Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fotografiets historia

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fotografiets historia"— Presentationens avskrift:

1 Fotografiets historia

2 Jakten på fotografiet Den första sortens kamera kallades för ”camera obscura”. I kameran skapades en bild. Problemet var att det inte fanns något sätt att fånga eller spara bilden. Kemister trodde att man kunde göra det med ett ljuskänsligt ämne. Därför försökte forskare hitta ett sånt ämne i flera hundra år.

3 Det första fotografiet
En av de första som tog en bild var franska Joseph-Nicéphore Niépce. Han tog bilden år 1826. Han blandade en vätska av asfalt, olja och andra ljuskänsliga ämnen. Med hjälp av vätskan kunde han fästa den första bilden på en tennplåt. Det tog åtta timmar att ta bilden. Det här är bilden som Joseph-Nicéphore Niépces tog Bild: Wikimedia Commons - Ed g2s

4 Att fotografera blir enklare
Man fortsatte länge att ta fotografier på plåtar. Men det var svårt och jobbigt. Kamerorna var tvungna att vara väldigt stora för att få plats med plåtarna. George Eastman uppfann filmrullen. Filmrullarna tog mycket mindre plats och då blev kamerorna mindre.

5 Fotografiet och nyheter
Nyheterna i tidningarna var länge helt utan bilder. Men när det började bli enklare att ta fotografier blev det möjligt att ta bilder till reportage och artiklar också. År 1888 tog Jacob Riis från Danmark några av de första reportagebilderna. De föreställde fattiga människor i New York.

6 Källor Bild: : Wikimedia Commons - Ed g2s


Ladda ner ppt "Fotografiets historia"

Liknande presentationer


Google-annonser