Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Emma - och alla andra på förskolan vill nog helst vara friska!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Emma - och alla andra på förskolan vill nog helst vara friska!"— Presentationens avskrift:

1 Emma - och alla andra på förskolan vill nog helst vara friska!
Åke Örtqvist Smittskyddsläkare, SLL 6 oktober 2010

2 MRSA! Nej, det är inte det som är problemet!

3 Det är vanliga infektioner!
Snuvor Hostor Mag-influensor Öroninflammationer Halsflussar Svinkoppor Mm, mm Första året på förskolan är barnet frånvarande ca 1 gång / månad pga infektion Alldeles för ofta kommer får barnet antibiotika som inte behövs

4 Varför är det viktigt att minska användningen av antibiotika?
Många av våra vanliga bakterier har, i regel sakta men ibland mycket snabbt, blivit mer motståndskraftiga mot antibiotika Ju mer vi förbrukar desto fortare och mer uttalad blir denna utveckling Även om Sverige har ett förhållandevis gynnsamt läge – lever vi i en ”global värld”! Vi reser dit där det finns större problem och ”problemen” reser till oss. Nya, bättre antibiotika är en bristvara, lönar sig dåligt för läkemedelsföretagen att ta fram Det gör att vi bara ska använda antibiotika på korrekt indikation, av rätt sort och i rätt dos!

5 Det går att göra mycket! Vi blir aldrig av med infektionerna helt, men vi kan göra mycket och där spelar förskolans pedagoger en central roll genom Kunskapspridning Hur sprids smitta = hur kan vi stoppa smitta Vilka infektioner läker bäst ut av sig själva och vilka kan och ska behandlas med antibiotika? Etablering av goda rutiner kring Utevistelse Mat Toalett/blöjbyten Handtvätt Näsdukar, handdukar Rengöring/tvätt m.m., m.m. Handsprit då? Jo, det är ibland ett bra komplement, men kan aldrig ersätta ovanstående!


Ladda ner ppt "Emma - och alla andra på förskolan vill nog helst vara friska!"

Liknande presentationer


Google-annonser