Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kristin Tell Internationell koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kristin Tell Internationell koordinator Filosofiska fakultetens kansli"— Presentationens avskrift:

1 Kristin Tell Internationell koordinator Filosofiska fakultetens kansli
Utbytesstudier Kristin Tell Internationell koordinator Filosofiska fakultetens kansli

2 Agenda Behörighet Partneruniversitet Intresseanmälan & Urval
Praktisk info PARTNERUNIVERSITET PENGAR INTRESSEANMÄLAN BEHÖRIGHET & URVAL

3 Utbytesstudier Vad är utbytesstudier? Avtal skrivs mellan två eller flera universitet, så kallade partneruniversitet Inblandade universitet byter studenter med varandra Kurserna från utbytesstudierna ingår i examen hemmavid Filfak ca 275 aktiva avtal – alla dock inte för alla studenter Till skillnad från att åka som free mover/utlandsstudier på egen hand - då du själv väljer vilket universitet du vill studera vid och inte gör det via våra avtal

4 Behörighet: Vem kan söka?
Behörighet och urval Behörighet: Vem kan söka? Heltidsregistrerad vid Filosofiska fakulteten Minst 30 hp godkända Studietakt på 75 % (dvs du måste minst ha klarat 75% av de hittills lästa hp) Kunna tillgodoräkna studierna i den framtida examen Sökande bedöms på de meriter som uppvisas vid sista ansökningsdag. Ladok-utdrag tas ut vid samma tillfälle för alla sökande. Beslut om behörighet och urval är fattat av nämnden för internationaliseringsfrågor vid Filosofiska fakulteten. Hela beslutet finns att läsa på Utresewebben.

5 Utgifter: Vad kostar det?
Pengar Utgifter: Vad kostar det? Utbytesstudenter betalar inga studieavgifter! Vissa andra avgifter kan förekomma Utbytesprogram Erasmus - Erasmusstipendium Nordplus (Nordlys, Norek mfl) - Nordplusstipendium Bilaterala – Utanför Europa – vanligtvis inget stipendium Utbytesstudier är CSN berättigade Sök gärna andra stipendier! Utomlands är det vanligt att studenter betalar för att studera, det kan handla om mycket pengar. Utbytesstudenter betalar dock inga studieavgifter utan i utbyte mot att någon av er får åka och plugga gratis så tar LiU emot en student som pluggar utan att betala här. Vi BYTER alltså studenter mellan universiteten. Vissa avgifter kan vara exv kåravgift, adminsitrationsavgift, försäkring… Vi informerar om de kostnader vi har kännedom om (på publichern).

6 Partneruniversitet Kategorier Exklusiva avtal Ämnesavtal
Partneruniversitet Kategorier Exklusiva avtal Ämnesavtal Fakultetsövergripande avtal Alla avtal finns inom någon av dessa tre kategorier För att förstå informationen är det viktigt att känna till några termer. Ge gärna exempel på exklusiva avtal, ämnesavtal som passar just detta program etc. Exklusiva = Endast för programmets studenter. Ingen idé att söka andra programs avtal. Ämnesavtal = Inom specifika ämnesområden, alla som vill läsa de ämnena kan ansöka Fakultetsövergripande avtal (Faculty-wide agreements) = Breda avtal inom de flesta ämnesområdena inom Filfak, öppna för alla Filfak-studenter. Sökmotorn som jag snart kommer att visa är uppdelad på detta sätt. mcEvan

7 (Välj Filosofiska fakulteten)
Utresewebben Utresewebben All information om partneruniversitet etc finns på Utresewebben. Gå ut på Utresewebben och visa sidan, sökmotorn och hur den är uppbyggd. Vad heter programmet på engelska, hur klicka, hur se mer information. Vi har skapat PROFILER för varje partner med information som vi tror är användbar. Det är dock varje student som måste gå in klicka på länkarna, läsa infon mm. Det är mycket jobb så det är viktigt att vara ute i god tid och att lägga tid på detta. Avgörande för att du ska få ett lyckat utbyte. (Välj Filosofiska fakulteten)

8 Intresseanmälan Sista ansökningsdag 1 februari 2018!
Intresseanmälan Förberedelse inför intresseanmälan Läsa på om de olika partneruniversiteten och framförallt undersöka deras kursutbud Intresseanmälan Intresseanmälan kommer finnas på Utresewebben från mitten av december och görs online Fylla i sina personuppgifter och rangordna sina val av partneruniversitet. Du kan rangordna hur många partneruniversitet du vill Motiveringsbrev Ev. eftergymnasial språkkurs, intyg på engagemang inom internationalisering Sista ansökningsdag 1 februari 2018! Studenter uppmuntras att rangordna många partneruniversitet då det kan vara stor konkurrens.

