Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Del 1 (4) Rockens förutsättningar: Triangelhandeln

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Del 1 (4) Rockens förutsättningar: Triangelhandeln"— Presentationens avskrift:

1 Del 1 (4) Rockens förutsättningar: Triangelhandeln
Triangelhandeln gick ut på att man förde varor från England till Afrika. I Afrika byttes varorna ut mot slavar som man förde till Amerika. Från Amerika skeppades bomull till textilindustrin i England. En resa från Afrika till Amerika kunde ta över sex veckor. Dödsfall var vanliga ombord på fartygen. Det berodde på det trånga utrymmet. Idag beräknar man att omkring 15% av alla fångar dog under resans gång.

2 Afrika möter Europa När afrikanerna kom fram till Amerika såldes de som slavar och tvingades att jobba mycket hårt, främst på bomullsplantagerna. De förbjöds att göra allt som skulle kunna stärka dem som grupp. De fick inte tala sitt eget språk, inte sjunga sitt hemlands sånger eller utöva sitt hemlands religion. Även om de inte fick sjunga på sitt modersmål och inte heller spela på sina traditionella instrument så tog det inte lång tid innan de började sjunga sånger på det nya språket. De använde sig av samma sångsätt som tidigare, en sorts växelsång som kallas call and response. Det innebär att en försångare sjunger en fras och de andra upprepar frasen. Texter och melodier var ofta improviserade (= något man hittade på i stunden).

3 Negro spirituals och gospel; De svartas psalmer
De vitas psalmer och sånger kändes meningslösa för de svarta slavarna. Därför uppfann de sina egna psalmer. Dessa kallas Negro Spirituals. Texterna handlade om befrielsen efter döden och belöningen i himlen. Texterna kunde också tolkas på ett annat sätt nämligen att uppmana varandra att stå ut till den dag då de kunde besegra sina herrar och bli fria. Melodierna liknade de västerländska psalmerna, men sångsättet var långsammare och med mer känsla (”feeling”). En mycket känd gospelsångerska var Mahaila Jackson: Sometimes i feel like a motherless child. Gospel Negro Spirituals utvecklades med tiden till en snabbare, svängigare växelsång, som kom att kallas Gospel, vilket betyder” glatt budskap”. En gammal, mycket känd gospel är Oh, happy day. (ur Sister act.)

4 Jazz Källa: Wikipedia Jazz är en musikgenre som kännetecknas av bland annat blåsinstrument (t.ex trumpet och saxofon), improvisation, Call and response (musikinstrument som "svarar” varandra). Jazzen utvecklades i USA, främst i trakterna runt Mississippideltat och staden New Orleans där traditionella afrikanska sånger blandades med folkmusik, psalmer och marscher från Europa. Dess rötter är i mycket gemensamma med bluesens och countrymusikens. Den tidiga jazzen formades i New Orleans, med trumpetaren Buddy Bolden som ett av de kända namnen i slutet på 1800-talet. Chicago var en av de städer där den nya musiken slog igenom för att sedan snabbt spridas till New York och Europas större städer. De första kända jazzinspelningarna gjordes år 1917 av Original Dixieland Jassband. Världens mest kända jazztrumpetare, Louis Armstrong, kunde blanda spiritualer med jazz ”The saints go marchin in”

5 Blues – De svartas folkmusik
Musikstilen blues uppstod vid 1800-talets slut på plantagerna i södra USA. Sångerna handlade om den hemska situationen man levde i och sjöngs inte för att protestera utan mer för att bearbeta och släppa ut den vanmakt som man kände över sin situation. Namnet kommer av uttrycket ”to be blue”- att vara deppig, nere. Man sjöng precis som man kände och improviserade oftast texten. En blues består av tre rader. De två första är lika varandra och den tredje rimmar med den första. Man säger därför att en bluesvers har AAB-form. Exempel på en bluestext: If the river was whisky, and I was a divin duck. (A) I´d dive to the bottom and I would never come up. (B) För att det skulle gå bra att spela och sjunga blues tillsammans utvecklades en ”mall”; Bluestolvan. Bluestolvan består av tolv takter som har en bestämd ackordföljd. I en bluestolva i C-dur ser ackordföljden ut så här: 4 takter C + 2 takter F + 2 takter C + 1 takt G + 1 takt F + 1 takt C + 1 takt G. Robert Johnson var en känd bluessångare i början av 1900-talet. Han skrev låten Sweet home Chicago Många artister har gjort covers på den låten. T.ex. Eric Clapton Sweet home Chicago

