygghet – så funkar det!"— Presentationens avskrift:

1 Trygghet – så funkar det!
INTRODUCERA KAPITLET Det här kapitlet handlar om det svenska trygghetssystemet. Vi ska titta lite på hur skyddsnätet ser ut och vad vi själva har för möjligheter att skapa trygghet om någonting skulle gå snett. Det kan vara bra att ha en övergripande bild av hur trygghetssystemet fungerar, men det viktigaste vi behöver veta är kanske: vad behöver vi fixa själva?

2 Ordlista Försäkring Självrisk Ersättning Välfärd
Om något skulle hända, till exempel om det uppstår en brand, kan du få pengar och hjälp. Du betalar för att ha en försäkring. Självrisk Den kostnad du betalar för att få pengar och hjälp från försäkringsbolaget. Ersättning Pengarna som du får från din försäkring. Välfärd Ett annat ord för de tjänster vi får av samhället för att skapa trygghet, till exempel olika bidrag och vård. ORDLISTA Förklaring av vanliga ord under kapitlet Försäkring – Om något skulle hända, till exempel en brand, kan du få pengar och hjälp. Du betalar för att ha en försäkring. (Försäkring på engelska heter insurance) Självrisk – Den kostnad du betalar för att få pengar och hjälp från försäkringsbolaget. (Självrisk - Insurance fee - a fee you have to pay to be able to get money and help from your insurance company.) Ersättning – Pengarna som du får från din försäkring. (Ersättning – compensation) Välfärd – Ett annat ord för de tjänster vi får av samhället för att skapa trygghet, till exempel olika bidrag och vård. (Välfärd – Welfare)

3 INGEN HOPPAR UTAN FALLSKÄRM
Alla tar del av samhällets skydd någon gång under livet Nu ska vi prata om olika skydd vi har i samhället. Det kan vara bra och tryggt att veta att om något händer så hoppar jag inte helt utan fallskärm. I princip kommer alla att ta del av ta del av samhällets skydd och få bidrag någon gång under livet. Tanken med skyddet är att den ska ge oss lite extra pengar under de skeden i livet när vi behöver det som mest. Exempelvis kommer förhoppningsvis alla av oss att bli pensionärer och få pension. När man får barn får man barnbidrag och föräldrapenning. Socialförsäkringen ger ersättning om man blir sjuk eller skadar sig. Det här kapitlet handlar inte om att göra någon djupdykning i olika detaljer, med det kan vara bra att ha lite koll på hur det fungerar. Det som kan vara bra att ha lite extra koll på är det som man behöver välja själv.

4 Samhällets ansvar INTRODUCERANDE BILD
Vi ska nu gå igenom olika delar av vårt skyddsnät som samhället ansvarar för. Det innebär att jag behöver inte göra eller tänka på något, utan skyddet finns där för mig – det har samhället ordnat åt mig.

5 Skatt Jag Samhället Arbeta Betala skatt SKATT Hur skatten fungerar
Deklarera Det svenska skattesystemet är grunden för den svenska välfärden. Genom skatten kan staten ge alla samma chans till utbildning och ett bra liv i Sverige. Det svenska samhället byggs upp tillsammans med hjälp av skatten. När du arbetar drar din arbetsgivare av skatt innan du får ut din lön. På ditt lönebesked står det hur stor din skatt är. Arbetsgivaren betalar in skatten till Skatteverket varje månad. Skatten används till olika funktioner i samhället, som jag kan använda avgiftsfritt eller till en låg kostnad. Skatten är ungefär 29-35% av din inkomst (Kommunalskatt). Tjänar man mycket pengar, så kan skatten ökas. Alla som har en inkomst och betalar skatt ska varje år lämna in en deklaration till Skatteverket. Skatteverket skickar din deklaration hem till dig. I deklarationen finns uppgifter om hur mycket du har tjänat och hur mycket du har betalat i skatt under ett år. Uppgifterna kommer från din arbetsgivare, försäkringsbolag och bank. Du måste kontrollera att informationen stämmer. Använd koderna för identifikation och underskrift eller din e-legitimation när du ska godkänna och skriva under din deklaration. Du kan välja om du vill skicka in den via post, ringa, skicka ett sms, använda Skatteverkets app eller e-tjänst. Koderna finns högst upp på deklarationen. Deklarationen ska lämnas till Skatteverket senast i början av maj. Lämnar du inte in din deklaration får du betala en avgift. Summan beror på hur sen du är med att lämna in, 1250 kr som minst och 3750 kr som högst. Foto: Skatteverket

