Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Doping inom idrotten - Vad är det?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Doping inom idrotten - Vad är det?"— Presentationens avskrift:

1 Doping inom idrotten - Vad är det?
Det kan vara det här: Ben Johnson – Steroider – medvetet fusk Lance Armstrong – Bloddoping/EPO – Medvetet fusk Kosttillskott – kan innehålla dopingklassade substanser då oberoende kontroll saknas – hälsorisk och dopingrisk Nicklas Bäckström – läkemedel som står på dopinglistan Det kan också vara det här – en motionär som är medlem i en idrottsförening, en sån som tränar hos er på privat, kommunal eller föreningsdriven anläggning. Idrotten har över 3 miljoner medlemmar, så era besökare kan träna/tävla på elit eller motionsnivå i en förening och då kan det vara bra att känna till en del om idrottens regelverk oavsett om du jobbar på privat, kommunal eller föreningsdriven anläggning. Gemensamt för alla personerna på bilderna är att de lyder under idrottens regelverk och det alltid är deras eget ansvar för vad som finns i kroppen vid analys av dopingprov.

2 Vem och vad styr vad som är doping inom idrotten?
WADA Består av världens regeringar och internationella Idrottsförbund. WADC Samt standarder för dopingkontroll, Vistelserapportering, dispenser, behandling av personuppgifter och handläggning av dopingärenden. Tillsammans har de satt regelverket WADC – World Anti-Doping Code och dess standarder för dopingkontroll, dispens, vistelserapportering, behandling av personuppgifter och handläggning av dopingärenden för alla idrotter i alla länder för tävling på lika villkor. WADAS dopinglista över förbjudna substanser uppdateras varje år. Sveriges regering har skrivit på, att vi som land, ska följa regelverket och gett RF i uppdrag att verkställa det samt översätta och skriva RF:s antidopingreglemente.

3 Varför vill vi jobba mot fusk?
Dopingkommissionens vision är att: ”Vinnaren kan glädja sig över en juste seger” ”Förloraren kan känna sig trygg i att ha förlorat i ärlig kamp” ”Åskådaren kan njuta av idrottsprestationen, förvissad om att resultatet inte är en följd av förbjudna medel och metoder” Uppdraget att jobba mot denna har RF:s Antidopinggrupp med prioritet på elit- och tävlingsidrotten. Elitidrott har blivit en industri som omsätter mycket pengar. Du kan idag jobba som elitidrottare, det finns företag som kan tjäna stora pengar på din framgång, och du kan vinna stora prispengar eller ha en väldigt hög lön i många idrotter. Drivkraften att bli bäst handlar kanske inte bara om att bli bäst längre, utan andra motiv vägs också in i att kämpa för framgång. För de flesta är det fortfarande den inre drivkraften som gör att man viger sitt liv åt träning, men i vissa kulturer kan framgången försörja en hel släkt, så det är klart att motiven till genvägar ser olika ut. Att tävla på lika villkor blir viktigt för alla inblandade, att tävla i vem som dopat sig bäst får vi hoppas att vi sliper uppleva. Idrottens värdegrund och Dopingkommissionens (RF:s Antidopinggrupps styrelse) vision är vägledande för RF:s antidopingarbete. Målsättningen är inte att ”sätta dit” så många som möjligt, då hade vi lagt alla tester på motionsidrotten, utan att hålla eliten ren och förebygga misstagsdoping med ex. kosttillskott.

4 Vem omfattas av regelverket?
Börja förklara bilden nedifrån. I Sverige bygger idrotten på medlemskap i en förening som är medlem i ett specialförbund, ex. så är F & S med i friidrottsförbundet. Förbundet är i sin tur medlem i RF, regelverket omfattar hela ledet. Medlemmar är anslutna till förening som deltagarna på kursen representerar. Praktiskt exempel: Person som är avstängd enligt idrottens regelverk går och köper på engångs biljetter på ex. Friskis & Svettis och tränar fast den är avstängd, hur löser ni det på era anläggningar? Föreningsdrivna anläggningar bör ha inskrivet i villkor för att få köpa engångs biljetter ska man vara medlem och registrera sig vid varje besök. För att avsluta ett medlemskap i en förening ska detta göras skriftligt, eller utebliven medlemsavgift under 2 år. Alla idrottare/motionärer som representerar en svensk förening eller landslag omfattas av regelverket, även svenska idrottare som tävlar i utländska klubbar. klick Hur var det med Bäckström då? En del slutna ligor, ex. NHL, NFL, NBA m.fl. har inte skrivit på att de ska följa WADC, de har egna regler och dopinglistor. I Bäckströms fall tog han en allergimedicin som på WADAs lista har ett gränsvärde för koncentrationen i dopingprovet. Bäckströms koncentration översteg det värdet och då han tävlade för landslaget i en olympisk tävling så gäller WADC även honom när han lämnat NHL bubblan.