6 Bluesen blir Rhythm & Blues
På 1940-talet började man använda elförstärkta instrument som elgitarr och mikrofoner till sång. Då kallade man bluesen för Rhythm & Blues. Det lade grunden för den största musikgenren under 1900-talet; Rock and roll. Några av de största Rhythm & Blues-artisterna från 40- och 50-talen är BB King och Muddy Waters. The Rolling Stones beundrade Muddy Waters så mycket att de tog sitt namn efter en av hans låtar: Rollin’ stone. B.B Kings sätt att spela elgitarr har påverkat många av de elgitarrister som finns idag. BB King är nu över 80 år men turnerar fortfarande. En av BB Kings mest kända låtar heter The thrill is gone.

7 Del 2 (4) Rock´n rollen föds
Efter andra världskriget ( ) fick folk det bättre ställt. Ungdomarna blev mer självständiga och man insåg att ungdomarna var en ny målgrupp att satsa på. En speciell ungdomskultur växte fram. De vita ungdomarnas föräldrar lyssnade på schlagercountry, och den var enligt ungdomarna förljugen och ointressant. De sökte något annat, något häftigt. Fler och fler lyssnade i smyg på de svarta radiokanalerna på radion och där hittade de den vilda rhythm and bluesmusiken. Alan Freed En populär discjockey i radion hette Alan Freed. Han var ständigt på jakt efter bra musik och började smyga in en och annan rhythm & blueslåt i sitt program. Så småningom vågade han sig på att bara ha svart musik i sitt program som han kallade Moondog´s rock´n roll party, och så var den nya musikstilen döpt; Rock´n roll.

8 Den första riktigt stora rockhiten: Rock around the clock
Rasbarriären Ett problem som måste undanröjas var rasbarriären: Vit publik lyssnade inte på en svart artist. Man gjorde massor av vita covers (kopior, egna versioner) på rythm & blueslåtar. De var oftast sämre än originalen, men sålde ändå alltid bättre. Till exempel gjorde den vita sångaren Pat Boone en blek kopia av Little Richards Tutti Frutti. Den första riktigt stora rockhiten: Rock around the clock År 1955 kom en film ut som på svenska hette Vänd dem inte ryggen. Den handlade om ungdomar och deras problem och blev mycket populär. I filmen finns en scen där en musiklärare försöker lugna ner sina upproriska elever genom att spela jazzskivor för dem. Eleverna krossar skivorna och dansar istället vilt till ”Rock around the clock”. Låten blev en jättehit och gruppen som spelade hette Bill Haley and his comets. Bill Haley brukar kallas rockmusikens fader, för det var nu rocken slog igenom på riktigt och skivförsäljningen tog fart.

9 Elvis Presley I Memphis Tennessee på skivbolaget Sun records fanns det vid den här tiden en skivbolagsdirektör som hette Sam Phillips. Sam hade situationen helt klar för sig: Om rhythm and blues skulle nå ut till en vit publik måste den framföras av en vit artist som kunde sjunga med samma känsla som en svart. Han letade länge och till slut hände det, mest av en slump. En ödmjuk, 18-årig lastbilschaufför stegade in hans skivstudio och ville spela in en skiva till sin mammas födelsedag: Elvis Presley. Elvis hade vuxit upp i fattigkvarteren och hade lyssnat mycket på country men även på Rhythm and blues och gospel dvs. svart musik. Några av hans första hits var covers på låtar som svarta artister hade spelat in före honom t.ex. Hound Dog. Elvis hårdlanserades genom TV, filmer och massor av PR-tricks, men det berodde givetvis mest på honom själv, hans bluesiga sångstil, hans sexiga scenagerande och utseende att han blev så populär. Ungdomarna jublade och föräldrarna förfasade sig. Sex var inget man skulle låtsas om eller anspela på. När Elvis skulle medverka i TV valde man att bara visa närbilder från midjan och uppåt. Elvis dog 1977 efter en lång karriär med både sång och filmskådespeleri på repertoaren. Han hade under åren blivit mer och mer drogberoende vilket till slut ledde till hjärtsvikt och en för tidig död. Men det finns ju de som tror att Elvis fortfarande lever… Låtar: That’s all right mama och Hound dog.

