Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad vi uppnått – verksamhetsåret 2015/2016

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad vi uppnått – verksamhetsåret 2015/2016"— Presentationens avskrift:

1 Vad vi uppnått – verksamhetsåret 2015/2016
Ett bildspel som presenterar Rotarys Läkarbanks verksamhet från juli 2015 till juni 2016.

2 Vad gjorde Läkarbanken 15/16?
Kitale: två jeeplinjer, en öppnade i jan -15, en i nov -15 Mumias: två jeeplinjer Kisima: En tandläkarklinik, jeeplinje stängde dec -15 Siaya: en jeeplinje som stängde i maj -16 5-6 jeeplinjer – primärvård, barn och mödravård Tandvård, 3 kliniker Vattenprojekt, brunanr och täckta källor Förebyggande vård och utbildning Under större delen av verksamhetsåret 2015/2016 hade Rotarys Läkarbank fem jeeplinjer i Kenya, men några stängde och andra öppnade. (1 i Siaya, 2 i Mumias, 2 i Kitale och 1 i Kisima). Under hösten fasade Kisima jeeplinje ut sin verksamhet, denna linje låg norr om Mount Kenya och drevs i samarbete med en hälsoklinik som ägs av en svensk stiftelse. Denna hälsoklinik tar nu över arbetet där. I Siaya området fasades också en jeeplinje ut verksamheten, men under våren I Siayaområdet har Läkarbanken haft verksamhet i över 10 år, men nu har myndigheterna byggt ut hälsodispensärerna så det finns bra tillgång på vård. Då är det dags att sluta och använda resurserna där det är brist på sjukvård. Jeeplinjerna ger primärvård, mödravård, vaccineringar till barn och utbildning i hälsovård, hygien, nutrition, m.m. Varje jeeplinje ger vård på fem olika platser, en varje veckodag. På jeeplinjerna arbetar svenska eller europeiska läkare som volontärer, tillsammans med ett kenyanskt team med en sjuksköterska, HIV/AIDS rådgivare och en chaufför. Dessutom skickar Läkarbanken ut tandläkare till tre platser, där de arbetar både med behandlingar och förebyggande vård och utbildning för speciellt barn. I byar dit jeeplinjen kommer genomför Läkarbanken i samarbete med Rotaryklubbar också olika vattenprojekt så byborna skall få tillgång till rent vatten. Migori: tandläkarklinik Mutomo: tandläkarklinik

3 Jeeplinjerna Under året 15/16: 42 000 diagnoser på 33 500 patienter
41 jeepläkare Det betyder ca 30 patientbesök per arbetsdag per jeeplinje Vanligaste sjukdomarna: malaria, hudåkommor, luftvägsinfektioner vaccinationer av barn, preventivmedels-rådgivning, mammor i mödravården Jeeplinjerna har registrerat diagnoser på ca patienter under verksamhetsåret och 41 jeepläkare arbetade som volontärer. Det betyder i genomsnitt ca 30 patientbesök under en arbetsdag per jeeplinje I denna siffra ingår inte uppföljningsbesök för fortsatt behandling av samma symptom, däremot kan det vara samma personer som återkommer men med nya symptom. Cirka 30% av patienterna är barn under 5 år. Över 60% är kvinnor eller flickor, många mödrar och gravida. De vanligaste sjukdomarna är malaria och hudåkommor, alltså hudsjukdomar, sår som inte läkare eller parasiter el. liknande som angriper huden. Därefter kommer olika luftvägsinfektioner, bl.a lunginflammation, samt undernäring bland barn och HIV/AIDS relaterade komplikationer, olika sorters värk i kroppen och virusinfektioner. Malaria och lunginflammationer skulle vara dödliga sjukdomar för barn om de inte fick vård i tid. Vid jeepklinikerna utförs också mödra- och barnhälsovård. Barn vikt och längd kontrolleras regelbundet, alla vaccineringar utförs. Gravida kvinnor kontrolleras och får också stelkrampsvaccin före förlossningen. Dessutom finns det familjerådgivning och förskrivning av preventivmedel. Myggnät distribueras för att förebygga malaria.

