Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nätet – en social plats.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nätet – en social plats."— Presentationens avskrift:

1 Nätet – en social plats

2 Nätet - en självklarhet

3 Ungas (nät)vardag Förlängning av vardagslivet Sociala medier
Kommunikation med nya och gamla vänner En plats att hitta människor med samma intressen Spela onlinespel Ta del av nyheter och information 2012 var 53% killar och 47% tjejer av alla över 16 som spelade spel på nätet.

4 Bekräftelse Statusuppdateringar, likes, kommentarer, delningar, följare, etc. Förenklar kommunikation Tillgängligt 24/7 Bygger upp krav och behov? Vad är bekräftelsebehov? Bra eller dåligt? Hur bekräftar vi våra barn och unga omkring oss? Hur gör du? Kan de bara få uppmärksamhet på nätet? Finns inga rätta svar, du måste tänka själv. Hur gör du själv på nätet? Hur gör andra vuxna, lägger vi upp bilder på våra surdegar och träningsresultat? Jagar vi gilla-markeringar? Om vi gör det, varför skulle inte unga vilja ha samma uppmärksamhet och uppskattning? För inte så länge sen samlades vi i soffan med de nyss framkallade bilderna, för att minnas och återuppleva semestrar, livshändelser och fester. Ännu tidigare bänkade vi oss framför diaprojektorn för att kunna dela med oss av våra upplevelser. Vi tycker helt enkelt om att få bekräftelse på att det vi gör är uppskattat, och vi vill dela våra upplevelser med varandra. Nätet gör det både snabbare och mer lättillgängligt.

5 Kränkningar på nätet Nätmobbning, nätkränkningar, cyberbullying, näthat... Att prata om och definiera vad det är man utsätts för kan vara en hjälp i sig Olika sorters kränkningar Nedsättnade kommentarer Utfrysning Kapningar Kränkande bilder Hot om våld Lättare att skriva än att säga​, handlar mest om utseende och kroppar etc. Att inte få likes mm Går alltid omkring med en kamera. Tänka på:

6 Skillnader Lättare att säga saker på internet Anonymitet
Ser inte hur personen reagerar Kan få större spridning, fler som ser det

7 Hur vanligt är det? Beror på hur man ställer frågan
"Har någon eller några varit elaka eller mobbat dig, hotat dig eller lagt ut bilder på dig som gjort dig ledsen?" "Har du blivit kränkt via mobil, surfplatta eller dator någon gång det senaste året?" "Har du känt dig taskigt behandlad på nätet någon gång?" 1. mellan 80-94% svarade nej 2. en tredjedel svarade ja 3. 61% svarade ja. 37% uppger i samma undersökning att de själva varit taskiga mot andra. 69% undersökning gjord av BRIS och .se

8 Vuxennärvaro på nätet Jämför med vuxennärvaro i den fysiska miljön
Hur bra koll har du på vad ”ditt” barn gör på nätet? 69% tror inte att vuxna runt dem har koll. Man kan inte och ska inte ha 100% koll. Vuxen närvaro på Internet behöver inte alltid handla om att vara aktiv online. Att vara "mentalt digitalt närvarande" lika viktigt. Att veta hur ungas närvardag ser ut. Var nyfiken, visa intresse, fråga! Lyssna - bestraffa inte! Precis som du inte hör allt som sägs i korridorerna eller på fritidsgården, så ska man inte veta om allt. Integritet och privatliv.  Bara för behövs där, betyder inte det att du måste bli medlem på en massa sidor och sitta flera timmar framför datorn varje dag och surfa omkring. Det kan handla om att bara veta hur en sida ser ut och hur den fungerar. Att som vuxen veta hur man går till väga när man anmäler, eller som bara kan lyssna när de unga berättar, och faktiskt veta vad de pratar om Precis som att det är en trygghet att känna till de fysiska miljöer som barn och unga vistas i, så finns det en trygghet i att känna sig hemma i de digitala. Att veta var det kan finnas risker och hur kränkningar kan gå till, men också för att kunna dela de roliga och positiva upplevelserna. Men du behöver inte vara där varje dag. Eftersom du är intresserad av den här föreläsningen, så  har du antagligen experter i din närhet – ungdomarna. Låt dem berätta – men var också intresserad! Många berättar inte om det negativa för att de är rädda att deras användande ska bli inskränkt.  PÅMINNA FÖRÄLDRAR

9 Hur man kan prata Vad gillar du att göra på nätet?
Har du något favoritspel eller en favoritvideo? Kan du visa hur någon app fungerar? Hur tycker du att tonen är på nätet? Vad skulle du göra om någon kompis blev taskigt behandlad? Vad skulle du göra om någon sa eller skrev något elakt om dig?