10 Andra 50-talsartister Fats Domino: Svart pianist och sångare, med blues och boogie-woogie som inspiration. Provocerade ingen och blev därför allmänt accepterad även bland vita. Låtar: Blueberry Hill, Aint that a shame Chuck Berry: Svart gitarrist och sångare. Mycket kontroversiell bakgrund, hade bland annat varit inblandad i ett rån och tillbringat ett år i fängelse. Texter om ungdomsrevolt och sånt som tilltalade ungdomar. Blev inte riktigt accepterad bland de vita. Påverkade rockmusiken utveckling mycket, inspirerade t ex Beatles och Rolling stones. Låtar: Maybelline, Johnny B Goode, Sweet little sixteen Little Richard: Svart djupt religiös pianist och sångare. Mycket egen stil, nonsens ord och skriksång i falsett. Mycket vilda scenframträdanden, pråliga scenkläder, tron på scenen (kallade sig själv ”the King of Rock”) Lite för utmanande för att gå hem hos den stora publiken. Hoppade av karriären för att bli präst. Låtar: Tutti Frutti, Good Golly Miss Molly Jerry Lee Lewis: Vit pianist och sångare. Spelar hårt och vilt (med både händer och fötter). Tänkte bli präst men blev avstängd från skolan. Texter som ofta handlade om sex (!!!). Kallades för ”the Killer” Gifte sig med sin trettonåriga kusin (tillåtet i sydstaterna), och blev svartlistad i radion. Blev missbrukare av piller och alkohol och försvann från scenen. Låtar: Great Balls Of Fire, Whole Lotta Shaking Going On Buddy Holly: Vit sångare (känns igen på sina glasögon). Musiken var en blandning av country och rock. Speciell ”hickande” sångstil med ganska ljus röst. Hans grupp hette ”The Crickets” Dog i en flygolycka Låtar: That´ll be the day, Peggy Sue

11 Playolaskandalen och 50-talsrockens kris
I slutet av femtiotalet hände en hel del saker som gjorde att rockmusiken miste mycket av sin popularitet. Elvis åkte in i lumpen (två år i Tyskland), Little Richard blev präst, Jerry Lewis blev svartlistad pga. av sitt äktenskap med sin 13-åriga kusin Chuck Berry åkte i fängelse och Payola skandalen. Playola skandalen innebar att discjockeyerna i radion under 50-talet började ta betalt av skivbolagen för att spela deras skivor. Radio var väldigt viktig reklam för skivbolagen och därför betalade de stora bolagen i stort sett hur mycket som helst för att just deras låtar skulle spelas. De små skivbolagen hade så klart inte råd att hänga med och konkurrerades ut. Detta uppdagades i slutet av 50-talet och trots att det inte var något olagligt blev det stor skandal. Bland annat dömdes radioprataren Alan Freed till fängelse. Skandalen ledde till att discjockeyer bara fick spela skivor som redan låg på hitlistorna. Hitlistor blev därför väldigt viktiga, t ex Billboardlistan började man även sända topplistor i radio. Top Forty var den första. Genom bl.a. Payolaskandalen fick hela rockbranschen dåligt rykte, dessutom stannade utvecklingen upp eftersom discjockeyerna inte fick spela någon ny och okänd musik. I början av 60-talet var det alltså kris i populärmusikbranschen. Det etablerade samhället gillade heller inte rockmusiken och för att tillfredställa alla smakriktningar spelade skivbolagen bara in säkra kort som inte retade någon. Detta gjorde att rocken tunnades ut och blev mer och mer intetsägande. Man skrev söta, sentimentala låtar utan rockmusikens fräna udd. Även om musiken kallades rock var det mera schlagerpop. Ett exempel på detta är Everly Brothers låt All I have to do is dream.