4 Hjälp till självhjälp Mål: Lokala kommittéer tar över hälsoklinikerna med hjälp av hälso- myndigheterna De utbildas och planerar övertagandet De hjälper till vid kliniken, registrerar, väger, etc. 20 kommittéer fick en grundutbildning under 15/16 Den långsiktiga målsättningen är att kommittéer bestående av lokalbefolkningen skall ta över ansvaret för primärsjukvården i området med stöd av hälsomyndigheterna. Hälsosystemet i Kenya är uppbyggt på på det viset. Till varje jeeplinjeklinik startas därför en kommitté med volontärer som dels hjälper till på kliniken, är länken mellan befolkningen och kliniken och förbereder sig för att ta över verksamheten. Dessa kommittéer får utbildning i hur man planerar, gör budget, hur man mobiliserar befolkningen och förhandlar med myndigheterna. Varje kommitté gör också en egen plan på vad som behöver göras för att gradvis ta över, det handlar om att få någon i byn att donera mark till en hälsodispensär, ansöka om pengar för att bygga en byggnad, se till att byggandet blir byggd, bygga en brunn, förhandla med myndigheterna om personal och få fram pengar till en del utrusning av kliniken. Hela övertagandet tar upp till fem år, och under den tiden är jeeplinjen kvar, men när kommittén och myndigheterna satt upp en hälsodispensär med permanent personal kan jeeplinjen flytta vidare till nya områden där det finns behov. Under 15/16 har 60 volontärer varit med på utbildning och gjort en egen plan för sin klinik.

5 Tandvård Under året 15/16: Tandläkarna besöker skolor för att informera och screena barn Lagar och drar ut tänder på barn och vuxna 14 tandläkare var volontärer Varje tandläkare möter ca 500 patienter Försök och förberedelser för en ny mobil tandläkarklinik gjordes Rotarys Läkarbank har under året skickat 14 tandläkare till tre tandvårdkliniker under skolterminerna Tandläkarna har dels varit ute på skolor och informerat om vikten av tandborstning och kontrollerat barnens tandhälsa och dels jobbat vid klinikerna. Många tusen barn har nåtts på detta sättet. De barn som behöver mer behandling får efter kontrollen sedan komma till kliniken för uppföljning. Denna verksamhet har skett vid två av klinikerna. Dessutom kommer vuxenpatienter till klinikerna för behandling. Under en sex veckors period möter tandläkarna i genomsnitt 500 patienter. Dessutom har förberedelser gjorts för att förändra tandläkarverksamheten. En liten försöksverksamhet gjordes vid en av tandläkarklinikerna där man tog med en mobil tandläkarenhet till skolor och byar och utförde behandlingen på plats. Nu ska en mobil tandläkarklinik ska starta i januari -17 som kommer att arbeta på samma sätt och som ska samarbeta med en av jeeplinjerna.

6 Vatten och jiggers, Under året 15/16 Vatten: 13 källor har täckts,
5 brunn byggts, 2 pumpar reparerats/installerats Jiggers: Totals nåddes barn Specialprojekt i två byar med 300 barn för att utrota jiggersparasiten Vatten är viktigt för hälsan, så det är viktigt att stödja byarna där jeeplinjerna finns att få tillgång till rent vatten. Genom samarbete med olika Rotaryklubbar i distrikt 2360 samt Falkenbergs och Enköping-Trögden Rotaryklubbar kunde 13 källor täckas under året. Fem brunnar kunde byggdes som var sponsrad av Åhus och Halmstads Rotaryklubbar, samt 2 existerade brunnar som byggts av andra organisationer fick nya pumpar så att de skulle kunna användas för dricksvatten. Täckta källor kan göras där det finns dagvatten och det är ett sätt att garanterar att vattnet är rent eftersom ett tappställe byggs. Ibland finns dock inte dagvatten och då måste man göra brunnar vilka också behöver underhållas och renoveras ibland. Jiggers är en sandflugeparasit som borrar sig in i framförallt fötter men också andra kroppsdelar. För att få bort dem så måste man ha de utsatta kroppsdelar i en vätska några timmar i tre dagar i sträck och efter varje gång ”pilla” ut parasiterna. Behandling ges vid jeeplinjerna och volontärerna följer upp patienterna i hemmen. Men för att verkligen kunna utrota parasiten behöver man bespruta bostäder och gårdar. Det kan göras som ”specialprojekt”. Under 15/16 har vi kunnat göra det i två byar under året, tack vare en enskild person som samlade ihop pengar i samband med sin födelsedag. Men mer behöver göras så stöd till denna verksamheten välkomnas. 40 byhälsovolontärer har fått stöd att jobba i två byar där de sprider information om hälsa, vikten av vaccinationer, mödravård och vikten av att förlossningar bör genomföras där det finns utbildad personal. De kan också ge första hjälpen vid olycksfall och vid gett råd vid sjukdomar, t.ex. när det är viktigt att åka till doktorn. I dessa områden har det skett en markant förbättring när det gäller vaccinationer av barn, antal barn om är fullt vaccinerade har ökat från att 30 till 80%, antal gravida kvinnor som går till mödravården har ökat från 20 till 70%, antal kvinnor som har stöd från utbildad personal när de föder sina barn har ökat från 30 till 75%. Dessutom har många bybor fått hjälp på andra sätt av volontärerna.