10 Anonyma digitala enkäter som utförts av 109 sjuor 28-29 april
På Spånga grundskola Anonyma digitala enkäter som utförts av 109 sjuor april

11 Populära sociala medier
se.msn.com​

12 Snapchat Korta ögonblicksbilder/ videos Sparas EJ
Kontrollerat till en/flera mottagare

13 Kik Chat/meddelande Sparas Kontrollerat till en/flera mottagare
Användarnamn, ej telefonnummer

14 Instagram Bild/kort videoklipp med kommentar
Sparas i ditt flöde, andra kan gå tillbaka Öppen eller privat profil

15 Youtube Videoklipp Kommentarer Like/dislike Antal visningar
Sminktips, böjning av oregelbundna verb på eng, långfilmer, kolla på spel

16 Ask (Anonymt) ställd ”fråga”, öppet svar Bild- och videomöjlighet
Visas för alla som hittar din profil

17 Hur mycket tid spenderar du på sociala medier?

18 Vad har sociala medier för påverkan på ditt liv?

19 Om du upplever något negativt, vad kan det vara för något?

20 Övriga kommentarer Man blir ganska beroende. Gör att jag blir ofokuserad på annat. Går och lägger mig sent.

21 Skulle du berätta för en vuxen om du blev taskigt behandlad på nätet?

22 Ja, för att… För att få stöd av mina föräldrar Om det är allvarlig tycker jag de är viktigt att berätta för man kan få hjälp och du behöver inte känna sig rädd. För det är bra om de vet. Då kan vi föröka fixa problemet, eller något liknande. För att få hjälp så att man inte mår dåligt

23 Nej, för att… De skulle ändå inte bry sig... Det skulle kännas läskigt, och kanske den som skrev hatet skulle bli arg och kanske slå eller misshandla mig Skulle kunna, ta hand om det på egen hand. Man kan ju anmäla såna taskiga kommentarer eller bara blockera den som skriver så! Men det är oftast bättre att anmäla för då tar de bort kontot! Jag bryr mig inte vad de säger om mig de känner mig inte för Asså de skulle inte förstå för att det är gammal och fattar inte när ungdomar bråkar

24 Nej, för att… (fortsättning)
Det är så himla vanligt att det känns som att ingen tar det seriöst längre Vad skulle de göra åt saken om de inte vet hur? För att dem vuxna personer skulle göra en stor grej utav det här och jag vill inte ha det så. Jag väljer det själv att ta hand om det händer med såna situationer. För att de skulle inte låta mig hålla på med sociala medier För att jag föredrar ta hand om mina egna problem

25 Har du sett någon annan bli taskigt behandlad på nätet?

26 Vad tycker du är det bästa med nätet?
Tillgänglighet. Det bästa är att man kan hålla kontakt med kompisar och människor runt om i världen, man kan också nå ut med sina åsikter. Att spela. Man lär sig nya saker! Och man träffar nya människor, och det är jättekul!

27 At se vad alla andra gör och att man inte känner sig ensam
At se vad alla andra gör och att man inte känner sig ensam. Att man kan veta vad som händer runt om i världen. Att man kan underhålla sig när man har tråkigt. Typ allt.

28 Tror du att vuxna i din närhet vet vad du gör på nätet?

29 Har du någon gång känt dig taskigt behandlad via nätet?

30 Har du själv behandlat någon annan taskigt via nätet?

31 Vad skulle du vilja att vuxna visste om nätet och vad du gör där?
Jag gör inget konstigt så de kan få veta det mesta, men jag vill inte att alla vuxna ska ta sociala medier så negativt hela tiden. De borde veta att det är väldigt kul och att det är ett bra sätt att hålla kontakt med vänner. Jag vill att dom ska veta att nätet är en bra plats. Att det inte bara finns skumma människor där. Jag vill att dom ska veta vad nätet betyder för kontakt med vänner som inte går i samma skola. Jag kommunicerar och kollar på humor/smink/mode.

32 Jag tror inte att alla vuxna vet hur mycket hat det finns mot vissa personer. Jag skulle väl vilja att vuxna skulle vara lite mer medvetna om allt dåligt som händer på nätet. Det förekommer ju väldigt väldigt mycket näthat som inte alls många vuxna/föräldrar vet om. Jag skulle vilja att vuxna skulle veta lite om instagram och kik, alltså hur de fungerar. Det skulle också vara bra om de såg till att deras barn inte höll på med dumheter på nätet.

33 Jag skulle vilja att vuxna ska ha koll på vad vi gör på nätet
Jag skulle vilja att vuxna ska ha koll på vad vi gör på nätet. Jag skulle vilja att vuxna vet att det pågår mycket negativa saker, på till exempel ask.fm. Folk trakasseras och trycks ner, man får också väldigt mycket press att vara snygg osv. Skulle vilja att de visste att det är så himla lätt att sitta bakom en skärm och kasta hat. När de va unga så gick det inte ens att va anonym på internet, det gör du nu på nästan alla sociala medier.

34 Mina vuxna omkring mig vet redan rätt mycket om nätet men typ att de skulle förstå allting bättre och inte fråga så mycket. Det är kul att de är nyfikna och jag har förståelse för dem men de e jobbigt med allt tjat. Ingenting!!!! Man behöver privatliv.