12 60-talet Del 3 (4) Efter 50-taletskris i USA förflyttades centrum för världens rockmusik för örsta gången utanför USA:s gränser. Nu var det dags för Storbritannien att visa vad de gick för. 1963 slog världens mest populära popgrupp igenom; The Beatles. Medlemmarna hette Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Ringo Starr. De snygga melodierna och sättet att sjunga bakgrundskör var något alldeles nytt. Yersterday, brukar kallas den största hitlåten genom tiderna. Eftersom de kom från Liverpool kallades deras musikstil ”Liverpoolpop”. John och Paul skrev de flesta av låtarna slår de igenom i Amerika med låten I want to hold your hand,. De är det första Europeiska band som lyckas i USA. Beatles musik blev mer och mer avancerad för varje skiva, bland annat hämtade de influenser från indisk musik. Hela bandet åkte till Indien för att få inspiration och George Harrison lärde sig spela ett indiskt instrument som heter sitar. Fansen klädde sig och klippte sig som Beatles. Flickorna tjöt på konserterna så ingen hörde musiken och när ”beatlarna” åkte på turné tvingades de låsa in sig på hotellrummen för att inte bli överfallna av hysteriska beundrarinnor hade Beatles tröttnat på hysteriska turnéer så de bestämde sig för att i stället bara göra skivor. Sommaren 1967 släpptes deras kanske bästa LP-skiva nämligen mästerverket "Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band" upplöstes bandet efter en tids osämja och medlemmarna fortsatte att göra karriär på egen hand. John Lennon blev skjuten av en galning utanför sitt hotell i New York Låtar: Come together, (Cover från 1988 med Michael Jackson) All you need is love, She loves you.

13 The Rollin Stones Något år senare blev även The Rolling Stones populära. De bildades i London Stones framstod som det mest vulgära och oborstade som hänt inom musikvärlden. De hade en hård och tuff image och deras karriär har kantats av skandaler med sönderslagna hotellrum och droger. Och då hade man tyckt att Beatles var långhåriga och frispråkiga! Rolling Stones hör till en av rockhistoriens längst existerande grupper. Mest kända medlemmar: Mick Jagger (sång och munspel) och Keith Richards (elgitarr) Låtar: Satisfaction

14 60-talet i USA : Soul I USA sjöng svarta artister soul i protest mot att rocken blivit mesig. De la ner all sin känsla i musiken. Soul var en blandning av blues och gospel med blåsinstrument. Soul förknippas ofta med skivbolaget Tamla Motown. där det mesta av soulmusiken producerade. Det var det första skivbolaget som ägdes av en svart, tidigare hade all musik producerats av vita skivproducenter. Ray Charles kallas för the Godfather of Soul. En av hans mest kända låtar heter ”I got a woman”. Aretha Franklin kallas för “The Queen of Soul och en av hennes mest kända låtar heter Respect.Andra stora soulartister som börjat sin bana hos Tamla Motown är Diana Ross and The Supremes, Stevie Wonder , Jackson Five med Michael Jackson. Tidig soulmusik inspirerar än idag. Coolio har t.ex. gjort en cover på Stevie Wonders “Past time paradise”, som heter Gangsta’s paradise.

15 Folkrock och protestmusik, i USA
Inom amerikansk folkmusik var det vanligt med sånger mot förtryck och orättvisor. Under 60-talet blev det populärt att ta upp dessa sånger på repertoaren. En som skrev egna protestsånger var Bob Dylan. Han häcklade hånfullt det amerikanska politiska systemet och blev faktiskt censurerad både på skiva och i TV. Låt: Knock knock on heaven’s door Bob Dylan, men även Joan Baez har påverkat många musiker, t.ex. de svenska musikerna Ulf Lundell och Mikael Wiehe.

16 Flower Power Musiken blev mer och mer ett sätt att protestera mot allt som var dåligt i världen och detta fick sin kulmen med Flower Power- rörelsen (Hippiekulturen). Den uppstod i Kalifornien och i sitt sökande efter en meningsfullare tillvaro tog många ungdomar helt avstånd från samhället. Man hade olika slogans som "make love not war" och "peace, love and understanding" Meditation, droger, musik och protester mot Vietnamkriget höll ihop ungdomarna. Kläder och utseende (långt hår, långa kjolar, starka färger, mönstrade skjortor m.m.) markerade att de var en grupp för sig. På Woodstockfestivalen 1969, samlades personer, de flesta hippies, för att lyssna till många av världens bästa orkestrar. Man började spela psykedelisk musik, en musik med en väv av klanger, ett ljudbrus i en monoton rytm på Hög volym.

