Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Väder, klimat och klimatförändringar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Väder, klimat och klimatförändringar"— Presentationens avskrift:

1 Väder, klimat och klimatförändringar
Väder, klimat och klimatförändringar Del 1 av 3

2 Innehåll Del 1: Väder och klimat Klimatförändringar Del 2:
Klimatförändringar i respektive län Del 3: Konsekvenser Klimatanpassning Detta är del 1 av en presentation uppdelad i tre delar.

3 Väder och klimat

4 Klimatet förändras Sveriges klimat har blivit varmare och blötare med mindre snö och is vintertid. Beräkningarna av framtidens klimat visar på att den utvecklingen fortsätter. Men variationerna mellan enskilda år är och kommer fortsatt att vara stora.

5 Vad är det för skillnad på väder och klimat?
“Climate is what you expect, weather is what you get.” (Robert A. Heinlein, 1973, Time enough for love, Edward Lorenz, 1982)

6 Väder eller klimat? Min pollen-allergi blir bara värre.
Ta med regnkappan till skolan idag! För att anlägga en väg behövs information om … Är detta en lämplig plats för vind- kraftverk? Jag tycker vi ska flytta söderut där det är varmare. Vi får skynda oss Att ta hem skörden. Det är för mycket dimma för take-off

7 Väder eller klimat? KLIMAT, VÄDER VÄDER KLIMAT, VÄDER KLIMAT VÄDER
Min pollen-allergi blir bara värre. Ta med regnkappan till skolan idag! KLIMAT, VÄDER KLIMAT För att anlägga en väg behövs information om … Är detta en lämplig plats för vind- kraftverk? VÄDER KLIMAT Vi får skynda oss Att ta hem skörden. Jag tycker vi ska flytta söderut där det är varmare. VÄDER Det är för mycket dimma för take-off

8 Intresset för väder och klimat är inget nytt
SMHI började tidigt med observationer av vädret. Redan 1874 bildades SMHIs föregångare Statens Meteorologiska Central Anstalt. Den första väderbulletinen för allmänheten publicerades den 1 juli 1874, och från den 15 juli 1880 utfärdades den första svenska dagliga väderprognosen.

9 Ökande årsmedeltemperaturer i Sverige och globalt
I diagrammet för Sverige har medelvärdet för temperaturen för perioden lagts in som referenslinje och staplarna visar avvikelsen ± från värdet. I det globala diagrammet har medelvärdet för perioden satts till noll och staplarna visar avvikelsen ± från värdet.

10 Hur följer vi klimatets utveckling i Sverige?
Maximal isutbredning i Östersjön Antal dagar med snötäcke i Sverige Klimatets utveckling följs med olika klimatindikatorer som uppdateras med årliga värden. Vegetationsperiodens längd i norra Sverige

11 Klimatförändringar

12 Att beräkna framtidens klimat
Utsläpp av växthusgaser Klimatmodell Utdata Klimatscenarier För att kunna beräkna klimatet i framtiden byggs matematiska modeller som använder information om atmosfärens pådrivande förmåga (radiative forcing) beroende på innehållet av växthusgaser. De data som kommer ut från beräkningarna bearbetas och presenteras oftast som kartor och diagram.

13 Utsläppsscenarier RCP 4,5 och 8,5
Antaganden bakom RCP 4,5: Utsläppen av koldioxid ökar något och kulminerar omkring år 2040 Befolkningsmängd något under 9 miljarder i slutet av seklet Lågt arealbehov för jordbruksproduktion, bland annat till följd av större skördar och förändrade konsumtionsmönster Omfattande skogsplanteringsprogram Låg energiintensitet Kraftfull klimatpolitik Antaganden bakom RCP 8,5: Koldioxidutsläppen är tre gånger dagens vid år 2100 och metanutsläppen ökar kraftigt Jordens befolkning ökar till 12 miljarder vilket leder till ökade anspråk på betes- och odlingsmark för jordbruksproduktion Teknikutvecklingen mot ökad energieffektivitet fortsätter, men långsamt Stort beroende av fossila bränslen Hög energiintensitet Ingen tillkommande klimatpolitik För beräkningar av framtida klimat behövs antaganden om hur utsläppen av växthusgaser kommer att ske framöver. Klimatscenarier grundas på olika antaganden om hur atmosfärens sammansättning kan komma att bli. Representative Concentration Pathways (RCP) är scenarier över hur växthuseffekten kommer att förstärkas i framtiden. Det benämns strålningsdrivning och uttrycks som watt per kvadratmeter (W/m2). RCP-scenarierna benämns med den nivå av strålningsdrivning som uppnås år 2100; 2,6, 4,5, 6,0 eller 8,5 W/m2. Inom forskningen har fokus legat på RCP 4.5 och RCP 8.5.

14 Vart är vi på väg? Observerade globala utsläpp och scenarier för framtida globala utsläpp. Antagna framtida utsläpp för de olika RCP:erna. Till höger anges temperaturförändring för varje utsläppsscenario. OBS! Notera att uppvärmningen vid slutet på seklet inte är ett exakt tal för varje RCP utan ett temperaturspann. Dvs högsta värdet för RCP 4,5 motsvarar lägsta värdet för RCP 8,5: 3,2 C.

15 Vart är vi på väg? Observerade globala utsläpp och global temperaturutveckling utifrån scenarier för framtida utsläpp. Utsläppen fortsätter att accelerera. Målsättningarna med Paris-avtalet, att jordens medeltemperaturhöjning inte ska öka med mera än 2 C år 2100, stämmer bäst överrens med RCP 2,6. De utsläppsminskningar som världens länder hittills åtagit sig motsvarar ungefär RCP 4,5. Observera att klimatförändringarna inte upphör utan fortsätter även efter år 2100. Kraftfull klimatpolitik, utsläppen kulminerar år 2040.

16 Årsmedeltemperatur Observationer
respektive Beräkningar baserade på RCP 8, respektive Här visas observerade och beräknade årsmedeltemperaturer för fyra olika 30-årsperioder. Observerade data för tidsperioderna , samt visas på de två vänstra kartorna. Här kan vi se en uppmätt förändring i temperatur mellan de två perioderna. Beräknade data baserade på RCP 8,5 för tidsperioderna samt

17 Förändring i nederbörd för respektive årstid i slutet på seklet, RCP 8,5
Vinter Vår Sommar Höst Här visas förändringen i nederbörd uttryckt som procent i jämförelse med perioden observationer beräkningar baserade på RCP8,5

18 Innehåll Del 1: Väder och klimat Klimatförändringar Del 2:
Klimatförändringar i respektive län Del 3: Konsekvenser Klimatanpassning Detta är del 1 av en presentation uppdelad i tre delar.

19 TACK! Del 1 av 3


Ladda ner ppt "Väder, klimat och klimatförändringar"

Liknande presentationer


Google-annonser