6 Vad betalas av skatten? Övning – VAD BETALAS AV SKATTEN?
Vad betalas egentligen av skatten? (Låt deltagarna diskutera i smågrupper i någon minut.) Vad har ni pratat om? Vart går skatten? (Skriv upp deltagarnas förslag på tavlan.) Några saker som våra skattepengar går till är: ekonomisk trygghet, sjukpenning och förtidspensioner, familjestöd, barnbidrag, föräldraförsäkring, statsbidrag till kommunerna, arbetsmarknadsåtgärder, bibliotek, museum, bostäder, hälso- och sjukvård, hemtjänst, skola, förskola, fritids, ungdomsgårdar, universitet och forskning, renhållning, försvaret, garantipensioner, vägar och järnvägar, bussar och tåg, ränteskulder, rättsväsendet, polis, brandkår, bistånd, studiestöd och CSN, EU-avgift, jord, skog och fiske, rikets styrelse, samhällsekonomi och statsförvaltning, migration och integration, kultur, miljö och naturvård och regional tillväxt. Avslutning: Bra! Det blev ganska många saker på tavlan eller hur? Nu när vi hjälptes åt tillsammans kom vi på ganska många saker dit skatten går. Både sådant som vi själva använder, men också sånt som vänner, familj och andra kan använda. Tillsammans skapar dessa saker den svenska välfärden.

7 Pension Betalas in när du jobbar. Bosatt i Sverige minst 3 år
Betalas ut när du är 65 år. Du kan behöva spara själv. PENSION Villkor för att få pension Det orangea kuvertet Kan behöva spara själv Pension är pengar du får när du blir äldre och slutar arbeta. Hur mycket du får i pension är olika. Det beror bland annat på vilken lön du hade när du arbetade, hur länge du har arbetat och hur mycket pengar du har sparat själv. När du jobbar vitt och betalar skatt betalar jobbet där du är anställd in pengar till din pension. Pension får du när du är 65 år gammal och har varit bosatt i Sverige i minst 3 år. Hur mycket pension du får varje månad beror på hur mycket du har jobbat och hur mycket du har tjänat i Sverige. Den pension som man garanteras ”garantipensionen” kan vara väldigt låg om man inte har hunnit jobba så mycket. Känner ni igen det här kuvertet? Är det någon av er som har fått ett sådant kuvert? Du kan få veta ungefär hur mycket du kommer få i pension i det orangea kuvertet som skickas hem till dig. Pensionen kan kännas väldigt långt bort men det är många som känner lite ångest när det här kuvertet dimper ner i brevlådan. Därför kan det vara bra att ha lite koll på hur det funkar med just pensionen. För att få råd att leva gott och få lite lyx på tillvaron som gammal kan du kan behöva spara själv till pensionen.

8 Varning! Jobba svart Olagligt Du kan bli skyldig pengar
Du kan få böter och hamna i fängelse Du kan bli lurad på lönen Inget anställningsskydd RISKER MED ATT ARBETA SVART Man hamnar utanför trygghetssystemet Man kan få skulder Det är olagligt Att jobba svart betyder att du inte betalar någon skatt på det du tjänar. Samhället bygger på att alla som arbetar ska betala skatt. Vi såg ju tidigare vad skatten används till. Om du jobbar svart kan det bli svårt att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet eller handla på avbetalning (kredit). Hyresvärdar och företag vill ofta att du kan visa upp ett anställningsavtal. De allra flesta arbetar vitt och tjänar in sina pensionspengar och har möjlighet till föräldraledighet och sjukpenning. Att själv arbeta svart eller att anlita någon som arbetar svart kan innebära stora risker. Några risker med att arbeta svart är alltså att: Man förlorar försäkringar eftersom företagets försäkringar inte gäller den som inte är anställd. Händer en olycka och man skadar dig själv är det svårt att få ut försäkringsersättning. Man får inte sjukersättning och semesterersättning från arbetsgivaren. Man får ingen sjukpenning eller föräldrapenning. För att få ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom eller vård av barn måste du ha en inkomst som syns. Man får inte något anställningsavtal och kan därför bli lurad på lönen. Man får ingen a-kassa om man skulle bli arbetslös. Man kan hamna hos Kronofogden eftersom man kan få skatteskulder och inte har råd att betala. Om man arbetar svart kan man bli skyldig att i efterhand betala skatt för inkomst man har fått så långt som fem år bakåt i tiden. Man får även betala en straffavgift. Eftersom skulderna syns i Kronofogdens och Skatteverkets register kan det bli svårt att få lån, mobilabonnemang, hyresrätt med mera. Man kan få böter eller i värsta fall hamna i fängelse eftersom det är olagligt att jobba svart. Man får ingen pension eftersom inkomsten från svartjobb inte registreras som pensionsgrundande inkomst. Dessutom blir det svårare att: Hyra lägenhet. Låna pengar, om du inte kan visa upp att du har eller har haft en inkomst.