17 En av de som stod i centrum på Woodstockfestivalen, var Gitarrhjälten Jimi Hendrix. Han var en svart sångare och gitarrist, med en åttondel Cherokeeindian i blodet. Hans gitarrspel har betytt väldigt mycket för efterkommande grupper och gitarrister. Hendrix gjorde elgitarren till ett soloinstrument i stället för bara ett kompinstrument och var mycket tekniskt skicklig. Han blev tidigt drogberoende och dog bara 28 år gammal efter att ha tagit alkohol och sömnmedel. Andra kända artister i den här genren var Janis Joplin och grupperna Jefferson Airplane och Grateful Dead. När den stora Woodstockfestivalen hölls hade hippierörelsen redan börjat urarta och festivalen blev närmast en mardröm med dålig organisation, våld, mord och narkotikaproblem. Drömmen om att kärleken skulle rädda världen hade krossats dog både Janis Joplin och Jimi Hendrix av överdoser.

18 Fler viktiga under 60-talet: Cream (med Eric Clapton) Instrumental bluesbaserad musik The Doors Psykedelisk rock The Who Våldsam, aggressiv rock. Kända för sitt instrumentkrossande. The Kinks la grund till hårdrocken med sin riffbaserade musik. Simon & Garfunkel ”Mjuk folkrock” The Beach Boys ”Surfmusik” (utv. ur ståltrådsmusiken) Ex. ”Good Vibrations Chubby Checker ”Twist” Ex. ”Let´s twist again”

19 Del 4(4) 70-tal I 1970-talets rockmusik fanns en hel mängd olika stilar. Där fanns dock två tydliga inriktningar: 1. En mer konstnärlig inriktning. Symfonisk rock och jazzrock som även kallas ”fusion” kan stå som exempel på den mer komplicerade musiken. Hit hör Yes (Låt: ”Owner of a lonely heart ”- 83), Genesis, Emerson. Några exmpel på jazzrock (Fusion) är t.ex. James Brown, Miles Davis, David Bowie och Chicago. 2. En mer lättlyssnad inriktning. Så kallad ”tuggummipop” och disco . Exempel på tuggummipop är Monkees, Ohio Express och ABBA, som blir mycket populära i hela världen . Med ABBA börjar även Sverige ta plats på den internationella musikscenen. En av 70-talets viktigaste stilar, hårdrocken, befann sig i bägge lägren samtidigt.

20 Hårdrock Rock förknippades under 70-talet fortfarande med elgitarr, elbas och trummor, även om en och annan synt smög sig in efterhand. Elgitarren spelade snabba, ilskna riff (=korta rytmiska fraser som upprepas om och om igen) som man lärt sig av Cream och ljudvolymen på elbasen skulle skruvas upp så mycket att den kändes. Tack vare den nya tekniken kunde alla ljudenheter återge ett kraftigare, renare och klarare ljud. Klädstilen anpassades efter den musik man representerade: En hårdrockare såg ut på ett sätt, en punkare på ett annat o.s.v. Några av de viktigaste 70-tals hårdrocksbanden: Deep Purple Hit: Smoke on the water Led Zeppelin; Hit: Stairways to heaven Black Sabbath; Hit: Paranoid

21 Punk Reggae Punken revolterade mot att rocken handlade om pengar
mycket pengar. Ungdomarna kände sig svikna, Arbetslösheten var utbredd. De ville tillbaka till den tid då man kompade låtar med tre ackord och inte behövde någon musikutbildning för att spela rocklåtar. I England blev Sex pistols kända som rebeller och anarkister. Skandalerna avlöste varandra. En av deras första låtar Anarchy in the UK blev bojkottad av det stora TV-bolaget BBC. Deras spelningar slutade ofta med att den, som arrangerat konserten, slog av strömmen. Gruppen upplöstes efter ett par år. Reggae Reggaen, ursprungligen en jamaicansk variant av rockmusik, blev internationellt populär ungefär i mitten av 70-talet. En av reggaens viktigaste artister är Bob Marley (No woman no cry”)

22 Disco och discoteken Den lättlyssnade soulmusik, som producerades i Detroit av skivbolaget Tamla Motown på 60-talet blev upptakten till en ny sorts dansmusik, som uppstod på 70-talet. Musiken kallades disco. Tidigare dansade man till levande orkestrar, men nu kunde man dansa till skivor på diskotek. En discjockey (DJ) skötte bandspelaren och presenterade låtarna. De första stora discoartisterna var kända svarta soulsångare t.ex. Marvin Gaye (What’s going on) och Van Mc Coy. Men efterhand togs den över av den vita marknaden och soulkänslan försvann. Discolåtarna Blev poplåtar. Kända discostjärnor: Donna Summer, Boney M och BeeGees Grease och Saturday Night Fever är två kända filmer med discomusik från den här tiden.