35 Nätet är verkligheten! Ibland jämför vi det som händer "på nätet" eller "online" med det som händer "IRL" eller "i verkligeheten". Vi måste komma ihåg att nätet är verkligheten. Kan vara ganska hård ton. Lyssna på elever.

36

37

38

39

40

41 Sammanfattning Internet är en naturlig del av ungas vardag
Det mesta som händer på nätet är positivt Alla är på nätet - du behövs där du med Den vanligaste aktiviteten för åringar är sociala medier Det finns många sätt att bli utsatt på I de allra flesta fall handlar det om kränkningar i ungas närmiljö som också flyttar in på nätet. För att inte bara visa siffror så kan man sammanfatta det hela i 5 punkter: 1. Internet är en naturlig del i ungas vardag, man träffar vänner där och man delar med sig av sina upplevelser. Oftast umgås man med samma människor som man umgås med i sitt övriga sociala liv. 2. Användarna av internet blir yngre och yngre, för 8 år sedan var man runt 12, 13 år när man gjorde debut på nätet, idag är man runt 3 3. Trots att det oftast pratas om att unga blir utsatta för negativa upplevelser på nätet så får man inte glömma att en majoritet aldrig varit utsatta. Det är viktigt att tänka på när man börjar prata med barn om Internet, att inte utgå ifrån att de har en negativ bild av internet och att det är farligt. Utan snarare tvärtom. 4. Alla är på nätet, ja så är det faktiskt nästan. Alla samhällsklasser använder internet i lika stor utsträckning. Sedan är det stor variation vad man faktiskt gör där. 5. Du behövs där du med. Det behövs vuxna som de unga kan prata med om sina upplevelser på Internet med. Oavsett om det är positiva eller negativa upplevelser så behövs det nån att prata med. Ofta är de det negativa sidorna av Internet som kommer upp när man ska prata om ungas nätvardag. Visst finns det unga som blir väldigt utsatta på och via Internet. Men majoriteten av Sveriges unga har inte råkat ut för något dåligt på Internet. Om vi ska titta på några saker som är negativa på nätet, så säger en undersökning från Friends att hela 41% av Sveriges åringar blivit utsatta för kränkningar över Internet. Var tionde flicka har fått bilder spridda på nätet mot sin vilja. Då ska man också komma ihåg att många undersökningar och enkäter inte har ett särskilt stort underlag, och frågorna kan vara ställda på ett sådant sätt att många svarar att de någon gång känt sig kränkt. Att förebygga att detta och liknande inte ska ske kan handla om att vi vuxna ska kunna sätta upp bra ramar för unga på nätet. Men kanske främst att vi ska vara närvarande vuxna som förstår vilken värld som Internet är, och att vi tar ett vuxet ansvar och samtalar med unga om hur man beter sig schysst mot andra – både på nätet och utanför. Surfa Lugnt tror inte att regler och förbud är det bästa sättet att förbygga kräkningar på nätet, vi tror samtal och en ökad kunskap bland vuxna om ungas nätvardag är mer effektivt. Ungar & Medier 2013, Statens medieråd.​

42 8 råd för att bli mer närvarande i ungas nätvardag!
Därför har Surfa Lugnt tagit fram 8 stycken råd, som man hjälpa dig att bli mer närvarande i ungas nätvardag. Ta till dig det som du tycker känns bra för dig, se råden som en utgångspunkt. Sedan kan du ändra så att det passar dig, din vardag och den relation som du har med ditt barn.

43 Våga vara vuxen och sätt gränser Våga vara nyfiken Lär dig själv
Prata om nätet Våga vara vuxen och sätt gränser Våga vara nyfiken Lär dig själv Sätt upp gemensamma regler Hjälp till att anmäla Var en god förebild Var där Hur var det i skolan? Ingen TV innna läxorna Hur gör man? Tennis – dubbelfel och serveess Vilken tid man ska vara hemma – lägga bort mobilen INTE OFFRETS FEL Visa värden och värderingar Vi vuxna behövs – stöd <3

44 För mer information Surfa lugnt Friends Statens Medieråd BRIS .se
umo.se natvaro.eu nohate.se Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, muck Fryshuset, Nätvandrarna

45 Tack för er uppmärksamhet!

46 Diskussionsfrågor Vilka regler och förhållningssätt angående t.ex. mobiler tycker du fungerar för dig i klassrummet? Kan man som lärare nyttja sociala medier i sin undervisning? Hur upplever du det att prata om internet med elever? Hur kan skolan vara ett stöd i en förbättrad onlinemiljö för våra elever? Finns det något som du tycker är otäckt/läskigt med internet? Har du nåt bra tips du skulle vilja berätta för de andra? Skulle ni vilja ha mer information om unga och internet? Hur skulle en policy på skolan kunna se ut?

47 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Ladda ner ppt "Nätet – en social plats."

Liknande presentationer


Google-annonser