9 Mitt ansvar INTRODUCERANDE BILD
Vi ska nu gå igenom olika delar av samhällets skyddsnät som vi själva aktivt måste ordna om vi vill ha den typen av skydd.

10 När du får ett jobb Kontrollera att jobbet är ”vitt” och att skatt betalas. Gå med i A-kassan Få ett anställningsbevis – Lön? Arbetstider? NÄR DU FÅR ETT JOBB Är jobbet vitt? Anställningsbevis A-kassa Kontrollera att jobbet är vitt och att du betalar skatt på din lön. Ett tecken på att jobbet är vitt är att du får ett anställningsbevis. På ditt anställningsbevis ska det stå vilken lön du får, hur mycket du ska jobba och under hur lång tid du är anställd. Innan du skriver på ditt anställningsbevis, kolla noga igenom det för att se så allt är rätt och att alla viktiga bitar står med. Exempelvis: tillträdesdag, arbetsplats, yrkesbenämning anställningsform, arbetstid, lön, semester och kollektivavtal. Nu har vi kommit till de bitar som jag själv måste tänka på. Till exempel vad jag ska tänka på när jag har fått ett jobb så som A-kassa. Så vad är egentligen a-kassan och vilka är reglerna för att få ersättning? A-kassan är en inkomstbortfallsförsäkring som är tänkt att vara en extra hjälp om man skulle bli arbetslös och därmed inte ha någon inkomst. Det är ingen försäkring som det är tänkt att man ska leva länge på utan den ska ses som en omställningsförsäkring som ger trygghet medan man letar efter ett nytt jobb. Men många unga väljer bort just a-kassan. Man tänker att det är mycket pengar att betala och avstår därför. Det man kan tänka på då är att om man blir arbetslös, i exempelvis tre månader, har man snabbt tjänat in dessa pengar igen. Som ung är man också mycket utsatt på arbetsmarknaden. Exempel på situationer där unga råkat illa ut på grund av att de inte haft a-kassa finns överallt. Instegsjobb och nystartsjobb ger däremot inte rätt till A-kassa. Det finns vissa saker som ska vara uppfyllda för att få full ersättning från a-kassan: man måste ha varit medlem i 12 månader innan man får ersättning och man måste ha jobbat en viss omfattning, det räcker oftast med halvtid. Man måste också anmäla sig hos Arbetsförmedlingen redan första dagen som man är arbetslös. Om man blir arbetslös är det bra om man fortsätter att betala avgiften till a-kassan så att inte utbetalningarna stryps och att man måste börja om från början. Den ersättning man får från a-kassan baseras på den inkomst man hade innan man blev arbetslös, så den kan variera mellan olika personer.