23 80-talet och framåt The new wave of Heavy Metal Grungemetal
Punken varade bara några år och i slutet av 70-talet kom hårdrocken på modet igen. Framtoningen var nu ännu hårdare än tidigare. Scenshowerna var stor teater. Judas Priest intog t.ex. scenen på motorcykel. Man omvärvdes av rök och ljuseffekter och texterna handlade om mystik och magiska riter. Viktiga band: AC/DC , Judas Priest, Iron Maden, Motörhead, Whitesnake och Van Halen; Running with the Devil. Heavy Metal delas in i många olika grenar som t.ex Death metal och Thrashmetal. Grungemetal Den typ av rock, som spelas av Nirvana, Pearl Jam och Soundgarden kallas Grunge. I slutet av 80-talet var 90% av alla ungdomar arbetslösa i Seattle, Washington. Grungestilen kom att illustrera ledan och håglösheten i en hopplös situation. Grunge = syftar på ett orent gitarrljud. Gruppen Nirvana fick en kort karriär eftersom sångaren, Kurt Cobain, tog sjävmord 1994. Men deras singel Smells like teenspirit) är en av de mest sålda singlarna genom tiderna.

24 Madonna och Michael Jackson- 80-talets viktigaste ”mainstreamartister
”Mainstream” betyder huvudfåra på engelska och syftar på ”det vanligaste och mest populära”. 80-talets mainstreamartister plockade snabbt upp de nya idéerna men i en mer utslätad form. Hit hör artister som Madonna (Låtex: ”Like a prayer”), Michael Jacksson (Låtex. ”Thriller”) och U2 (Låtex. I Still haven’t found what I’m looking for”) och Whitney Houston (Låtex. ”I wanna dance with somebody”). Under 80-talet blir musikvideos viktiga för mainstream artister. Tack vare TV-kanaler som MTV når de ut till den breda massan. Thriller anses vara den bästa musikvideon någonsin.

25 HIPHOP Hiphop:ens 4 (5) ben är: DJ, Rap (= Rythm & Poetry), breakdance, grafitti (och 5:e benet Beatboxing). Hiphop är en sammansmältning av soul, rap och discorytmer, men den hämtar idéer från alla stilar. Från början var musiken framför allt partymusik med snälla, men innehållslösa texter. Rapper’s delight med Sugarhill Gang var den första hiphoplåt som blev 1:a på Billboardlistan. Exempel på grenar inom hiphopen: Gangsta Rap, Mainsteam, Conscious (Nas). N.W.A. (förkortning för Niggaz Wit Attitudes) var gangstarappens pionjärer. Här fanns Ice Cube, Dr Dre, Yella, McRen. Texterna handlar om det tuffa livet i ghettot. Språket är kryddat med slang och svordomar. Det har upprört många. Speciellt när man pratar om tjejer och kallar dem för häxor (bitches) eller horor (whores).

26 90-tal: House, Techno House är en form av elektronisk dansmusik som ofta har en stadig 4/4-takt och är nära besläktad med disco. Trummorna är skapade elektroniskt med trummaskin eller sampler medan resten av bakgrunden ofta innehåller element av samplat material som återupprepas. Housemusiken skapades i Chicago under senare delen av 70-talet, när DJ:s började mixa låtar med dyster synthmusik, spelad av band som Kraftwerk och Ultravox. Detta ägde rum hemma hos folk eller i lånade lagerlokaler (warehouses) och fick därför namnet House parties, vilket så småningom gav musiken namnet House. House innehåller typiska rytmiska pianoriff och har ett ganska mjukt och vänligt sound. Ex. Masters at work, Marshall Jefferson, C-bool, Eric Prydz Techno utvecklades i Detroit och har ett hårdare sound än House. Techno har också ett högre tempo, betonar alla fyra taktslagen och har mindre sång och rap. Ex. Classic Detroit techno, 2 Unlimited,


Ladda ner ppt "Del 1 (4) Rockens förutsättningar: Triangelhandeln"

Liknande presentationer


Google-annonser