5 Vad är förbjudet? bruk av doping vägran eller smitning försvårande
Misskött vistelserapportering (Elitidrottare rapporterar i WADAs webbaserade system ADAMS) innehav olovlig befattning med substanser och metoder medhjälp Hur många av er som sitter här idag är medlemmar i en idrottsförening? Ni från föreningsdriven anläggning, är personalen automatiskt medlemmar i föreningen? – de som är det lyder under Idrottens dopningsreglemente och kan bli testade även som anställd. Men också avstängd för ex. försvårande eller medhjälp om våra kontrollanter inte upplever att ni ger det stöd som de behöver vid besök hos er. Vägran och smittning är utöver AAS den vanligaste avstängningsorsaken bland de kontroller som görs i er miljö, vilket kan leda till 4 års avstängning..

6 Vem kan bestraffas? Alla medlemmar på alla nivåer inom RF
Idrottsutövare som representerar svensk idrottsorganisation (oavsett medlemskap) Ledare, tränare, instruktör, funktionär eller stödperson Förening och Idrotts AB Straffmätning finns, beroende på förseelse, från tillrättavisning tom livstids avstängning från all organiserad idrott i alla länder och idrotter. Avstängningar finns på Så, om man blir avstängd så gäller det all föreningsdriven verksamhet , men man får träna på privata och kommunala anläggningar. De avstängda publiceras på . Substans/förseelse står inte där, kontakta erat DF för att få hjälp att veta vad som orsakat avstängningen.

7 Hur ser statistiken ut? Det är en utmaning för RF att ta sig ann verkligheten? Majoriteten av kontrollerna görs på elit och tävling, drygt 3000 kontroller (varierar lite från år till år), knappt 10%, vilket årligen utgör ca 300 tester, görs på motionsidrott men genererar alltså ändå över hälften av dopingfallen. För idrotten blir det tydligt var problemet är som störst och det är där RF ska jobba minst enligt sitt uppdrag. Är detta ett idrottsproblem eller ett samhällsproblem? Det är garanterat både och, så det ni gör idag och det PRODIS gör i sina lokala projekt över hela Sverige är jätteviktigt både för samhälle och idrott. Den här statistiken är bra att lägga på minnet, och ett bra argument för era kunder/medlemmar när ni berättar om erat arbete och anläggningens ställningstagande. Allmänheten är oftast av uppfattningen att många på elitnivå är de som dopar sig, och det är det som skrivs i media. Verkligheten ser alltså annorlunda ut. Elit = Tävlande i individuell gren internationellt eller i landslag. Spelare i högsta serie inom lagidrotter Totalt 273 personer

8 Ledare, instruktör och funktionärs ansvar?
att känna till och följa RF:s regler mot doping. - Idrottens antidopingreglemente och dess föreskrifter. att medverka till att dopingkontroller kan genomföras att även i övrigt främja en dopingfri idrott. Att kunna hela regelverket är ganska få förunnat men, ni ska efter idag veta var ni kan hitta reglerna. För att själv kunna läsa och för att hänvisa era medlemmar/kunder rätt. Hjälpa våra kontrollanter när de kommer till er. De brukar behöva någon som visar de till ett utrymme/rum utrustad med ett bord, ett par stolar, toalett med handfat i rummet eller i nära anslutning, gärna något väntutrymme om möjligt, då det ofta är fler än en ska testas. De kan också behöva er hjälp med att kontrollera att den som ska testas är medlem hos er. Vi kommer gå igenom hur en dopingkontroll går till om en stund. Att främja en dopingfri idrott kan tex. vara att ni sitter här idag, att ni har information i era lokaler, kunna hänvisa era medlemmar/kunder rätt, anordna föreläsningar, viktigt att förmedla kunskap till medlemmarna, visa upp det förebyggande arbete ni nu lägger ner tid på.

9 Aktiva medlemmens ansvar
att känna till och följa RF:s regler mot doping. - Idrottens antidopingreglemente och dess föreskrifter. att informera medicinsk personal om sin skyldighet att inte använda förbjudna substanser och metoder för att säkerställa att aktuell medicinsk behandling inte bryter mot RF:s regler mot doping. Idrottsutövaren är personligen ansvarig för att se till att förbjudna substanser inte kommer in i kroppen. Utövaren är även ansvarig för substanser som vid analys påträffas i dopingprov. Medlemmen har också ansvar såklart. Känner era besökare till det här? Förmedlar ni denna kunskap till era medlemmar idag, på vilket sätt? Hur ni gör detta ska stå i er handlingsplan och ni som anställda ska veta och kunna förmedla vad som gäller. Har ni det inte redan på plats så ta med er diskussionen hem till kollegorna om hur ni bäst går till väga på er anläggning.

10 Var hittar jag antidopingreglementet?
Riksidrottsförbundet World Anti-Doping Agency


Ladda ner ppt "Doping inom idrotten - Vad är det?"

Liknande presentationer


Google-annonser