7 Finansiering TACK TILL ALLA KLUBBAR OCH DISTRIKT!
De totala verksamhetskostnaderna var cirka 5,3 millioner kr Huvuddelen av inkomsterna kommer från Rotaryklubbar och dess medlemmar. Totalt var gåvorna 3 millioner Uppvaktningar och minneskort gav inkomster på ca , de är medräknade i bidragen i tabellen här under Externa bidrag från organisationer har gett kr Detta året var resultatet ca. – kr TACK TILL ALLA KLUBBAR OCH DISTRIKT! Bidrag från distrikt i tusental Bidragen till Rotarys Läkarbank kommer i första hand ifrån Rotarysfären, från klubbar och från enskilda medlemmar. Detta år har distrikt 2380 bidragit med över 800 tkr. Distrikten 2400 och 2390 måste också nämnas bland de som stött Läkarbanken generöst. Sen finns enskilda klubbar i andra distrikt som ger stora gåvor. I distriktens bidrag inräknas alla klubbar, klubbmedlemmar och andra gåvogivare från det distriktet. Inner Wheel har genom Inner Wheelrådet och klubbarna stött Läkarbanken genom att sponsra speciella ”IW-doktorer”- kvinnliga läkare, med 89 tkr. Rådspresidenten för Inner Wheel är inbjuden till alla RLBs styrelsemöten. Detta året har alltså Läkarbanken gått med ett underskott, det beror på minskade inkomster, utgifterna har varit de samma. Under hösten -15 var gåvorna speciellt låga i förhållande till andra år, då många kriser pockade på uppmärksamhet och stöd. Andra år har det varit överskott och det viktiga är ju att på några års sikt balansera in- och utgifter, så att pengarna används för det som de är skänkta till. Samtidigt har Läkarbanken sett över kostnaderna och dragit ner på utgifter vilket kommer att synas under 16/17. (se detaljer i årsredovisningen som kommer) Alla gåvor, små som stora är viktiga för att kunna driva verksamheten och hjälpa familjer som annars inte skulle ha tillgång på hälso- och sjukvård. Genom att människor kan vara friskare, kan också barnen gå till skolan, familjen försörja sig och bidra till samhällsutvecklingen. Så vi välkomnar stöd och gåvor till en viktig Rotary verksamhet. På de nästa bild syns distriktens givande i några års perspektiv. 2015/2016 2320 2330 2340 2350 2360 2370 2380 2390 2400 2410 juli - sept 2,5 7,3 4 15,2 8,8 21,6 15,3 103,7 70,2 okt - dec 46,2 6,4 19,9 26,9 25,7 13 41,9 131,2 337,6 77,2 jan - mars 3,9 7,9 31,3 20,6 132,2 33,4 65 143,5 80 40 Inner april - juni 23,5 50,2 78,7 82,2 31,5 685 188,4 474,3 43,6 Wheel Totalt 56,5 45,1 105,4 141,4 248,9 99,5 807,2 566,8 962,1 176 88,7

8


Ladda ner ppt "Vad vi uppnått – verksamhetsåret 2015/2016"

Liknande presentationer


Google-annonser