11 Hemförsäkring Frivilligt Skydd för bostad och saker
Rätts- och ansvarsskydd Överfallsskydd Allrisk, reseförsäkring – tillägg? TÄCKER MER ÄN BARA SAKERNA I DITT HEM Skyddar bohag och bostad Vad som ingår kan variera Självrisk och premie kan variera Försäkra rätt belopp Rätts-, ansvars- och överfallsskydd ingår alltid Kolla så att allrisk och reseförsäkring ingår Var aktiv och jämför olika bolag Det är viktigt att ha en försäkring som skyddar dig och dina saker. Hemförsäkringen är den absolut viktigaste försäkringen man kan skaffa sig. Hemförsäkringen är en försäkring som kan hjälpa oss i många olika situationer. Hemförsäkring är frivilligt att skaffa och vi måste själva aktivt söka upp ett bolag att teckna försäkring hos. Bra att veta är att hemförsäkringen ger skydd för alla personer som står med på försäkringsbrevet och bor i samma bostad. Hemförsäkringen ger ett bra skydd för dina lösa saker, som möbler, kläder och prylar. I hemförsäkringen ingår också något som kallas rättsskydd. Detta innebär att hemförsäkringen går in och betalar dina och motpartens rättegångskostnader om du skulle förlora en tvist i domstol. Staten utgår idag från att alla har en hemförsäkring och att kostnader i samband med rättegång ska täckas av den. Har du inte detta skydd kan det bli mycket dyrt om du själv tvingas betala vad rättegången kostat. Ansvarsskydd är en annan sak som ingår i hemförsäkringen. Detta betyder att hemförsäkringen kan ge ersättning om du av misstag skulle skada någon annans egendom t ex genom att slå in fotbollen i grannens fönster eller av misstag starta en brand i din lägenhet som gör att hela huset brinner ner. Har detta skett av misstag går alltså hemförsäkringen in och ersätter skadorna och du behöver inte själv stå för kostnaden. En annan del av hemförsäkringen är överfallsskyddet som ger dig ersättning för de kostnader du får i samband med att du exempelvis blir nedslagen. I samband med att du blir nedslagen måste du kanske åka ambulans, det kostar pengar. Du måste kanske ligga på sjukhus några dagar, det kostar pengar. Du kanske inte kan arbeta på flera veckor efter överfallet. Då kan hemförsäkringen ersätta dig för förlorad inkomst under den period som du är hemma och täcka dina sjukhuskostnader. Allrisk, eller drulle som det också kallas, ingår i en del hemförsäkringar och måste tecknas som tillägg i andra. Allrisken ger dig ersättning om du t ex råkar tappa TV:n i golvet eller backa över kameran. Du betalar då en självrisk och får sedan ersättning för resten av sakens värde. I din hemförsäkring finns oftast en reseförsäkring som ger dig ett bra skydd om du är ute och reser en kortare period än 45 dagar. Reseförsäkringen kan exempelvis ge dig ersättning om dina väskor skulle komma bort, även vid resor inom Sverige. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du teckna en extra reseförsäkring. Detta måste du göra innan du åker. Exempel En svensk tjej dök under utlandssemestern i en pool och bröt nacken. Hon hade ingen hemförsäkring eller reseförsäkring. Sjuktransporten hem skulle kosta kr. Idag kan man tänka sig att den skulle kosta ännu mer. Hade hon varit försäkrad hade hon kunnat få transporten bekostad av reseförsäkringen i hemförsäkringen. Det kan alltså bli dyrt att resa oförsäkrad. Ambulansflyg från Asien kan kosta kr, en dykolycka i Turkiet kr och en dags intensivvård i USA kr. Hemförsäkringens reseskydd eller en separat reseförsäkring kan ersätta sådana kostnader. Fördjupning: Asylsökande med ett eget boende behöver skaffa en egen, privat hemförsäkring kan göra det själv utan att ha fått ett svenskt personnummer, eftersom du då är försäkringstagaren och det inte finns något krav på folkbokföring för försäkringstagare. Däremot är det inte säkert att de du vill ska vara medförsäkrade, dvs ingå i försäkringen, får göra det när de saknar personnummer. Konsekvensen av det här blir att till exempel en flerbarnsfamilj kan behöva teckna en hemförsäkring för varje familjemedlem. Var noga med att berätta vilka som bor på adressen och om de har personnummer eller inte. Ibland måste namnen på alla som bor på adressen stå i försäkringsavtalet. Det är viktigt att försäkringsbolaget har rätt uppgifter så att du får det skydd du vill ha. Kontakta försäkringsbolaget om det finns frågor. Eller kontakta konsumenternas.se

12 Sjuk- och olycksfallsförsäkring
Skydd till dig själv Bestående skador Handikapp GLÖM INTE DIG SJÄLV! Självrisk och premie kan variera Vad som ingår kan variera Var aktiv och jämför olika bolag De flesta som jobbar är försäkrade via arbetsgivaren Du har kanske en försäkring på din bil och ditt hem. Men glöm inte bort att se över försäkringarna som täcker dig själv. En sjuk- och olycksfallsförsäkring är något som är frivilligt att teckna. Från olycksfallsförsäkringen kan du få ersättning för kostnader för t ex vård om du skulle bli skadad i en olycka. Om du skulle få bestående men av olyckan kan du få ett engångsbelopp från försäkringen. Hur mycket du får beror på hur stort men du fått. Men det är faktiskt vanligare att få bestående men av sjukdom än av olycka, så det kan vara bra att ha en kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring. Många har också en sjuk- och olycksfallsförsäkring via jobbet. Dessa försäkringar ger oss ersättning om vi skulle skada oss på jobbet, på väg till eller från jobbet, men ger dig inget försäkringsskydd under din fritid.