9 Intresseanmälan Motiveringsbrev Motivera de val du har gjort, vad erbjuder de som är intressant för dig och vad vill du uppnå? Alla sökta alternativ ska vara med. Längden på brevet avgör sökande själv. Skrivs på svenska eller engelska. Ses bara av oss. Vanlig fråga! Det är valen av partner som främst motiveras, ge några exempel på kurser som hen vill läsa (behöver ju inte vara de som de facto läses sedan).

10 Urval STUDIETAKT 4,0 STUDIERESULTAT 4,5 SPRÅK 0,5 MOTIVERINGSBREV 1,0
Behörighet och urval Urval STUDIETAKT 4,0 STUDIERESULTAT 4,5 SPRÅK ,5 MOTIVERINGSBREV 1,0 MAX Exemplet Anna 100 % studietakt ger maxpoängen 4 poäng 17,5 hp VG av 85 hp möjliga = ca21%, vilket ger 1 poäng Anna har skrivit ett bra motiveringsbrev i vilket hon skriver om vad hon vill uppnå med sina utbytesstudier och där hon skriver om de partneruniversitet som hon är intresserad av. Hon ger exempel på kurser som hon har hittat som hon tycker är intressanta och har möjlighet att tillgodoräkna. Denna uträkning görs för alla sökande och när man är klar får man en lång lista med den med högst poäng längst upp och nedåt. Namn Studietakt Studieresultat Språkkurs Motiveringsbrev SUMMA Anna Andersson 4 1 6 Berra Boboourska 1,75 0,5 0,25 6,5 Charly Carlsson 2,25 3,25

11 Vad händer sedan? Besked feb/mars Tacka ja/nej Infopass
Behörighet och urval Vad händer sedan? Besked feb/mars Tacka ja/nej Infopass Ansökan till partner Antagning av partner Förenklad bild av det som händer sedan, så att studenterna vet att det kommer mer jobb. Att åka som utbytesstudent innebär administration och arbete, vissa har en väldigt enkel ansökan till partner och vissa har en Man har några få dagar på sig att tacka ja /nej. Vid nej så delas platsen ut till den som står på reservlistan. Man kvarstår som reserv på sina högre rankade alternativ även när man tackar ja till sin plats. Det är som när man söker till universitetet.

12 Utmaningar med utbytesstudier
Avslutning Utmaningar med utbytesstudier FINALS! Krånglig administration. Ingen svarar på mail MIDTERMS! Katederundervisning med lärare som håller en monolog 5-7 kurser parallellt! Olika grupparbeten och inlämningsuppgifter samtidigt för olika kurser Mycket högre studietempo än vid LiU Lägre studietempo än vid LiU En annan administration, ett annat undervisningssätt etc ingår i ”paketet” utbytesstudier. Mycket skiljer sig från LiU och det bör man vara beredd på. Bidrar också till att man får ett perspektiv på hur vi gör saker och ting i Sverige, vissa saker kommer ni att tycka är mycket bättre här (som ni inte har tänkt på innan) och med andra saker kommer det vara tvärtom. Det varierar, precis som vid LiU. Exempelvis i Sydkorea har vi avtal med högt rankade universitet med generellt sätt väldigt motiverade studenter som redan från grundskolan är med ett högt studietempo.

13 Avslutning Sammanfattning Sista ansökningsdag är 1 februari. Innan ska du i god tid: Läsa på om partneruniversiteten och deras kursutbud. På Utresewebben finns informationen samlad Kolla upp terminstiderna och att de passar dig Informera dig om vad du behöver studera under utbytet för att kunna tillgodoräkna dig utbytesstudierna

14 Kontakt FÖLJ OSS! #liuglobalffk International@ffk.liu.se
Kontakt Drop-in tider på Utresewebben FÖLJ OSS! #liuglobalffk

15

16 Erasmuspraktik Stipendium för praktik 2-12 månader Ca 500 EUR/månad
Utbytesstudier Erasmuspraktik Stipendium för praktik månader Ca 500 EUR/månad Möjlighet att ansöka om stipendiet som ”Recent Graduate” Information och ansökan finns på Utresewebben Tips!

17 Vanliga frågor och svar
Hur stor chans är det att jag som har X% VG och har klarat alla kurser får en utbytesplats i USA? Söktrycket är alltid stort för våra utbytesplatser utanför Europa (särskilt USA, Kanada och Australien) och det är inte alla sökande som kan erbjudas en plats. Exakt vilken urvalspoäng som krävs går inte att säga då det varierar från år till år och beror på hur höga urvalspoäng andra sökande har. Hur långt måste motiveringsbrevet vara och ska jag motivera alla val? Du avgör själv hur långt du vill skriva. Brevet bedöms på innehållet och inte på längden. Ja du ska motivera alla dina val. Ju bättre förarbete du har gjort ju enklare att skriva brevet, för du vet jag varför du väljer en viss partner eller hur? Nej du kan inte komplettera din ansökan efter deadline. Viktigt att de väljer tid på research dvs att läsa om universiteteten etc.


Ladda ner ppt "Kristin Tell Internationell koordinator Filosofiska fakultetens kansli"

Liknande presentationer


Google-annonser