13 Produktförsäkringar – Behövs de?
EN PRODUKTFÖRSÄKRING ÄR OFTA DYR OCH ONÖDIG Var kritisk Kostar extra och är ofta dyra i förhållande till varans pris Innebär inte alltid ett utökat skydd Allrisk ger ofta samma skydd som en produktförsäkring En produktförsäkring, eller tilläggsförsäkring som den också kallas, är en extraförsäkring som du köper i butiken samtidigt som varan. Det är bra att fundera på om du verkligen behöver en produktförsäkring eftersom det blir ett väldigt dyrt sätt att försäkra dina saker. Kontrollera först vad som ingår i din hemförsäkring. Ingår det en allrisk-försäkring, eller ”drulle” som den också kallas? Andra saker som kan vara bra att tänka på är att butikerna ofta tjänar mer pengar på att sälja produktförsäkringar och avbetalningsköp än vad de gör på själva varuförsäljningen. Konsumentköplagen och eventuella garantier ger faktiskt ett bra grundskydd mot ursprungsfel i en vara. Risken finns att du betalar för något du redan har. Dessutom brukar de vanligaste felen på en vara inte ingå i produktförsäkringarna, trots vad säljarna faktiskt har lovat.

14 Trafikförsäkring Ett lagkrav för alla bilar
Trafikförsäkringsföreningen Utan en egen försäkring kan det bli dyrt. Tänk också på körkortet! FÖRSÄKRA BILEN Påställda fordon ska ha trafikförsäkring Trafikförsäkringsföreningen tvångsförsäkrar Utländska körkort Enligt lag måste alla bilar som är påställda ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen täcker skador ifall det blir en olycka och någon av passagerarna eller föraren blir skadad. Trafikförsäkringen täcker också skador på det fordon som inte orsakat skadan. Trafikförsäkringen täcker alltså inte skador på din bil om det är du som orsakat olyckan. Ifall jag inte har någon försäkring på min bil är det trafikförsäkringsföreningen som tecknar en försäkring åt mig – den dyraste som går att hitta, ungefär 100 kr per dag kostar det. Trafikförsäkringsföreningen tar också ut avgifter och ränta för att de gör jobbet åt oss. Obetalda trafikförsäkringsavgifter är en vanlig orsak till att många unga vuxna hamnar hos Kronofogden. Ett trafikbrott som kan ge böter är att man kör på sitt utländska körkort för länge. Ditt utländska körkort är giltigt 1 år från det att du folkbokfördes i Sverige. Efter ett år måste du ta om ditt körkort och få ett svenskt körkort. Detta gäller för de som kommer från länder utanför EU. Kommer du från ett land inom EU kan andra regler gälla.

15 Hjälp? DET FINNS HJÄLP ATT FÅ!
Det finns mycket bra hjälp, råd och information att få. Pensionsmyndigheten sköter din pension både när du arbetar och tjänar in till din pension och när du är pensionär och får pension. Hit kan du ringa för att få information om din pension. Skatteverkets huvuduppgifter är att ta in skatter och sköta folkbokföringen. Har man frågor om skatt så kan man ringa Skatteupplysningen. Det finns olika konsumentbyråer som är experter på olika områden. Hit kan man ringa och få råd avgiftsfritt. Money from Sweden är en gratis prisjämförelsetjänst som är oberoende och drivs av Konsumentverket. Här kan du jämföra hur mycket det kostar att skicka pengar med olika företag. Du ser också hur lång tid det tar. Tjänsten vänder sig till dig som privatperson. Det finns också länkar direkt till företagens hemsidor. Däremot kan du inte skicka pengar direkt via den här webbplatsen.


Ladda ner ppt "Trygghet – så funkar det!"

Liknande presentationer


Google-annonser